News

Spitalul Fundeni se va muta în clădiri noi. O investiție de proporții finalizată în trei ani

Spitalul Fundeni va funcționa în clădiri noi întrucât actualul complex este vulnerabil la cutremure și nu mai corespunde cerințelor de tratare a pacienților.
15.03.2024 | 14:14
Spitalul Fundeni se va muta in cladiri noi O investitie de proportii finalizata in trei ani
Guvernul vrea să construiască clădiri noi pentru Spitalul Fundeni/ Colaj Fundeni
ADVERTISEMENT

Una din investițiile majore din infrastructura sistemului sanitar va fi construirea unui nou complex de clădiri în care să funcționeze Institutul Clinic Fundeni, costurile noului spital fiind comparabile cu cele ale spitalelor regionale care se vor construi la Cluj și Iași. Guvernul urmează să aprobe indicatorii tehnico-economici în perioada următoare, proiectul de hotărâre fiind pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății.

Cinci corpuri de clădire în noul spital Fundeni

Adaptarea infrastructurii actuale la nevoile serviciilor medicale de azi este de cele mai multe ori imposibilă sau mult mai costisitoare decât construirea de noi clădiri sau de extinderi care să consolideze activitatea spitalelor existente. Conform standardelor europene, se recomandă înlocuirea substanțială a unei clădiri medicale după o perioadă de 30-50 de ani de funcționare”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

ADVERTISEMENT

Astfel, va fi edificat un nou complex de clădiri la Fundeni care să ia locul celor două corpuri de clădire, unul construit în 1957, celălalt în 1975. Costurile totale vor fi de 2,651 miliarde de lei, ceea ce face din noul spital de la Fundeni una dintre investițiile cele mai importante din domeniul sanitar.

Noul complex va fi compus din corpurile A, B, C (Sp+D+P+6E+E tehnic), corp D (D+P+2E+Et), corp E (Sp+D+P+2E+Et) și anexe tehnice (P) – centrală termică, stocator oxigen, depozit butelii oxigen, depozit CO2. Durata de execuție a investiției este de 36 de luni, iar finanțarea se va face cu fonduri europene nerambursabile, plus fonduri venite de la Ministerul Sănătații.

ADVERTISEMENT

Principala problemă a clădirilor actuale este riscul seismic ridicat, întrucât siguranța în exploatare poate fi afectată și de un cutremur minor. De asemenea, s-a constatat o depreciere a instalațiilor de la toate specialităților, iar respectarea normelor de igienă se face cu dificultate.

O investiție majoră

Odată cu noile clădiri, Spitalul Fundeni va primi și aparatură nouă care să mărească capacitatea de tratare a pacienților, estimată la 125.000 pe an, dintre care peste 60% din alte localități ale țării. În noul complex vor fi amenajate 21 de săli de operație, precum și cele trei centre de transplant: Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic, Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal, Centrul de Transplant Medular.

ADVERTISEMENT

O clădire nouă va oferi Institutului Clinic Fundeni facilități adecvate pentru cercetarea și dezvoltarea de noi terapii și tratamente pentru intervențiile multidisciplinare și cele din domeniul transplantului. Spațiile de laborator moderne, infrastructura IT avansată și colaborarea internațională vor sprijini progresul și vor consolida poziția instituției ca un centru de excelență în cercetare”, se mai spune în actul normativ ce urmează să intre în discuția Guvernului.

Ca și în cazul spitalelor regionale, mutarea Spitalului Fundeni în alte clădiri este un subiect mai vechi, iar promisiunile inițiale ale guvernanților nu au fost respectate. Astfel, în anul 2019, ministrul Sănătății de atunci, Sorina Pintea, anunța că au fost alocați banii pentru studiul de fezabilitate, urmând ca lucrările efective să fie demarate în anul 2021.

ADVERTISEMENT

Costul de 2,651 miliarde de lei pentru noul complex de la Fundeni este comparabil cu cele pentru spitalele regionale din Cluj, ce va avea un cost final de 3,403 miliarde, iar pentru cel din Iași, se estimează o valoare totală de 3,276 miliarde lei. Însă cel mai costisitor proiect este cel al spitalului din Craiova, cu un cost de 3,7 miliarde.

ADVERTISEMENT