News

Guvernul renunță la acordarea sporului „de complexitatea muncii” și la stimulentul pentru PNRR. Cu cât se vor majora salariile bugetarilor

Guvernul a renunțat la intenția a de mări substanțial lefurile funcționarilor din ministere, precum și la acordarea unui plus la salariu celor care gestionează proiecte derulate prin intermediului PNRR.
17.08.2022 | 18:49
Guvernul renunta la acordarea sporului de complexitatea muncii si la stimulentul pentru PNRR Cu cat se vor majora salariile bugetarilor
Guvernul a renunțat la mai multe sporuri pe care intenționa să le acorde unor categorii de bugetari/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La mai puțin de două săptămâni după ce Ministerul Muncii publica proiectul unei ordonanțe de urgență cu privire la majorările salariale din sectorul public, același minister vine cu o nouă variantă a ordonanței ce conține însă mai puține creșteri decât primul proiect.

O nouă variantă a OUG-ului privind salariile

Politica salarială a guvernului Ciucă pare a fi marcată de bâlbe și ezitări întrucât noul act normativ reprezintă a treia încercare de a legifera în această vară unele creșteri salariale în sectorului public.

ADVERTISEMENT

Prima tentativă a avut loc printr-o lege care a fost adoptată de către Parlament la începutul lunii iunie. Însă legea a fost atacată la Curtea Constituțională de către USR, iar CCR a decis să o dezbată abia la finele lunii septembrie, astfel că majorările nu au mai intrat în vigoare de la 1 iulie, cum era preconizat.

Legea prevedea, în primul rând, o majorare a salariilor tuturor angajaților statului pe motiv că în ultimii doi ani nu a mai fost respectat calendarul inițial al măririlor, așa cum era prevăzut în Legea salarizării din 2017, singurii bugetari care au primit mai mulți bani fiind cei din sănătate și educație.

ADVERTISEMENT

Prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021”, prevedea proiectul legii.

Această majorare este singura care mai este luată în calcul și acum, prevederea fiind menționată și în proiectul OUG publicat pe 5 august, cât și în varianta revizuită a acesteia, publicată miercuri. Singura diferență este că majorarea se aplică începând cu luna august, în loc de iulie, ceea ce înseamnă că lefurile majorate vor fi plătite în luna septembrie. Pe lângă această majorare, funcționarii din ministerele Culturii și Transporturilor urmau să beneficieze de un spor de 15% pentru „complexitatea muncii”.

ADVERTISEMENT

Sporuri cu nemiluita anunțate acum două săptămâni

Însă pe 5 august, Ministerul Muncii a publicat un proiect de ordonanță de urgență care relua practic prevederile legii ce dusese atacată la Curtea Constituțională. Majorarea lefurilor prin intermediul unei ordonanțe de urgență ar avea două avantaje pentru guvernanți. În primul rând, dacă legea votată în iunie va fi respinsă pe considerente procedurale de către Curtea Constituționale, majorările oricum se vor acorda. În al doilea rând, o ordonanță de urgență nu mai poate fi atacată la CCR de către opoziție, singura instituție care poate face acest lucru fiind doar Avocatul Poporului.

Însă proiectul de ordonanță publicat de 5 august acorda și mai multe măriri. Una îi viza pe bugetarii care sunt implicați în gestionarea unor proiecte derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pe vitor, aceștia urmau să beneficieze de același drepturi ca și bugetarii care gestionează proiecte din fonduri europene, care au un plus la leafă de 50%.

ADVERTISEMENT

Activitatea care urmează a fi desfășurată de personalul implicat în implementarea reformelor din PNRR presupune responsabilități și competențe cel puțin similare celor necesare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, precum și faptul că activitățile specifice atribuțiilor de coordonator de reformă/investiții sunt de o complexitate deosebită iar pentru recrutarea/retenția unui personal înalt calificat care să asigure implementarea reformelor și investițiilor în termenele asumate este necesară remunerarea în aceleași condiții pentru toate instituțiile cu atribuții și specificități similare”, se arăta în nota de fundamentare a ordonanței.

De majorarea cu 50% ar fi beneficiat și primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, dacă sunt implicați în derularea unor proiecte cuprinse în PNRR.

Un alt element de noutate a fost creșterea salariilor angajaților Institutului Național de Statistică, atât la nivel central, cât și la cel al direcțiilor județene. În condițiile în care salariile bugetarilor au fost înghețate în ultimii doi ani, pentru INS se făcea o excepție, iar angajații acestei instituții ar fi primit banii potrivit grilei valabile pentru 2022, așa cum era ea prevăzută în Legea salarizării din 2017.

Proiectul de ordonanță relua și prevederea potrivit căreia funcționarii din ministerele Culturii și Transporturilor vor beneficia de un spor de 15% pentru „complexitatea muncii”, însă acum acesta este prevăzut și pentru angajații INS, precum și pentru funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale.

Majorare egală pentru toți bugetarii

Dacă în prima variantă a ordonanței de urgență Guvernul era mai darnic decât Parlamentul, propunând măriri de salarii pentru mai multe categorii de lefegii ai statului, în mai puțin de două săptămâni, Ministerul Muncii și-a reconsiderat complet poziția. Sporul de 15% pentru „complexitatea muncii” de care ar fi trebuit să beneficieze funcționărimea din mai multe ministere a fost eliminat cu totul, același lucru petrecându-se și cu majorarea pentru angajații INS. De asemenea, a fost eliminat și sporul de 50% pentru funcționarii și aleșii locali implicați în derularea de proiecte prin PNRR.

Ce a rămas din intențiile ințiale ale coaliției de guvernământ este doar majorarea care se va acorda pentru toți bugetarii neexistând vreo categorie de angajați ai sectorului public mai avantajați decât ceilalți întrucât sporurile destinate doar unor instituții nu vor mai intra în vigoare.

ADVERTISEMENT
Tags: