News

Spitalul din România obligat să plătească daune pentru că a încurcat persoana decedată. Totul s-a întâmplat pe pandemie

Un spital din România este nevoit să achite daune morale unei familii, după ce un angajat a încurcat o persoană decedată cu alta.
25.02.2024 | 15:32
Spitalul din Romania obligat sa plateasca daune pentru ca a incurcat persoana decedata Totul sa intamplat pe pandemie
Spitalul obligat să plătească daune pentru că a încurcat persoana decedată. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un spital din România va fi obligat să achite daune morale unei familii, după ce un angajat a încurcat persoana decedată cu o alta. Rudele au înmormântat un alt cadavru. Incidentul a avut loc în timpul panedemiei.

Un spital va plăti daune morale unei familii, după ce a încurcat persoana decedată

Totul s-a întâmplat în primul an al pandemiei de COVID-19, în 2020, la Spitalul Carei din județul Satu Mare. Un bărbat de 53 de ani, preot, a fost internat în unitatea medicală, în septembrie 2020, după ce s-a infectat cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Din nefericire, omul nu a supraviețuit, fiind declarat decedat în spital. Atunci când familia a venit să ridice trupul neînsuflețit de la morga spitalului, a constatat că au primit cadavrul unei femei. Preotul ajunsese la o altă familie. El fusese deja înmormântat, fără să fie sesizată greșeala.

În pandemie, identificarea cadavrelor se făcea mai greu, iar oamenii erau sfătuiți ca înhumarea celor decedați să fie făcută cu sicriul sigilat. Astfel, rudele femeii nu au avut cum să își dea seama că, de fapt, au înmormântat persoana greșită.

ADVERTISEMENT

Un anagajat al spitalului a încurcat cadavrele

Totul a ieșit la iveală când soția și cei doi copii ai preotului au venit, la morga spitalului, să ridice cadavrul acestuia. Rudele bărbatului au cerut daune morale în valoare de 300.000 de lei. De asemenea, familia susține că nu a putut vorbi cu acesta în ultimele zile din viața lui.

„A solicitat de fiecare dată să poată vorbi telefonic cu el sau măcar să le audă vocea pentru a-l încuraja şi a-i spune că îi sunt alături în aceste momente dificile.

ADVERTISEMENT

De fiecare dată li s-a promis că vor vorbi cu el. Însă nu au reuşit nici măcar să îi audă vocea sau el să-i audă pe ei. Nu le-a fost facilitată convorbirea telefonică”, a transmis avocatul familiei, potrivit Bzi.ro.

Greșeala privind încurcarea cadavrelor i-a aparținut unui angajat al spitalului. Acesta le-ar fi mutat într-o altă încăpere când frigiderul de la morgă a avut o defecțiune. În acel moment, etichetele cu numele celor decedați ar fi căzut, iar angajatul nu ar fi pus altele.

ADVERTISEMENT

Ambele familii au făcut plângeri, fiind deschise două dosare penale, care ulterior au fost clasate. Recent, Tribunalul Satu-Mare a admis ca familia bărbatului mort să primească de la îngrijitor și spital pagube de 15.000 de lei, câte 5.000 de lei pentru fiecare dintre reclamanți.

ADVERTISEMENT