News

Specialiștii avertizează: cât de sigur este vaccinul rusesc anti-COVID: “Ridică mai multe probleme. Este o tehnologie dintre cele agresive, care folosește material genetic”

14.08.2020 | 16:02
Specialistii avertizeaza cat de sigur este vaccinul rusesc antiCOVID Ridica mai multe probleme Este o tehnologie dintre cele agresive care foloseste material genetic
ADVERTISEMENT

Specialiștii avertizează în legătură cu vaccinul rusesc anti-Covid. Dorind să triumfe în bătălia cu China, Marea Britanie și SUA, Ministerul Sănătății al Federației Ruse a anunțat faptul că a înregistrat primul vaccin pentru noul coronavirus.

Potrivit informațiilor din Rusia, vaccinul va fi sub formă de soluție pentru injecție intramusculară. Acesta este recomandat pentru prevenirea COVID-19 la adulții cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, conform B1.ro.

ADVERTISEMENT

Medicamentul va avea două componente.  Componenta I va include un vector adenoviral recombinant bazat pe serotipul de adenovirus uman 26, care poartă gena proteinei S-virus SARS-CoV-2. În timp ce componenta II o să includă un vector bazat pe serotipul adenovirusului 5 uman, purtând gena proteinei S a virusului SARS-CoV-2.

Ce spun specialiștii despre vaccinul rusesc. Cât este de sigur

“Este o tehnologie care ridică mai multe probleme. Nu poți ști mereu ce se întâmplă cu un adenovirus, mai ales că ei sunt viruși care infectează frecvent specia umană. Poți să ai anticorpi împotriva unor adenoviruși și sistemul imunitar să își facă de lucru cu adenovirusul și mai puțin cu proteina S. Este cert faptul că este o tehnologie dintre cele agresive, tehnologie care folosește material genetic, nu neapărat infecțios, asta se întâmpla dacă foloseau virus atenuat, coronavirus viu. Aici sunt doar bucăți din acest virus și pe care ulterior celulele musculare le transformă în proteine specific COVID-19. E o tehnologie destul de sofisticată”, a afirmat pentru B1, Virgil Păunescu, Managerul Oncogen.

ADVERTISEMENT

Doctorul crede că despre vaccinul rusesc există numeroase suspiciuni sau neclarități privind eficiența sa, având în vedere lipsa de transparență a rușilor.

“Din datele pe care le avem, acest vaccin se află în aceeași fază ca alte vaccinuri occidentale, faza a treia, care se desfășoară pe un număr mare de zeci de mii de subiecți, la fel ca majoritatea vaccinurilor din China, Anglia sau SUA. Într-un fel, din ce înțelegem, pentru că fiind făcut fără prea multă transparență, nu știm sigur cum funcționează, nu avem suficiente date, iar lipsa de date ridică de asemenea o problemă.

ADVERTISEMENT

Inclusiv despre vaccinurile din China, știm ce s-a întâmplat după experientul pe animale, după experimentul din faza I pe un număr de oameni, ce s-a întâmplat în faza a II-a. Avem foarte multe date, știm ce tehnologie au folosit. Aici nu știm nimic”, a adăugat Virgil Păunescu.

Există și alte vaccinuri în faze importante de testare. Chinezi încearcă un vaccin, numit Ad5-nCoV. Acesta este dezvoltat printr-un parteneriat între CanSino și Institutul de Biotehnologie din Beijing al Academiei Militare de Științe Medicale din China și folosește ca vector adenovirusul de tip 5 (Ad5) pentru a introduce material genetic al virusului SARS-CoV-2 în organismul uman și a crea o reacție imunitară și anticorpi.

ADVERTISEMENT

În statele occidentale sunt mai multe variante de vaccin în stadiul cel mai avansat de testare. Britanicii de la AstraZeneca și Universitatea Oxford, Compania americană Moderna, dar și Pfizer și germanii de la BioNTech sunt în stadii avansate, pentru dezvoltarea vaccinului salvator.

ADVERTISEMENT