Sport

Primii sportivi chemaţi în armata Ucrainei! De la Jocurile Olimpice din Beijing, direct pe front

Sunt zile dramatice pentru Ucraina, în care fiecare bărbat luptă pentru a-şi apăra ţara de Rusia. Doi sportivi ucraineni au fost chemaţi în armată, la scurt timp după prezenţa la Jocurile Olimpice de la Beijing.
26.02.2022 | 13:59
Primii sportivi chemati in armata Ucrainei De la Jocurile Olimpice din Beijing direct pe front
ADVERTISEMENT

Este a treia zi de război în Ucraina, după ce Rusia a invadat-o joi dimineaţă. Armatele celor două state duc lupte dure, în timp ce oraşele sunt bombardate. Volodimir Zelenski a instalat legea marţială, astfel că toţi bărbaţii, cu vârste între 18 şi 60 de ani, sunt chemaţi sub arme.

Doi biatlonişti, primii sportivi chemaţi în armata Ucrainei

Presa din Ucraina a anunţat cine sunt primii sportivi chemaţi în armată. Este vorba de doi biatlonişti care au participat la Jocurile Olimpice de la Beijing, competiţie care s-a disputat în perioada 4-20 februarie.

ADVERTISEMENT

Dmitro Pidruchni a fost chemat în armată, după ce Federaţia Ucraineană de Biatlon a anunţat că sportivii ei nu vor participa în etapele finale ale Cupei Mondiale. Sportivul de 30 de ani a participat la JO Beijing 2022, unde s-a clasat pe locul 18 în proba individuală şi pe locul 13 la sprint.

La Campionatul Mondial din 2019, de la Ostersund, Dmitro Pidruchni a câştigat medalia de aur la proba de pursuit, cel mai bun rezultat al carierei. De-a lungul timpului, ucraineanul a mai participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, la Soci şi Pyeongchang, fără rezultate notabile.

ADVERTISEMENT

Campioana olimpică din 2014, de la Soci, merge la război

Conform sport.ua, Iulia Dzhima a fost, la rândul ei, chemată în armată. Sportiva de 31 de ani are grad militar şi se află în Slovenia, astfel că trebuie să se întoarcă urgent în ţară. Ucraineanca a participal la JO de la Beijing, unde a fost coleg cu Dmitro Pidruchni în echipa de ştafetă mixtă, care s-a clasat pe locul 13.

Iulia Dzhima a câştigat, la Jocurile Olimpice de la Soci, medalia de aur la biatlon alături de echipa feminină de ştafetă a Ucrainei. Succesul a venit chiar în faţa Rusiei, ocupanta locului 2, dar “argintul” a fost retras de CIO, după un caz de dopaj.

ADVERTISEMENT

Tot alături de echipa de ştafetă a Ucrainei, Iulia Dzhima a mai câştigat 2 medalii de argint (2013, 2017) şi 3 medalii de bronz (2019, 2020, 2021) la Campionatele Mondiale. În plus, sportiva mai are 5 medalii de aur la Europene.

De asemenea, în armată ar putea să fie chemaţi şi restul biatloniştilor, dar şi sportivi de la alte discipline, după ce Volodimir Zelenski a anunţat mobilizarea generală.

ADVERTISEMENT

Vitali Klitschko a luat arma în mână şi apără Kievul

Vitali Klitschko, fost campion mondial la box, este primarul Kievului din 2014, iar invazia Rusiei l-a făcut să pună mâna pe armă pentru a-şi apăra oraşul. “Nu am altă variantă, trebuie să fac asta. Voi lupta! Cred în Ucraina, cred în țara și oamenii mei”, spunea, recent, Vitali.

Lângă el, ca şi în timpul carierei, este Vladimir Kliciko, care s-a înrolat în armata de rezervişti, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.

“Fac apel la toți partenerii noștri internaționali să fie alături de noi în această tragedie care are loc acum în Ucraina. Acest război fără sens nu va avea niciun câștigător, doar pierzători.

Trebuie să rămânem uniți în fața agresiunii Rusiei. Nu mai lăsați să se întâmple astfel de lucruri în Ucraina, în Europa, nicăieri în lume! Împreună suntem mai puternici, sprijiniți Ucraina! “, explica Vladimir.

ADVERTISEMENT