News

SRI își face un spital nou. Banii vor fi alocați din PNRR și de la bugetul de stat

Spitalul Clinic de Urgență „Agrippa Ionescu” deținut de către SRI va fi extins și modernizat, investiția fiind finanțată prin PNRR.
17.01.2024 | 15:34
SRI isi face un spital nou Banii vor fi alocati din PNRR si de la bugetul de stat
SRI renunță la spitalul vechi din București și-l extinde pe cel din Balotești
ADVERTISEMENT

Spitalul Clinic de Urgență „Agrippa Ionescu”, ce funcționează în cadrul Serviciului Român de Informații, va renunța la sediul din București mutându-și activitatea în sediul de la Balotești care va fi modernizat și extins cu un corp nou de clădire. Proiectul este finanțat în principal cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență, spitalul SRI fiind printre cele care au rămas pe lista proiectelor de infrastructură din sănătate realizate prin PNRR, după ce această listă a fost restrânsă considerabil.

Investiție de aproape 900 de milioane

În momentul de față, Spitalul „Agrippa Ionescu” are două sedii, unul în București, pe strada Ion Mincu, celălalt la Balotești. Acestora li se adaugă o secție de recuperare și balneologie la Căciulata (jud. Vâlcea) și un ambulatoriu integrat pe strada Roma. Peste trei ani se preconizează renunțarea la sediul din București și mutarea activității la Balotești, unde edificiul deja existent va fi modernizat și extins, în urma unei investiții de 873.299.000 lei.

ADVERTISEMENT

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a pregătit un proiect de hotărâre de guvern prin care sunt aprobați indicatorii tehnico-economici ai investiției. În nota de fundamentare se spune că sediul din București a fost retrocedat din 2010, iar SRI plătește o chirie stabilită la prețul pieței.

Din punct de vedere tehnic, actualul sediu din București se bazează pe o infrastructură concepută acum 80-100 de ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită faţă de realităţile de astăzi, clădirea principală având o vechime (aproximativ 100 de ani) ce nu permite realizarea optimală a circuitelor intraspitaliceşti şi ridică dificultăţi majore în adoptarea de noi tehnologii diagnostice și terapeutice din cauza limitărilor fizice intrinseci ale clădirii”, se spune în documentul citat.

ADVERTISEMENT

Discuția construirii unui sediu unic în care spitalul SRI să-și desfășoare activitatea este mai veche, proiectul fiind inclus în Programul național de construcții de interes public sau social, care a fost aprobat încă din 2001. La acea vreme, costurile estimate erau de circa 579.000.000 lei. Odată cu implementarea PNRR, spitalul a fost inclus pe lista care va beneficia de finanțare prin acest instrument.

Astfel, prin PNRR vor fi asigurați 670.466.000 lei, restul provenind de la bugetul de stat. Banii vor fi folosiți în principal pentru construirea unor corpuri noi în actualul sediu de la Balotești, unde capacitatea va crește de la 410 la 460 de paturi pentru spitalizarea continuă și de la 26 la 36 de paturi pentru spitalizarea de zi. Suprafața construită desfășurată se va mări de la 52.000 m² la 55.000 m². Durata de realizare a investiției va fi de trei ani, studiul de prefezabilitate fiind deja realizat.

ADVERTISEMENT

Tratament preferențial pentru SRI, MAI și MApN

SRI a reușit să mențină Spitalul „Agrippa Ionescu” pe lista proiectelor de infrastructură sanitară realizată prin PNRR în pofida reducerii operate în ianuarie 2023, când numărul de investiții a fost aproape înjumătățit, de la 49 la 26. Lista a fost supradimensionată de la bun început întrucât Ministerul Sănătății anunța investiții de 3,760 miliarde de euro, în timp ce PNRR prevedea pentru infrastructura spitalicească doar 1,089 miliarde, plus 635.000.000 euro pentru echipamente și aparatură medicală.

Mai mult, inflația crescută din 2022 și creșterea prețului materialelor de construcții au impus temperarea ambițiilor Ministerului Sănătății. Cu toate acestea, spitalul SRI a rămas pe listă, alături de alte cinci unități sanitare din subordinea armatei și poliției. Revizuirea listei s-a făcut pe baza punctajul realizat de fiecare proiect, după anumite criterii. Unitățile din subordinea MAI, MApN și SRI primeau din start un punctaj mai mare, chiar peste cel obținut de spitalele regionale.

ADVERTISEMENT

Alegerea finală a investițiilor finanțate prin PNRR s-a făcut pe baza următoarelor criterii: clasificarea obiectivelor de investiții (calitatea de institut național sau de unitate aflată în subordinea MAI, MApN sau SRI aduce 10 puncte, în timp ce un spital regional obține 7 puncte, iar unul județean 5 puncte); tipul de patologie; bugetul investiției (cu cât este mai mare cu atât obține mai puțin puncte); maturitatea proiectului (ia în calcul existența certificatului de urbanism, acordului pentru mediu ș.a.m.d.); numărul de paturi; eficiența energetică; procentajul de paturi dotate cu echipamente IT.

ADVERTISEMENT