News

Speranțe pentru pacienții cu cancere greu de tratat. Tratamente sau vaccinuri revoluționare anunțate de cercetători

Un nou val de descoperiri incitante în lupta contra cancerului au fost anunțate la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Oncologie Clinică.
08.06.2021 | 13:37
Sperante pentru pacientii cu cancere greu de tratat Tratamente sau vaccinuri revolutionare anuntate de cercetatori
Speranțe pentru pacienții cu cancere greu de tratat. Tratamente sau vaccinuri revoluționare anunțate de cercetători Foto: hepta. colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Pacienții cu unele dintre cele mai greu de tratat cancere au primit vești bune odată cu anunțarea medicamentelor care îmbunătățesc sistemul imunitar care ajută organismul să lupte împotriva cancerului și chiar speranța unui „vaccin” pentru cancerul ovarian.

Speranțe pentru pacienții cu cancere greu de tratat. Tratamente sau vaccinuri revoluționare anunțate de cercetători

Noile medicamente au adesea mult mai puține efecte secundare decât tratamentele tradiționale, cum ar fi chimioterapia.

ADVERTISEMENT

Medicament pentru pacienții „incurabili”

Un medicament care stimulează imunitatea, poate reduce recurența bolii și decesele la pacienții cu cancer de rinichi cu până la o treime este pembrolizumab. Despre acesta experții mai spun că ar putea oferi protecție pe tot parcursul vieții pacienților considerați odată incurabili.

Potrivit rezultatelor unui studiu clinic de amploare, anunțate săptămâna trecută, 994 de pacienți cu cea mai frecventă formă de cancer renal, carcinom cu celule renale (RCC) cu celule clare, au primit tratament cu pembrolizumab imediat după operație. După doi ani, pacienții care au primit medicamentul au fost cu o treime mai puțin predispuși la recidive sau deces în comparație cu pacienții care nu au luat medicamentul.

ADVERTISEMENT

Pembrolizumab, cunoscut și sub marca Keytruda, face parte dintr-o nouă clasă de medicamente numite „inhibitori ai punctelor de control”, care ajută sistemul imunitar să recunoască celulele tumorale și să le distrugă.

Administrat injectabil o dată la trei săptămâni, s-a dovedit deja un tratament remarcabil de succes la unii pacienți cu melanom, cancer de vezică, pulmonar sau limfom.

ADVERTISEMENT

Anterior, a fost administrat pacienților cu cancer renal atunci când tumorile au revenit și toate celelalte tratamente au eșuat. Dar cu acest studiu a fost pentru prima dată când s-a demonstrat că beneficiază pacienții într-o etapă anterioară, oprind cancerul să revină în primul rând.

La fel ca în cazul tuturor medicamentelor imunoterapice, nu toți pacienții pot beneficia – în acest caz, tumorile lor trebuie să aibă un „semn distinctiv” genetic cunoscut sub numele de PDL-1.

ADVERTISEMENT

Datele de supraviețuire pe termen lung sunt încă necesare pentru a oferi o imagine completă a eficienței tratamentului, dar oamenii de știință implicați în studiu consideră că, în multe cazuri, cancerul poate „dispărea pentru totdeauna”.

Un colac de salvare pentru persoanele cu cancer de esofag

Speranțele pentru pacienții cu cancer esofagian vin de la un medicament care îmbunătățește imunitatea, care s-a dovedit că dublează șansele de supraviețuire în comparație cu chimioterapia singură. Prognosticul bolii este adesea slab: simptomele, cum ar fi tuse persistentă și dificultăți la înghițire, apar târziu, odată ce cancerul s-a răspândit.

În medie, pacienții cu unul dintre cele mai frecvente tipuri, carcinomul cu celule scuamoase esofagiene, trăiesc doar zece luni sau mai puțin după diagnostic. În mod tradițional, tratamentul de primă linie este chimioterapia și apoi imunoterapia, atunci când chimioterapia nu mai funcționează.

Noul protocol de tratament, inițiat de medici britanici la Spitalul Royal Marsden din Londra, a fost descris ca fiind revoluționar. Pacienții aflați în studiu au primit medicamentul nivolumab – care funcționează într-un mod similar cu pembrolizumab, ajutând sistemul imunitar să caute și să distrugă tumorile – alături de chimioterapie sau în combinație cu un alt medicament imunoterapic numit ipilimumab.

Cei cărora li s-a administrat nivolumab și chimioterapie au avut o rată medie de supraviețuire mai mare de 15 luni, cei cu asociere imunoterapică 14 luni. Acest lucru este semnificativ mai lung decât ratele observate la pacienții cărora li s-a administrat doar chimio, care, în medie, au trăit încă nouă luni.

Ca și în cazul pembrolizumab, medicamentele de imunoterapie funcționează cel mai bine la pacienții cu tumori PDL-1. Cu toate acestea, pacienții non-PDL-1 din studiu care au primit imunoterapie au trăit mai mult decât s-ar fi așteptat dacă ar fi primit doar chimio.

Vaccinul care antrenează corpul să lupte împotriva bolilor

Vaccinurile sunt deja normalul în prevenția infecțiilor. Ar putea fi create vaccinuri și pentru a trata cancerul? Răspunsul pare a fi afirmativ, dacă se au în vedere rezultatele promițătoare ale unui studiu asupra cancerului ovarian în stadiu incipient.

Toate vaccinurile funcționează prin antrenarea sistemului imunitar al organismului pentru a recunoaște și a combate agenții patogeni invadatori. Acest lucru se face de obicei prin introducerea unui fragment inofensiv al agentului patogen, la care sistemul imunitar reacționează, dar care nu provoacă boala.

Un vaccin nou dezvoltat împotriva cancerului ovarian funcționează în același mod – conține fragmente de ADN găsite în celulele tumorale ovariene. Prin injectarea acestora, sistemul imunitar „este activat” și atacă celulele tumorale reale.

În studiu, dozele au fost administrate o dată pe lună, timp de un an, după o intervenție chirurgicală standard sau chimioterapie. Rezultatele arată că la 45 de pacienți, vaccinul a oprit progresia cancerului până la zece luni.

Un tratament care ar scuti femeile mastectomie?

Un comprimat cu beneficii dovedite în lupta împotriva cancerului ovarian poate oferi, de asemenea, un tratament femeilor cu cancer de sân genetic, a arătat un nou studiu. Se crede că aproximativ unul din 20 de tipuri de cancer de sân – în special la femeile mai tinere – este cauzat de defecte genetice cunoscute sub numele de mutații ale genei BRCA.

Femeile care descoperă că poartă gene BRCA defecte aleg adesea să aibă mastectomii preventive, pentru a se asigura că nu dezvoltă niciodată boala.

Pentru femeile care dezvoltă cancer legat de BRCA, tratamentul cu chimioterapie poate fi extrem de eficient, dar noul medicament, olaparib, oferă opțiuni suplimentare. Anterior, s-a demonstrat că are succes cu cancerul ovarian cauzat și de gene BRCA defecte și la pacienții cu cancer mamar BRCA cu boală în stadiu târziu care s-a răspândit deja în tot corpul.

Un nou studiu, prezentat în acest weekend, arată că funcționează bine și la pacienții cu boală în stadiu incipient. Olaparib administrat zilnic după finalizarea tratamentului standard, inclusiv chimioterapie și radioterapie, a redus riscul de recidivă a cancerului cu până la 42%.

La trei ani de la începerea tratamentului, 86% dintre femeile care luau medicamentul nu aveau cancer mamar invaziv, comparativ cu 77% cărora li s-au administrat pastile placebo.

Olaparib, cunoscut și sub numele de marcă Lynparza, oprește repararea celulelor canceroase prin inhibarea unei molecule numite PARP. Deoarece celulele canceroase cu gene BRCA au deja un sistem de reparare slab, se pare că medicamentul este deosebit de eficient împotriva lor.

Liderul studiului, profesorul Andrew Tutt, oncolog de la Institutul de Cercetare a Cancerului, a declarat: „Olaparib are potențialul de a fi utilizat ca urmare a tuturor tratamentelor inițiale standard pentru cancerul de sân, pentru a reduce rata de recurență care pune viața în pericol și răspândirea cancerului pentru mulți pacienți”.

ADVERTISEMENT
Tags: