News

Spitalul modular Lețcani se redeschide pentru tratarea pacienților Covid-19, sub o conducere militară

Spitalul modular de la Lețcani se redeschide pentru tratarea pacienților Covid-19. Unitatea medicală va avea o conducere asigurată de MApN.
08.10.2021 | 20:11
Spitalul modular Letcani se redeschide pentru tratarea pacientilor Covid19 sub o conducere militara
ADVERTISEMENT

Spitalul modular de la Lețcani, unitatea medicală construită special pentru lupta cu Covid-19, în care s-au investit peste 13 milioane de euro, se redeschide pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19.

Anunțul a fost făcut vineri, 8 octombrie, de Ministerul Apărării Naționale (MApN). La conducerea unității medicale va fi instalată o conducere militară.

ADVERTISEMENT

Spitalul modular de la Lețcani se redeschide. O echipă de la MApN va prelua conducerea unității medicale

MApN anunță că la solicitarea venită din partea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), ”o echipă medicală formată din 25 de persoane constând în medici, asistenți medicali, brancardieri, va prelua de sâmbătă, 9 octombrie, managementul Spitalului Modular de la Lețcani, județul Iași, astfel încât această unitate medicală mobilă să înceapă tratarea pacienților COVID-19”.

Decizia de a deschide Spitalul de la Lețcani vine din cauza situației grave cu care se confruntă spitalele din această parte a țării.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o zi, situația din Iași era dramatică. În această zonă mai erau locuri pentru pacienţii cu COVD-19, nici măcar pentru cei care nu au nevoie de oxigen. Anunțul a fost făcut, joi, de directorul DSP Iași.

”Nu mai avem locuri nici pentru persoanele care nu au nevoie de oxigen. Persoanele simptomatice, care nu au nevoie de oxigen, nu mai au loc în spital. Am discutat cu Spitalul CFR, cu Spitalul de Recuperare, cu Spitalul de Boli Infecţioase, să vedem, să evalueze care din care cazuri ar putea fi externate, ca să mai putem primi din Unitatea de Primiri Urgențe, care este plină. Nu mai ştiu câte zeci sunt acolo”, a declarat Vasile Cepoi, conform Libertatea.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, Spitalul modular de la Leţcani, în care s-au investit în 2020 peste 13 milioane de euro, stătea închis din cauza unor proceduri birocratice.

MApN se implică în lupta cu pandemia de Covid-19

În anunțul de vineri, MApN mai spune că, prin intermediul Forțele Aeriene Române, vor pune la dispoziție capabilitățile de transport aerian necesare, adaptate pentru transport pacienți sau materiale sanitare destinate prevenirii infectării cu virusul SARS-Cov-2, care vor putea efectua, la solicitare, în cel mai scurt timp, misiuni în țară sau în străinătate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, toate cele 11 spitale militare și cele 3 unități sanitare mobile din București, Constanța și Timișoara își vor extinde gradual capacitatea de tratare a pacienților cu COVID-19 pentru forme ușoare, medii sau severe.

Totodată, rețeaua sanitară proprie a MApN continuă să asigure zilnic 34 de fluxuri de vaccinare cu vaccinurile Pfizer și Moderna, în cele 11 spitale militare din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Sibiu și Timișoara, la care se adaugă Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „Gl. Aviator Victor Atanasiu”, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” și Centrul de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu al Armatei (CMDTA) din București.

De luni, 11 octombrie, în cadrul centrelor de vaccinare care funcționează în spitalele militare din Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Sibiu și Timișoara va fi înființat și câte un flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson, iar în București va funcționa, de la aceeași dată, un flux cu acest vaccin la CMDTA ”Acad. Ștefan Milcu”.

ADVERTISEMENT