News

Statele din UE ar putea interzice detergenții la sticlă sau pungă de plastic. Ce vor face cumpărătorii

Detergenții la sticlă sau pungă de plastic ar putea fi interziși în țările UE. Un proiect în acest sens este dezbătut de Comisia Europeană.
03.05.2023 | 08:06
Statele din UE ar putea interzice detergentii la sticla sau punga de plastic Ce vor face cumparatorii
Detergenții la sticlă sau pungă de plastic ar putea fi interziși în UE. Cum vor achiziționa clienții astfel de produse. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Detergenții la sticlă sau pungă de plastic ar putea fi interziși în țările din Uniunea Europeană (UE). Pe masa Comisiei Europene (CE) se dezbate intens un proiect în acest sens.

Detergenții la sticlă sau pungă de plastic ar putea fi interziși în UE. Cum vor achiziționa clienții astfel de produse

În lupta sa cu poluarea tot mai intensă din zona UE, Comisia Europeană analizează o serie de reguli noi privind comercializarea detergenților. Astfel, în curând un obicei clasic al cumpărătorilor ar putea fi schimbat radical.

ADVERTISEMENT

Mai exact, detergenții aflați în recipiente de sticlă sau pungi de plastic ar putea fi interziși în toate țările membre UE. Întrebarea e: ”Cum vor achiziționa clienții astfel de produse?”.

Răspunsul e simplu. La fel ca în cazul altor produse, oamenii vor trebui să vină de acasă cu propriul recipient. Mai exact, cumpărătorii se vor prezenta cu bidonul în care își vor băga detergentul dorit.

ADVERTISEMENT

Deja, în România, există magazine cu astfel de practici. Aici, clienții vin de acasă cu un borcan, o sticlă de plastic, în care ”alimentează” o cantitate dorită dintr-un anume detergent.

În momentul terminării soluţiei, acel recipient poate fi refolosit şi nu trebuie aruncat ori reciclat. S-a constatat că este nenecesar să cumpărăm acel recipient de fiecare dată. Este această idee a economiei circulare”, spune reprezentantul unui astfel de magazin, conform Observator News.

ADVERTISEMENT

Detergenții la sticlă sau pungă de plastic, interziși în curând și în marile magazine

Astfel de practici ar putea fi introduse şi în marile magazine din Europa, inclusiv în România. Acesta este planul celor de la Comisia Europeană. Bruxelles-ul a propus deja un nou regulament privind comercializarea detergenţilor. Vorbim de reumplerea unui recipient.

Aceste ambajale folosite la detergenţi nu se reciclează. Şi, mai mult, acele capsule pe care le folosim, din plastic, se dizolvă în apă în microparticule care pun în pericol fauna acvatică. Sunt găleţi întregi, are câte 15 kg o găleată de plastic care nici nu se mai reciclează. Se pierde în natură”, spune Dan Trifu, de la Fundația Eco-Civica.

ADVERTISEMENT

Pentru a deveni lege, noile norme trebuie aprobate de guvernele statelor membre și de Parlamentul European. ”Ar putea chiar anul acesta să fie implementată. Comisia Europeană, probabil, din toamnă poate aplica acest principiu. Transmite directiva şi probabil cu un termen de punere în aplicare de câteva luni sau poate chiar un an, până când aceste dozatoare sunt puse la punct şi populaţia poate avea acces facil la ele”, spune Trifu, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT