News

Sorin Cîmpeanu recunoaște că legile educației sunt inutile, fără finanțare: ”Dacă nu vor fi bani, vor sfârși ca fosta lege”

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că noile legi ale educației sunt practic inutile dacă nu va exista o finanțare corespunzătoare. Mărirea salariilor profesorilor, esențială pentru Cîmpeanu.
02.09.2022 | 13:58
Sorin Cimpeanu recunoaste ca legile educatiei sunt inutile fara finantare Daca nu vor fi bani vor sfarsi ca fosta lege
Sorin Cîmpeanu spune că fără bani nu poate realiza ce și-a propus. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În aceste condiții, Cîmpeanu recunoaște că ”fără bani, acestea vor sfârși la fel ca fosta lege”. Așadar, Cîmpeanu încearcă să pună presiune pe coaliția de guvernare pentru a face rost de fonduri, însă dă de înțeles că întregul proiect legislativ a fost construit fără o bază solidă.

Sorin Cîmpeanu vrea bani mulți pentru educație

“O spun cât se poate de răspicat – aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare vor sfârşi la fel ca Legea 1, care a fost foarte bună şi nu a reuşit să genereze efecte. Dacă vom regăsi aceste majorări în bugetul pe anul 2023, înseamnă că avem o şansă pentru educaţie, dacă nu le vom regăsi nu vom avea o şansă pentru educaţie.

ADVERTISEMENT

În coaliţie s-a discutat. Tot timpul am fost asiguraţi că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei”, a anunțat Cîmpeanu, conform Ziare.com.

Cea mai mare problemă ridicată de Cîmpeanu e nivelul de salarizare scăzut al profesorilor. Cu toate acestea, bugetul de stat pare incapabil în acest moment să susțină astfel de majorări de salarii.

ADVERTISEMENT

“Aceste majorări care trebuie să fie în întreg sistemul sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu septembrie 2023. Începând cu profesorii debutanţi şi chiar cu profesorii stagiari, care sunt cei care vor avea reducere de normă de la 18 la 12 ore şi chiar aşa norma fiind redusă profesorul stagiar va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie.

Altfel, nu vom avea profesori bine pregătiţi dintre cei mai buni absolvenţi ai universităţilor româneşti“, a explicat ministrul. România are mari dificultăți în această perioadă în a susține eventuale măriri de salarii ale bugetarilor sau mărirea pensiilor a milioane de bătrâni, astfel că o creștere semnificativă a salariilor profesorilor, deși benefică, pare greu de realizat.

ADVERTISEMENT

Cîmpeanu a menționat că se va ocupa cu mare atenție, până în ultima zi când va fi ministru, de problemele reale ale educației.

”Atâta vreme cât sunt ministrul Educaţiei voi continua să mă ocup în fiecare zi până în ultimul minut de problemele educaţiei.

ADVERTISEMENT

Ca ministru al Educaţiei vă declar cât se poate de clar că mă voi ocupa de interesul elevilor şi al şcolii româneşti până în ultima clipă”, a completat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT