Sport

Stadionul din Germania care are în loc de peluză un imens buncăr nazist. Ce echipă joacă acolo

În Germania există un teren de fotbal care are o priveliște desprinsă parcă din Al Doilea Război Mondial. Care e povestea buncărului.
18.02.2024 | 08:30
Stadionul din Germania care are in loc de peluza un imens buncar nazist Ce echipa joaca acolo
Buncărul lui Hitler de la stadionul lui St. Pauli poate adăposti 25.000 de oameni, aproape cât capacitatea stadionului echipei din Bundesliga 2. Sursă foto: Instagram @Ultras World
ADVERTISEMENT

În lume există multe stadioane amplasate în locații spectaculoase sau care au priveliști deosebite. Suporterii lui St. Pauli au parte însă de o reminescență de pe vremea Germaniei naziste.

St. Pauli are la stadion un uriaș buncăr din perioada Germaniei lui Hitler

O imagine cu un buncăr din Hamburg a devenit virală pe internet. Este vorba despre terenul celor de la Sankt Pauli de lângă stadionul Millerntor-Stadion, echipă din liga a doua germană.

ADVERTISEMENT

Stadionul celebrei echipe care are niște fani cu totul și cu totul speciali este unul atipic. În spatele tribunei din partea de nord se află o construcție uriașă de beton, unul dintre cele mai mari buncăre construite vreodată de Hitler.

Clădirea se numește Flakturm și este unul dintre cele peste 1000 de buncăre construite de naziști în Hamburg. Astăzi mai există în jur de 650. Bunkerul este una dintre cele mai importante atracții din oraș și se află exact lângă un teren de antrenament pe care mai evoluează și alte echipe în ligile inferioare din Germania.

ADVERTISEMENT

St. Pauli, singurul club care are un buncăr lângă stadion

Clădirea monumentală înaltă de 35 de metri a fost construită în 1942 cu ajutorul prizonierilor și era folosită drept adăpost împotriva raidurilor aeriene ale Alianților. Buncărul putea adăposti aproximativ 25.000 de persoane, adică aproape cât întreaga capacitate a stadionului lui St. Pauli (29,546 de locuri).

Construcția unui astfel de bunker este evaluată azi la 60 de milioane de euro, mai mult decât a costat stadionul lui St. Pauli de peste 29.000 de locuri
Construcția unui astfel de buncăr este evaluată azi la 60 de milioane de euro, mai mult decât a costat stadionul lui St. Pauli de peste 29.000 de locuri

Buncărul este făcut din beton armat și autoritățile au realizat că ar fi o bătaie prea mare de cap să îl demoleze. Așa că a fost transformat. Suporterii germani pot merge astfel în interiorul său unde există un club și chiar un hotel de cinci stele, inclusiv un parc cu copaci!

ADVERTISEMENT

Suporterii lui St. Pauli au un loc aparte în fenomenul ultras din Germania și chiar le-au luat fața rivalilor de la Hamburg SV, o echipă mult mai titrată și între care există o mare rivalitate.

Suporterii lui St. Pauli, recunoscuți pentru afinitatea la politica de stânga

Fanii lui St. Pauli sunt o adevărată pată de culoare în fotbalul german. Clubul și-a exprimat public susținerea pentru partidele de stânga, leftiste. Ultrașii sunt recunoscuți drept unii dintre cei mai de temut din Germania și organizează frecvent lupte cu grupările de suporteri neo-naziste din Germania.

ADVERTISEMENT

De altfel, emblema clubului este un craniu cu oase încrucișate, a fost adăugată într-un document britanic de simboluri potențial teroriste. Pe stadion chiar există un mesaj dur: „Fără fotbal pentru fasciști!”.

Clubul din Hamburg a luat mereu atitudine când a venit vorba de homofobie, iar fanii au afișat de nenumărate ori bannere pro-kurzi sau pro-refugiați, iar St. Pauli a atras fani din toată lumea, inclusiv din New York sau Buffalo, unde există fan cluburi.

ADVERTISEMENT