News

Start joc în proiectul creșe pentru copiii României. Șase luni la dispoziție pentru ridicarea primei unități

România, peste 100 de noi creșe. Prima unitate trebuie ridicată în următoarele șase luni. Finanțarea se face prin Planul Național de Redresare și Reziliență și bani de la bugetul statului
18.08.2022 | 18:59
Start joc in proiectul crese pentru copiii Romaniei Sase luni la dispozitie pentru ridicarea primei unitati
Start joc în proiectul creșe pentru copiii României în care este implicat ministerul dezvoltării. Sursa foto - adevărul.ro
ADVERTISEMENT

S-a strigat prezența în catalogul celor peste 100 de creșe pe care ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației le-a anunțat. Cseke Attila nu a stat o clipă pe gânduri și a transmis că prima unitate trebuie să fie gata în următoarele șase luni. Este o adevărată provocare pe care oficialul a ridicat-o constructorului.

100 de creșe noi pentru România

Cseke Attila a mers chiar la demararea lucrărilor pentru prima creșă construită de Ministerul Dezvoltării. De remarcat că unitatea este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Nu va fi singura care va beneficia de bani din PNRR.

ADVERTISEMENT

”Pentru acest moment lucrez de mai bine de un an: punerea pietrei de temelie pentru prima creșă nouă, modernă, și prietenoasă cu mediul. De Crăciun ne vom putea bucura împreună și de finalizarea acestei construcții”, a declarat Cseke Attila.

Interesant este că atunci când va fi predată la cheie, unitatea va putea să adăpostească nu mai puțin de 70 de copii. Mai mult decât atât, aceasta va fi dotată cu săli de joacă, dormitoare pentru cei mici, dar și săli de festivități.

ADVERTISEMENT

De asemenea, creșa va beneficia de o bucătărie proprie eliminându-se astfel sistemul de catering. Ansamblul va avea și o spălătorie, dar și cabinet medical, spații administrative și un spațiu de joacă impresionant în aer liber.

Vă readucem aminte că ministerul și-a dat ok-ul pentru primele 110 creșe. Pentru toate aceste unități au fost demarate deja achizițiile publice. Autoritățile au mai transmis că în tot acest timp se încearcă deja găsirea constructorului perfect pentru fiecare creșă în parte. De altfel, pentru 21 dintre unități a fost deja semnat contractul de execuție, ceea ce presupune că lucrările pot începe în orice moment.

ADVERTISEMENT

“Astăzi a fost demarată construcția primei creșe, dar alte 20 pot intra, în curând în acest stadiu. Putem vedea un progres rapid în construcția de creșe, pentru că acest program a fost demarat anul trecut de Ministerul Dezvoltării, cu un proiect tip pus la dispoziția autorităților locale, și finanțarea asigurată de Statul Român. Pentru că a fost o procedură bine pregătită, avem 64 de proiecte mature care pot fi finanțate prin PNRR din fonduri europene, astfel putem aloca fondurile naționale pentru construirea a mai multor creșe”, a mai spus Cseke Attila.

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării au anunțat că toate creșele care vor fi ridicate vor fi prietenoase cu mediul și eficiente energetic. Pe lângă banii din PNRR se vor adăuga și finanțări din bugetul național.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm strict la CreșanZEB (near-Zero Energy Building) atunci trebuie să știți că aceasta va fi dotată cu panouri solare și fotovoltaice. Totodată va fi asigurat necesarul de energie și apă caldă din surse regenerabile. Pe lângă o anvelopare a clădirii și o izolare termică, unitatea va reduce impactul fenomenului de efect de seră. Mai trebuie spus și că această creșă va avea sistem inteligent, digital de management al resurselor pe care le deține, și, în acest fel, costurile de întreținere vor fi mici.

ADVERTISEMENT
Tags:
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
"Discriminare fără precedent!" / "Umilitor!" Reacție la nivel înalt din Rusia
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Weekend cu temperaturi nefireşti pentru februarie. Termometrele vor indica maxime de 20 de...
Weekend cu temperaturi nefireşti pentru februarie. Termometrele vor indica maxime de 20 de grade. Zonele lovite de ploi
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară...
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară româncă din SUA explică la ce să ne așteptăm
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Prințul Harry, refuzat de Familia Regală. A primit un răspuns brutal
Prințul Harry, refuzat de Familia Regală. A primit un răspuns brutal
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce ETNIE are Adriana Iliescu. Nu a ascuns niciodată acest lucru, ba chiar...
Ce ETNIE are Adriana Iliescu. Nu a ascuns niciodată acest lucru, ba chiar s-a mândrit enorm
Văduva lui Navalnîi spune ce face Putin cu trupul soțului ei. „E demonic,...
Văduva lui Navalnîi spune ce face Putin cu trupul soțului ei. „E demonic, credința lui e falsă”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă