News

Spania ar mai putea rămâne încă o lună în stare de urgență

17.05.2020 | 10:54
Spania ar mai putea ramane inca o luna in stare de urgenta
ADVERTISEMENT

Pedro Sanchez, primul-ministru al Spaniei, a anunțat că va cere Parlamentului să aprobe prelungirea cu încă o lună a stării de urgență, până la sfârșitul lunii iunie. Guvernul de la Madrid vrea ca măsurile de relaxarea să fie adoptate doar gradual, transmite Digi24.ro, preluând Agerpres.

Spaniolii au început  să protesteze în stradă

Spania este în stare de urgență din 14 martie, prelungită de mai multe ori. Conform reglementării actuale, ar trebui să se încheie de 24 mai.

ADVERTISEMENT

Starea de urgență a permis guvernului central să preia o mare parte din competențele autorităților regionale, foarte puternice într-o țară cu un nivel înalt al descentralizării. Astfel, s-au impus măsuri severe de limitare a circulației, Spania fiind printre țările cu cele mai severe restricții din lume.

Noua prelungire este însă sub semnul întrebării deoarece ar trebui  aprobată de Camera Deputaților, unde coaliția guvernamentală nu are majoritate, iar opoziția de dreapta nu este dispusă să mențină puterile sporite ale cabinetului conduse de Pedro Sanchez.

ADVERTISEMENT

Primele măsuri de relaxare au intrat luni în vigoare, fiind permisă redeschiderea teraselor și restaurantelor, precum și întrunirile cu maximum 10 persoane. Luni, măsura se va extinde și în alte regiuni ale Spaniei.

Principalele orașe, Madrid și Barcelona, precum și o mare parte din regiunile Castilia și Leon rămân sub izolare strictă. Guvernul local din Madrid a acuzat că restricțiile impuse de guvernul de stânga sunt motivate politic, iar în ultima săptămână au avut loc proteste de stradă antiguvernamentale, în pofida restricțiilor care vizează adunările publice.

ADVERTISEMENT

Într-un discurs susținut sâmbătă, Pedro Sanchez le-a recomandat spaniolilor să iasă din izolare ”cu cea mai mare prudență”.

Riscul se menține, virusul nu a plecat și amenințarea este reală”, a declarat premierul Spaniei.

ADVERTISEMENT

Spania este una dintre țările care a fost cel mai dur lovite de pandemia de coronavirus, având 230.000 de cazuri de contaminare și 27.000 de decese.

Pe de altă parte, sâmbătă au fost anunțate doar 102 decese provocate de COVID-19, cel mai mic număr din ultimele două luni.

ADVERTISEMENT