News

Statele UE riscă să nu-și poată asigura suficiente rezerve de gaz pentru iarna 2023 – 2024. Avertismentul Ursulei von der Leyen

Statele UE nici nu au intrat în iarna lui 2022-2023 și primesc deja vești proaste. Ursula von der Leyen lansează un avertisment în privința rezervelor de gaz de iarna viitoare.
09.11.2022 | 22:12
Statele UE risca sa nusi poata asigura suficiente rezerve de gaz pentru iarna 2023  2024 Avertismentul Ursulei von der Leyen
Ursula von der Leyen, avertisment în privința rezervelor de gaz pentru iarna viitoare. Statele UE, deficit de 30 de miliarde de mc. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În urma unor mari eforturi și economii, statele UE au reușit să-și asigure la limită rezervele de gaz pentru iarna care bate la ușă.

Ursula von der Leyen, avertisment în privința rezervelor de gaz pentru iarna viitoare. Statele UE, deficit de 30 de miliarde de mc

Pentru iarna 2023 – 2024, situația ar putea fi una mult mai gravă. Uniunea Europeană se confruntă cu riscul uriaș de a nu reuşi să-şi asigure suficiente rezerve de gaz.

ADVERTISEMENT

Declarația a fost făcută miercuri, 9 noiembrie, de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Global Finance.

Șefa forului de la Bruxelles a susținut un discurs în faţa Parlamentului European. Ea a avertizat că obţinerea resurselor de energie pentru iarna anului viitor ”va fi chiar mai dificilă” decât în 2022.

ADVERTISEMENT

Von der Leyen a punctat faptul că UE va adăuga 50 de gigawați (GWh) de energie regenerabilă în acest an și ar putea face mai mult în acest sens în 2023.

De asemenea, aceasta a spus că blocul comunitar a crescut deja importurile de GNL (gaz natural lichefiat) și a redus consumul de gaz pentru a face față crizei energetice legate de pierderea aprovizionării din Rusia.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestor acțiuni, von der Leyen a spus că blocul celor 27 de state ar putea înregistra un deficit de circa 30 de miliarde de metri cubi.

Avertisment similar transmis și de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE)

În acest context, preşedinta CE a spus că trebuie să se acţioneze imediat. Ea a făcut trimitere la demararea proiectelor de energie regenerabilă pentru a atenua eventuale probleme de aprovizionare.

ADVERTISEMENT

Von der Leyen a subliniat, de asemenea, deciziile de a permite mai mult ajutor de stat companiilor care se confruntă cu criza energetică. A mai fost amintit, în discursul acesteia, și proiectul REpowerEU pentru a ajuta la finanțarea tranziției UE de la dependența de combustibilii fosili ruși.

Recent, un avertisment similar celui al șefei CE a fost transmis şi de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Aceasta a anunțat că circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi Europei anul viitor în cazul unei sistări complete a livrărilor din Rusia, dar şi ca urmare a creşterii economice a Chinei ce ar urma să absoarbă o mare parte din GNL.

Dacă un asemenea scenariu se va adeveri, depozitele europene de gaze vor fi umplute numai la un nivel de 65% la începutul iernii 2023 – 2024, faţă de 95% în prezent.

ADVERTISEMENT