Sport

Stadioanele din România, adevărate de găuri financiare: ”Costuri exorbitante cu întreținerea și personalul”

Tot mai multe stadioane din România sunt adevărate găuri financiare, iar un deputat a vorbit despre pierderi anuale de milioane de lei.
15.02.2024 | 20:09
Stadioanele din Romania adevarate de gauri financiare Costuri exorbitante cu intretinerea si personalul
Tot mai multe stadioane din România sunt adevărate găuri financiare, iar un deputat a vorbit despre pierderi anuale de milioane de lei. Sursă foto: Facebook PMB
ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, FANATIK a prezentat cifrele dezastruoase de la Arena Națională. Primăria București a avut în 2023 cheltuieli de trei ori mai mari decât încasări cu cel mai mare stadion al țării.

Găuri financiare uriașe generate de stadioanele din România

Dar nu este singurul stadion din România care nu numai că nu a generat venituri, ci a fost mai mult o gaură financiară. Brian Cristian, vicepreședintele Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților, a dezvăluit că din aproape 40 de arene analizate, niciuna nu a fost pe plus.

ADVERTISEMENT

”Vreau să vă spun despre o cercetare detaliată pe care am făcut-o, privind administrarea și sustenabilitatea stadioanelor din România. Studiul este rezultatul unei analize amănunțite, realizată pe aproximativ 40 de stadioane din țară.

Analiza cuprinde date esențiale cu privire la costul de construcție, venituri și cheltuieli, beneficiari, capacitate și alți indicatori relevanți pentru gestionarea infrastructurii sportive. Studiul urmează să fie finalizat, mai așteptăm câteva date. Am adunat datele prin Legea 544 către Primării, Consilii Județene și Ministere care întrețin aceste arene.

ADVERTISEMENT

Prin această cercetare ne dorim să contribuim la îmbunătățirea infrastructurii sportive din țară. Să vedem unde merită construită o arenă sportivă, să vedem eficiența acesteia și, pe termen lung, cum ar putea aceasta să fie sustenabilă.

Am văzut niște costuri exorbitante cu întreținerea și personalul pentru diferite arene din țară. Practic, din taxele cetățenilor plătim arena – costul de construcție -, iar o dată la 5 ani, 10 ani, plătim încă o dată costul arenei din cauza proastei administrări”, a declarat politicianul, la Sport Total FM.

ADVERTISEMENT

Cifre dezastruoase înregistrate de marile arene

Brian Cristian a și prezentat datele financiare ale principalelor stadioane din România și acestea arată cât de gravă este situația. Cea mai mare gaură este la Arena Națională, care este pe minus 15.159.947 de lei, urmată de ”Ion Oblemenco” din Craiova, cu un deficit de 9.366.000 de lei.

În topul stadioanelor cu o balanță negativă pe anul 2022 se mai regăsesc ”Steaua” (– 5.593.000 de lei), ”Cluj Arena” (– 2.550.000 de lei), ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu (– 1.822.232 lei) și ”Arcul de Triumf” (– 1.434.000 de lei).

ADVERTISEMENT

La finalul lunii ianuarie, FANATIK a aflat că societatea care administrează ”Arcul de Triumf”, și care se află în subordinea Agenției Naționale pentru Sport, vrea să închidă arena pentru că nu mai are bani pentru gestionarea ei.

ADVERTISEMENT