Life

Speak, strigăt de revoltă după moartea lui Nosfe. Ce a postat artistul

Moartea lui Nosfe a lăsat în urmă multă durere, dar și frustrare. Speak, care i-a fost prieten și coleg, a publicat un mesaj de revoltă, în care a vorbit despre industrie.
17.10.2022 | 17:45
Speak a transmis un mesaj de revoltă după moartea lui Nosfe. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nosfe s-a stins din viață la doar 37 de ani, lăsând în urmă multă durere. Familia, colegii și publicul plâng pierderea suferită în aceste zile. Totuși, moartea lui Darius Vlad Crețan nu a stârnit doar lacrimi, ci și revoltă, iar Speak a publicat un mesaj dur în care a vorbit despre industria muzicală din România.

Speak, mesaj de revoltă după moartea lui Nosfe. A vorbit despre industria din România

Darius Vlad Crețan, cunoscut sub numele de Nosfe, a a părăsit această lume, la doar 37 de ani, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2022. Tragedia s-a întâmplat la scurt timp după ce a susținut un concert, soția sa sunând la 112 după ce artistul s-a prăbușit pe podeaua locuinței lor.

ADVERTISEMENT

Nosfe activa de foarte mulți ani în industria muzicală din România. A fost membru fondator al trupei S.A.T.R.A Benz și toți cei care l-au cunoscut și au avut ocazia să colaboreze cu el măcar o dată, au numai cuvinte de laudă la adresa lui.

Cu toate acestea, munca lui Nosfe nu s-a transpus și în câștiguri financiare, se pare, căci colegii lui s-au văzut nevoiți să ceară ajutor din partea publicului, la dispoziția căruia au pus un cont IBAN. 

ADVERTISEMENT

Situația l-a făcut pe Speak să reacționeze. Cel care i-a fost prieten lui Darius Vlad Crețan a publicat pe contul său de Instagram un mesaj plin de revoltă în care a vorbit despre industria muzicală din România.

Conform acestuia, artiștii care semnează contracte cu case de discuri sunt făcuți să muncească ani buni pe bani puțini, nefiind remunerați pentru drepturile de autor.

ADVERTISEMENT

„Haideți să vă explice fratele cum stă treaba cu casele de discuri mari care sclavagesc artiștii/ songwriterii/ producătorii.

Fiind independent și având interzis de către labelurile mari pentru că nu sunt semnat, labeluri care controlează prin șpăgi sunt formă de vacanțe, contracte de influencing cu directorii de playlist, n-am absolut nicio problemă să vă excplic cum stă treaba”, și-a început Speak mesajul.

ADVERTISEMENT

„Tu ca și autor, nu ai acces la sumele generate de drepturi”

Conform lui Speak, casele de discuri caută să semneze câți mai mulți artiști nefiind interesați de calitățile lor, ci cu intenția de a-i controla, motiv pentru care mulți din industrie nu fac bani și sunt „sub papuc”.

„Casa de discuri te formează ca autor/ artist/ producător pe o anumită perioadă de timp. Primești un avans de câteva mii de euro în toți acești ani, minimi 5000 de euro. 

Pe orice piesă scrii pentru această casă de discuri, tu nu primești drepturi de autor până când ei, teoretic, își recuperează investiția.

Tu ca și autor, nu ai acces la sumele generate de drepturi, așa că băieții te țin cu acel avans, mult și bine, până când îți expiră contractul. Bani în plus nu vezi. Ca să te lege în continuare și să semnezi contract cu ei, fac o reclaculare și îți mai dau pe la nas 2-3 mii de euro.

Un autor, dintr-o singură piesă de succes în România, în maxim un an, drepturile lui generează peste 5000 de euro”, se mai arată în mesajul care poate fi citit complet în galeria foto.

ADVERTISEMENT