News

Soția uitată a lui Aleksandr Dughin. Disidentă anti-comunistă alături de soț, lesbiană militantă şi patroană de club gay după divorț

În afară de fiica Daria, politologul Aleksandr Dughin mai are un fiu din prima căsătorie, cu o activistă proeminentă pentru drepturile homosexualilor din Rusia.
24.08.2022 | 13:44
Sotia uitata a lui Aleksandr Dughin Disidenta anticomunista alaturi de sot lesbiana militanta si patroana de club gay dupa divort
Ekaterina Debrianskaia a fost căsătorită cu Aleksandr Dughin în anii 80. Colaj Fanatik/ Foto: Hepta - Facebook/Ekaterina Debrianskaia
ADVERTISEMENT

Înainte de a deveni ideolog al expansionismului rusesc, Aleksandr Dughin a avut o tinerețe agitată, anii de contestare a comunismului sovietic muribund fiind marcați de influența ocultismului nazist sau chiar de studiu al operei lui Aleister Crowley, părintele satanismului modern. Tot în anii 80, Dughin a fost căsătorit o vreme cu o femeie care, după divorț, a devenit o activistă pentru drepturile LGBT în Rusia.

„Rătăcirile tinereții” lui Dughin și primei sale soții

Evghenia Evghenievna Debrianskaia l-a cunoscut pe Aleksandr Dughin în 1983 pe când avea 30 de ani. Aversiunea față de regimul comunist i-a apropiat și, la scurtă vreme, după ce s-au cunoscut, cei doi s-au căsătorit. Copilul lor, un băiat pe nume Artur, s-a născut în 1985. Însă căsătoria lor s-a destrămat rapid, astfel încât în 1987, Dughin s-a recăsătorit cu Natalia Melentieva, profesoară de filosofie, aceasta fiind mama Dariei Dughina, recent asasinată.

ADVERTISEMENT

În timpul căsătoriei cu Debrianskaia, Dughin ar fi făcut parte dintr-un grup de persoane care studiau nazismul esoteric, precum cel profesat de Julius Evola, precum și ideile lui Aleister Crowley, care stau la baza cultelor sataniste contemporane. După divorț însă, drumurile lor s-au separat radical. Aleksandr Dughin a intrat în Partidul Național-Bolșevic, o formațiune care profesa un amestec straniu de idei comuniste și naziste. Ca dovadă, steagul partidului era cel al Germaniei naziste, numai că svastica din centru era înlocuită cu secera și ciocanul. Formațiunea a fost fondată de către Eduard Limonov, care nu a ascuns faptul că este bisexual. Ulterior, Dughin a devenit mai apropiat de naționalismul autoritar rus.

În schimb, Debrianskaia s-a numărat printre cei care au fondat în 1987 primul partid de opoziție din URSS, Uniunea Democratică. După excluderea din această formațiune, s-a numărat printre cei care au înființat Partidul Libertarian, care milita pentru desființarea armatei, legalizarea căsătoriilor homosexuale și a consumului de cannabis. Evghenia Debrianskaia s-a ilustrat îndeosebi în ce privește drepturile LGBT, asumându-și deschis lesbianismul.

ADVERTISEMENT

Ieșeam des în stradă, am fost arestată de nenumărate ori. Am fost dusă după gratii, iar amenzile erau uriașe. Cel mai bun protest a fost cel de la grădina zoologică din Moscova, cu sloganul „Eliberați animalele, puneți comuniștii în cuști”. A fost distractiv să particip la adunările politice și să o fac pe revoluționarul. Eram tânără pe atunci…”, își amintea Debrianskaia într-un interviu acordat în 2015 pentru Radio Free Europe.

Agresată de discipolii fostului soț la Pride Parade

După o activitate politică de 20 de ani, între 1986 și 2006, Debrianskaia a renunțat afirmând că nu este deziluzionată, ci mai degrabă s-a maturizat, iar interesul ei s-a canalizat către alte direcții. „Dar susțin cum pot oamenii care participă la proteste și voi continua să-i susțin, Sunt oameni care deseori vin la mine pentru a-mi cere sfatul în diverse chestiune. Opiniile mele nu s-au schimbat, sunt tot libertariene, rebele. A fost o vreme când credeam că putem desființa armata, să interzicem serviciile de securitate, să deschidem frontierele și să legalizăm căsătoriile între persoane de același sex. S-a dovedit că toate astea sunt nerealizabile în țara noastră. Sunt foarte tristă din cauza asta…”, mai spunea fosta soție a lui Dughin.

ADVERTISEMENT

Ultimul eveniment major în care a fost implicată Evghenia Debrianskaia a fost organizarea primei Pride Parade la Moscova în mai 2006. Primăria nu a autorizat desfășurarea marșului, iar participanții au fost bătuți atât de poliție, cât și de către participanții la contramanifestația organizată de cercuri naționaliste și religioase ruse. Nu au fost cruțați nici străinii care veniseră să-și arate susținerea față de comunitatea LGBT rusă. „Prima dată am fost lovit de o piatră și apoi un tânăr neo-nazist m-a lovit în față”, spunea Volker Beck, lider al Partidului Verzilor din Germania și membru al Budenstagului, citat de Xtra Magazine.

La acea vreme, ediția rusească a publicației Newsweek, relata că Debrianskaia împreună cu alți participanți la Pride Parade a fost urcată într-o dubă a poliției, alături de câțiva participanți la contramanifestație care erau membri ai Uniunii Eurasiene, fondată chiar de către fostul ei soț, Aleksandr Dughin. Când aceștia au început să vocifereze că sunt duși în aceeași dubă cu „poponari împuțiți”, Debrianskaia i-ar fi redus la tăcere după ce le-a spus că a fost prima soție a mentorului lor politic.

ADVERTISEMENT

Patroană de club gay și naționalismul regăsit

După acest episod, Evghenia Debrianskaia a renunțat la activismul politic devenind patroana clubului Dietrich, frecventat de lesbienele din Moscova. Clubul i-a fost practic confiscat de omul de afaceri de la care închiriase spațiul, Maksim Kozluvski. În decembrie 2014, acesta a speriat clienții clubului afirmând că poliția este pe drum intenționând să facă o razie. Debrianskaia i-a lăsat cheile lui Kozluvski și a fugit împruenă cu clientele sale. Poliția nu a venit, iar când Evghenia s-a întors a găsit încuietorile schimbate, iar Kozluvski a înștiințat-o că va transforma clubul într-unul „normal”, chiar dacă anterior semnase un contract de închiriere până în 2016, relata Daily Beast.

Deși tâlhăria era evidentă, Debrianskaia nu și-a mai recuperat barul, poliția nefăcând nimic pentru a remedia situația. De altfel, poliția rusă este cunoscută pentru faptul că ignoră agresiunile comise împotriva homosexualilor. Ajunsă la 62 de ani, ea nu a mai deschis un alt bar afirmând că preferă să-și petreacă mai mult timp cu nepoții săi.

Însă ultimii ani au readus-o pe Evghenia Debrianskaia de aceeași parte a baricadei cu fostul său soț. Politologul american cu origini rusești Cathy Young a cunoscut-o pe Debrianskaia în perioada agitată de la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90. Young a semnalat pe blogul ei că, între timp, prima soție a lui Dughin a fost și ea contaminată de morbul naționalist. După invazia rusă din Crimeea, în 2014, Debrianskaia a scris pe Facebook: „Dacă Vladimir Putin readuce Crimeea la Rusia, va rămâne în istorie, justificând astfel cel de-al treilea mandat de președinte. Dacă nu, va fi amintit dreptul capul unei găști de ticăloși corupți și un distrugător al libertății.

Deși ulterior a șters postare, pe 3 mai 2014  a revenit cu o alta la fel de virulentă la adresa Ucrainei: „Putin ar avea nevoie doar de două zile să arunce scursurile fasciste pe celălalt mal al Niprului, ce mai așteaptă?” Mai mult, a distribuit un link către un interviu televizat al lui Dughin în pofida ideilor acestuia că homosexualitatea ar fi un semn al decadenței Occidentului și o amenințare pentru tradițiile rusești.

ADVERTISEMENT