Fotbal intern

Sparge blestemul Toni Petrea?! Trei motive pentru care FCSB poate visa la titlu

03.11.2020 | 09:48
Sparge blestemul Toni Petrea Trei motive pentru care FCSB poate visa la titlu
ADVERTISEMENT

De când Liga 1 a trecut la sistemul cu play-off şi play-out, FCSB a ratat de fiecare dată titlul de campioană. La cinci ani de la ultimul trofeu în campionat, formaţia roş-albastră pare capabilă să ducă misiunea până la capăt. FANATIK îţi prezintă trei motive pentru care Toni Petrea poate sparge blestemul şi să aducă titlul în vitrina clubului.

FCSB a învins-o pe Chindia Târgovişte, scor 2-0, în ultimul meci al etapei a 9-a din Liga 1, astfel că echipa lui Toni Petrea a ajuns la patru victorii consecutive în campionat. “Roş-albaştrii” s-au apropiat la trei puncte de liderul U Craiova şi s-au distanţat de CFR Cluj, campioana ultimelor trei ediţii.

ADVERTISEMENT

După cinci ediţii în care FCSB a ratat titlul de campioană a României, echipa lui Toni Petrea pare capabilă să spargă blestemul. Echipa a trecut peste focarul de coronavirus din septembrie şi jucătorii au revenit mai în forţă, trecând peste ratarea calificării în grupele Europa League.

Man şi Tănase, motoarele echipei. Moruţan străluceşte

Dennis Man are un sezon de vis la FCSB şi este golgeterul echipei, cu 10 reuşite în toate competiţiile. Pe lângă goluri, mijlocaşul ofensiv a oferit şapte pase decisive şi este omul numărul 1 în atacul echipei lui Toni Petrea. De altfel, recent, fotbalistul de 22 de ani avea un index InStat de invidiat, fiind depăşit în Europa doar de Salah şi Kane.

ADVERTISEMENT

Alături de Dennis Man, care a marcat 7 goluri în Liga 1, se află Florin Tănase, cei doi fiind la egalitate la capitolul reuşite în campionat. Fotbalistul de 25 de ani a înscris şi în partida cu Chindia, având cinci goluri înscrise de când s-a vindecat de coronavirus.

Olimpiu Moruţan vine tare din spate şi punctează atât la capitolul goluri, cât şi la pase decisive. Mijlocaşul ofensiv de 21 de ani a înscris de patru ori şi le-a pasat decisiv de tot atâtea ori colegilor. În plus, fotbalistul dă dovadă de clasă în anumite faze, cel mai elocvent exemplu fiind suita de driblinguri din partida cu Hermannstadt, când s-a distrat cu doi dintre jucătorii sibienilor.

ADVERTISEMENT

FCSB are şi fundaş-golgeter

Pe modelul Vinicius la CFR Cluj, unde brazilianul este un adevărat golgeter în rândul fundaşilor, FCSB se poate lăuda cu un jucător care reuşeşte să se impună în defensivă şi în ofensivă. Iulian Cristea a revenit şi mai puternic după ce s-a numărat printre jucătorii infectaţi cu COVID-19. În ultimele patru meciuri, fundaşul de 26 de ani a marcat trei goluri.

Golurile marcate de Iulian Cristea în ultimele patru etape

  • un gol în Chindia – FCSB 0-2 (02.11.2020)
  • un gol în FCSB – Hermannstadt 5-0 (26.10.2020)
  • un gol în FCSB – Dinami 3-2 (03.10.2020)
ADVERTISEMENT

Defensiva a dat greş o singură dată, când echipa era grav afectată de COVID-19

Nu doar atacul are cifre de invidiat în actualul sezon. Fundaşii şi-au făcut treaba în campionat, chiar dacă FCSB are o defensivă mai slabă decât U Craiova şi CFR Cluj. “Roş-albaştrii” au primit nouă goluri, însă “moştenirea” vine şi din perioada în care a existat un focar de COVID-19 la echipă.

Cinci dintre cele nouă goluri primite au venit în înfrângerea cu Poli Iaşi, scor 2-5, când Toni Petrea a aliniat o defensivă diferită de cea standard. În partida din Copou, FCSB s-a apărat cu Enache, Cană, Soiledis şi Panţîru. De altfel, în cele nouă etape din Liga 1, FCSB a mai primit goluri doar de la FC Voluntari şi Dinamo, ambele reuşind câte două.

Cel mai bun start de când s-a schimbat sistemul competiţional

După nouă etape din actualul sezon, FCSB are 21 de puncte şi este la cel mai bun start de când s-a schimbat sistemul competiţional în Liga 1. În stagiunea 2015-2016, prima cu play-off şi play-out, “roş-albaştrii” aveau 16 puncte după nouă meciuri, cu o linie de clasament cu 4 victorii, 4 remize şi o înfrângere.

În sezonul 2016-2017, FCSB era lider în Liga 1, după nouă etape, dar avea 20 de puncte, cu unul mai puţin decât în prezent. Tot pe primul loc, după nouă etape, s-a aflat şi în stagiunea 2018-2019, chiar dacă startul a fost unul mai modest.

Cel mai slab start de sezon l-a avut în stagiunea precedentă, când FCSB ocupa locul 11 după nouă etape. Echipa avusese trei antrenori până în acel punct (Bogdan Andone, Vergil Andronache şi Bogdan Vintilă) şi ratase din nou calificarea în grupele Europa League.

  • 2015-2016 – 16 puncte (4 victorii, 4 remize, o înfrângere – locul 5)
  • 2016-2017 – 20 puncte (6 victorii, 2 remize, o înfrângere – locul 1)
  • 2017-2018 – 18 puncte (5 victorii, 3 remize, o înfrângere – locul 4)
  • 2018-2019 – 18 puncte (5 victorii, 3 remize, o înfrângere – locul 1)
  • 2019-2020 – 10 puncte (3 victorii, o remiză, 5 înfrângeri – locul 11)
  • 2020-2021 – 21 puncte (7 victorii şi 2 înfrângeri – locul 2)

Finalul lui 2020 va fi unul de foc

Pentru FCSB urmează trei partide la îndemână, cu FC Botoşani (acasă), Gaz Metan Mediaş (deplasare) şi UTA (acasă). Mijlocul lunii decembrie va fi unul de foc, cu două derby-uri la rând: CFR Cluj (deplasare) şi U Craiova (acasă). Ultimul meci în 2020 îl va disputa pe teren propriu, cu Sepsi Sfântu Gheorghe.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – FC Botoşani: 1,73 este cota pentru “peste 2,5 goluri marcate”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT