ADVERTISEMENT
Fotbal international

Spaniolii au dejucat un atentat plănuit pentru El Clasico pe Nou Camp. Atacul urma să aibă loc cu ajutorul unei drone

Autor: Sorin Dumitrescu | 14.05.2020 | 18:06
Spaniolii au dejucat un atentat plănuit pentru El Clasico pe Nou Camp. Atacul urma să aibă loc cu ajutorul unei drone
Spaniolii au dejucat un atentat plănuit pentru El Clasico pe Nou Camp. Atacul urma să aibă loc cu ajutorul unei drone. Foto: Pinterest.com

Publicația La Sexta dezvăluie faptul că Garda civilă spaniolă, în cooperare cu serviciul secret marocan și FBI, a reușit să dejoace planurile pentru comiterea unui atentat terorist pe stadionul Nou Camp în timpul unuia dintre celebrele meciuri Barca – Real Madrid din El Clasico.

ADVERTISEMENT

Un marocan plănuia comiterea de atentat terorist în timpul lui El Clasico

Marocanul a fost arestat pe data de 8 mai, după ce a fost monitorizat cu atenție timp de câteva luni. „Deţinutul a fost total influenţat de propaganda grupării teroriste Statul Islamic”, a indicat, pe 8 mai, Garda Civilă, citată de El Pais.

Suspectul a rămas în arest în așteptarea procesului. Atacul plănuit urma să se desfășoare cu ajutorul unei drone și viza templul fotbalului catalan, arena Nou Camp, care are 95.000 de locuri.

ADVERTISEMENT

Și în decembrie 2019 mai fusese o amenințare asemănătoare

O altă amenințare de comitere a unui atentat terorist în timpul unui El Clasico avusese loc în ultima lună a anului trecut, dar s-a dovedit a fi lipsită de temei. Până acum, însă, autoritățile nu au găsit nici o dovadă asupra faptului că ar fi urmat să se folosească de o dronă.

Din acest motiv, anchetatorii investighează acum și alte piste prin care marocanul ar fi putut desfășura o activitate de tip terorist: înjunghiere de oameni sau varianta de a intra cu mașina într-un grup de persoane.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a jurat credință Statului Islamic

Ceea ce știu cu siguranță anchetatorii până acum este că bărbatul a jurat crediunţă Statului Islamic şi noului lider, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi. El s-ar fi radicalizat în ultimii 4 ani şi a menţinut legătura cu un alt marocan,  care luptă pentru un grup terorist în Siria.

Suspectul şi-a arătat susţinerea acerbă pentru ISIS și acțiunile sale pe reţelele de socializare şi a arătat multă ură împotriva americanilor și a țărilor din Occident.

ADVERTISEMENT

Barcelona pierde 145 de milioane euro pentru că nu joacă meciurile rămase pe teren propriu cu spectatori

Tocmai intensa sa activitate online, unde nu și-a putut ascunde ura și animozitățile, l-au adus încă de acum câteva luni în atenția Gărzii civile spaniole, care a decis imediat monitorizarea lui.

Cotidianul catalan La Vanguardia a calculat la cât se ridică valoarea sumei pierdute de Barcelona ca urmare a faptului că nu va mai putea să joace pe teren propriu partidele pe care le mai avea în programul La Liga din acest sezon cu spectatori. Prejudicul este impresionant: 145 de milioane euro!

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!