News

Specialiștii cred că noul coronavirus a circulat în Europa cu multe săptămâni înainte de primele cazuri oficiale

01.06.2020 | 19:33
Specialistii cred ca noul coronavirus a circulat in Europa cu multe saptamani inainte de primele cazuri oficiale
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății le cere tuturor țărilor să investigheze cu atenție morțile suspecte care s-au produs înainte ca pandemia de coronavirus să fi început în mod oficial.

Organiza Mondială a Sănătății crede că noul coronavirus a circulat în Europa din noiembrie

Reprezentanții OMS cred că noul coronavirus ar fi putut ajunge mult mai devreme decât se crede în Europa, implicit în Marea Britanie. Muzicianul Andy Gill a murit în 2 februarie, după ce a zăcut în spital timp de 2 săptămâni. Moartea artistului s-ar fi produs cu o zi înainte de primul caz de deces oficial din cauza Covid-19.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a fost internat în spital din ianuarie și a respectat întocmai simptomele Covid-19. Bărbatul s-ar fi îmbolnăvit după un concert în China, la finele lui noiembrie. De asemenea, managerul formației Gang of Four, din care făcea parte Andy Gill, a fost internat în spital cu insuficiență respiratorie.

Soția bărbatului, Catherine Mayer, a avut un Deja Vu când a văzut imaginile cu pacienții bolnavi din Italia sau China. După ce le-a scris medicilor, a primit un răspuns șocant. „Am avut senzația că Andy a avut o boală pe care nu o înțelegeam. Când am aflat mai multe despre Covid-19, putem lua în considerare faptul că Andy a fost infectat cu SARS-CoV-2”, a explicat unul dintre medici.

ADVERTISEMENT

Între timp, chinezii oferă noi date care demonstrează că primele cazuri de Covid-19 ar fi apărut la începutul lui noiembrie, nu în decembrie. În Marea Britanie, primele cazuri oficiale au fost înregistrate în 31 ianuarie, însă tot mai mulți oamen își dau seama că au avut contact direct cu boala mult mai devreme, în momentul în care au început să se cunoască mai multe despre Covid-19.

Cu toate acestea, specialiștii nu au nicio dovadă clară în acest sens, că noul coronavirus ar fi existat în Marea Britanie încă din noiembrie. „Să spunem că a apărut în Wuhan, unde oamenii nu erau informați. Ar fi putut ajunge de acolo oameni infectați în Marea Britanie? Cu siguranță. Cu toate acestea, oamenii tind să asocieze orice infecție pulmonară cu Covid-19. Să nu uităm că există și răceli simple sau gripă sezonieră”, a explicat Doctorul Stephen Baker, de la Universitatea din Cambridge.

ADVERTISEMENT

Francezii au identificat un bărbat infectat cu Covid-19 în 27 decembrie

În Paris, Franța, medicii au identificat oficial un bărbat care fusese depistat pozitiv cu Covid-19 în 27 decembrie, semn că boala a ajuns în Europa cu o lună mai devreme față de data oficială, anunțată de autorități. Mai mult, se pare că britanicii au început să se îmbolnăvească în număr mare de Covid-19 la începutul lui ianuarie, conform The Guardian

Andrew Soppitt, un consultant pensionat din West Sussex, e convins că s-a ales cu boala după ce a fost la ski în Bad Hofgastein. „Eram foarte bolnav, simțeam că sunt pe moarte. Nu puteam să cobor din pat. Mi-am pierdut mirosul și gustul”, a rememorat Soppitt. Bărbatul a cerut să fie testat pentru Covid-19, dar a fost refuzat pentru că nu avea context epidemiologic. A plătit din propriul buzunar un test la o clinică privată și a aflat că avea boala încă din ianuarie.

ADVERTISEMENT

Faptul că Europa ar putea avea primele cazuri de Covid-19 încă din noiembrie sau decembrie e încă un reproș adus sistemului de pretutindeni. Începând cu China, care a ascuns adevărul luni de zile, continuând cu țările europene care au tratat superficial problema, specialiștii speră că Europa și-a învățat lecția și va fi mult mai pregătită în cazul unui val 2 al Covid-19. Dacă va exista un asemenea val.

ADVERTISEMENT