News

12 decembrie, ziua în care România a declarat război Statelor Unite ale Americii. Cum s-a ajuns, de fapt, la această situație

La 12 decembrie 1941, România făcea un lucru pe care puțină lume îl considera posibil: declara război Statelor Unite ale Americii.
12.12.2022 | 07:00
12 decembrie ziua in care Romania a declarat razboi Statelor Unite ale Americii Cum sa ajuns de fapt la aceasta situatie
Operațiunea Tidal Wave. Foto: History.com
ADVERTISEMENT

Declarația de război a fost făcută sub presiunile Germaniei naziste și a Italiei, mai exact a reprezentanților acestor două țări, Manfred von Killinger și Renato Bova Scoppa.

De ce a declarat România război americanilor

Germania nazistă declara război SUA pe 11 decembrie, la câteva zile distanță de atacul japonez asupra Pearl Harbor.

ADVERTISEMENT

Referitor la această chestiune, Mareșalul Ion Antonescu declara: ”Eu sunt aliatul Reich-ului împotriva Rusiei, dar sunt neutru între Marea Britanie și Germania. Sunt pentru americani contra japonezilor”. Așadar, nimeni nu se aștepta ca România să declare război americanilor, în contextul în care însuși Mareșalul părea să țină partea Statelor Unite ale Americii.

Totuși, România nu a avut de ales prea mult, în contextul în care Germania dicta politica externă a țării noastre în acel moment.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat după decizia României de a intra în război cu SUA

Americanii nu au dat prea mare importanță acestei declarații de război. Potrivit documentelor istorice, declarația de război a României a fost luată în considerare peste șase luni de la emiterea ei și doar după insistențele guvernului sovietic.

Pe 2 iunie 1942, Franklin D. Roosevelt, președintele de atunci al SUA, răspundea oficial și înainta Congresului declarația de război a SUA contra României. Senatul aproba această decizie pe 4 iunie, fără niciun vot împotrivă.

ADVERTISEMENT

Oficial, SUA au declarat război României și Bulgariei pe 6 iunie 1942. Primele lupte între România și SUA au avut loc în noaptea de 11 spre 12 iunie 1942, când americanii au suferit un adevărat dezastru logistic. Nu mai puțin de 13 bombardiere americane Libertador decolau din Egipt, cu intenția de a bombarda Ploieștiul, însă au ratat ținta cu zeci de kilometri.

Cu toate acestea, la 1 august 1943 România aveau din nou vizita forței aeriene a SUA, care a trimis 177 de bombardiere din Libia, pentru a bombarda zona petroliferă de pe Valea Prahovei. Și această misiune a fost un adevărat dezastru pentru americani, fiind considerată o victorie a Axei.

ADVERTISEMENT

De altfel, germanii au fortificat acea zonă, Ploieștiul fiind considerat probabil una dintre cele mai bine fortificate zone din întreaga Europă. Americanii și-au pierdut atunci peste 50 de avioane, iar peste 50 au fost avariate, pe lângă cei 300 de soldați americani morți în raidul aerian.

Ulterior, americanii au bombardat inclusiv Bucureștiul, pe 4 aprilie 1944. Capitala României avea să fie bombardată inclusiv de nemți, după ce țara noastră a întors armele pe 23 august 1944. Peste 5000 de oameni mureau la sol și peste 50.000 rămâneau fără locuințe.

Cum s-a terminat Al Doilea Război Mondial pentru România

Pe 23 august 1944, România întorcea armele, într-un gest controversat și pe larg dezbătut. În haosul generalizat, aliații deveneau dușmani și dușmanii deveneau aliați, cel puțin teoretic. Practic, Rusia nu a iertat niciodată România pentru sfidarea de a invada această țară. România nu a fost privită niciodată drept o țară victorioasă în Al Doilea Război mondial și a primit drept răsplată zeci de ani de comunism, de pe urma cărora suferă încă milioane de oameni.

ADVERTISEMENT
Tags: