News

Ursula von der Leyen, un nou discurs despre starea UE. Apel la solidaritate în fața provocărilor generate de război. „Putin va eșua”

Ursula von der Leyen, al treilea discurs despre starea Uniunii Europene. Ce spune președintele CE despre război, gaze, sancțiuni, gaze și iarna următoare
14.09.2022 | 10:50
Ursula von der Leyen un nou discurs despre starea UE Apel la solidaritate in fata provocarilor generate de razboi Putin va esua
Ursula von der Leyen, un nou discurs despre starea UE Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ursula von der Leyen a venit pentru a treia oară în fața membrilor Parlamentului European. Președintele CE a discutat deschis despre provocările pe care războiul din Ucraina le-a generat, dar și despre sancțiunile care rămân împotriva Rusiei.

Ce a transmis von der Leyen europenilor

Președintele Comisiei Europene nu a ezitat o clipă și a făcut un apel la unitate, curaj și solidaritate. Aceasta a transmis că Vladimir Putin va eșua, în timp ce Ucraina și Europa vor izbândi în conflictul pornit de Rusia.

ADVERTISEMENT

Vom avea nevoie de tărie, momentele care vor urma nu vor fi ușoare, fie pentru familiile care se chinuie să trăiască, fie pentru afacerile care se confruntă cu alegeri dificile privind viitorul lor. Să fie foarte clar, multe sunt în joc. Nu doar pentru Ucraina, ci pentru toată Europa și toată lumea. Vom fi testați de cei care vor să exploateze orice fel de diviziune între noi.

Acesta nu este doar un război declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, este un război al energiei noastre, al economiei noastre, al valorilor noastre, al viitorului nostru, al autocrației împotriva democrației. Și stau aici cu convingere că cu curajul necesar și cu solidaritatea necesară, Putin va eșua și Ucraina și Europa vor izbândi”, a spus Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Ca în fiecare an, în luna septembrie, președintele CE a venit în fața Parlamentului European pentru a explica tot ce se întâmplă cu Uniunea. Aceasta a explicat și provocările, dar și prioritățile pentru viitorul apropiat. În mod evident, de pe lista discuțiilor nu a lipsit nici gazul rusesc.

„Prietenii noștri din țările baltice au muncit din greu pentru a pune capăt dependenței lor față de Rusia. Ei au investit în energie regenerabilă, în terminale de GNL și în interconectori. Acest lucru costă mult. Dar dependența de combustibilii fosili ruși are un preț mult mai mare. Trebuie să scăpăm de această dependență în toată Europa.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, am convenit asupra stocării comune. Acum suntem la 84%: ne depășim obiectivul. Dar, din păcate, acest lucru nu va fi suficient. Ne-am diversificat de la Rusia la furnizori de încredere. SUA, Norvegia, Algeria și alții. Anul trecut, gazul rusesc a reprezentat 40% din importurile noastre de gaz. Astăzi a scăzut la 9% gaz prin conducte. Dar Rusia continuă să manipuleze în mod activ piața noastră de energie. Preferă să ardă gazul în flăcări decât să îl livreze. Această piață nu mai funcționează”, a mai punctat Leyen.

Președintele CE a vorbit și despre măsurile pe care statele membre trebuie să le ia pentru reducerea consumului global de energie electrică.

ADVERTISEMENT

„Muncitorii din fabricile de ceramică din centrul Italiei au decis să își mute turele de lucru la primele ore ale dimineții, pentru a beneficia de prețuri mai mici la energie.

Imaginați-vă doar părinții dintre ei, nevoiți să plece de acasă mai devreme, când copiii încă dorm, din cauza unui război pe care nu l-au ales. Acesta este un exemplu dintr-un milion de exemple de europeni care se adaptează la această nouă realitate.

Vreau ca Uniunea noastră să ia exemplu de la cetățenii săi. Reducerea cererii în orele de vârf va face ca oferta să dureze mai mult și va duce la scăderea prețurilor. Acesta este motivul pentru care propunem măsuri pentru ca statele membre să își reducă consumul global de energie electrică. Dar este nevoie de un sprijin mai bine direcționat.

Pentru industrii, cum ar fi producătorii de sticlă, care trebuie să își oprească cuptoarele. Sau pentru părinții singuri care se confruntă cu o factură descurajantă după alta. Milioane de europeni au nevoie de sprijin.

Statele membre ale UE au investit deja miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile. Dar știm că acest lucru nu va fi suficient. De aceea, propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc energie electrică la un cost redus. Aceste companii obțin venituri pe care nu le-au contabilizat niciodată, la care nici măcar nu au visat vreodată”, a mai zis Leyen.

Președintele CE a explicat că există măsuri care trebuie puse în aplicare imediat, dar vor fi temporare. „Trebuie să continuăm să lucrăm pentru a reduce prețurile la gaze. Trebuie să ne asigurăm securitatea aprovizionării și, în același timp, să ne asigurăm competitivitatea globală.

Prin urmare, vom elabora împreună cu statele membre un set de măsuri care să țină seama de natura specifică a relației noastre cu furnizorii – de la furnizori nesiguri, cum ar fi Rusia, la prieteni de încredere, cum ar fi Norvegia”, a mai punctat aceasta.

Danemarca este exemplul de urmat, cel puțin așa a sunat discursul lui von der Leyen.

„Actuala concepție a pieței energiei electrice – bazată pe ordinea de merit – nu mai face dreptate consumatorilor.
Aceștia ar trebui să culeagă beneficiile surselor regenerabile cu costuri reduse. Prin urmare, trebuie să decuplați influența dominantă a gazelor naturale de la prețul energiei electrice. Acesta este motivul pentru care vom face o reformă profundă și cuprinzătoare a pieței energiei electrice.

Acum – iată un aspect important. Cu jumătate de secol în urmă, în anii 1970, lumea s-a confruntat cu o altă criză a combustibililor fosili. Unii dintre noi își amintesc de weekendurile fără mașini pentru a economisi energie. Cu toate acestea, am continuat să conducem pe același drum.

Nu am scăpat de dependența noastră de petrol. Și mai rău, combustibilii fosili au fost chiar subvenționați masiv. Acest lucru a fost greșit, nu doar pentru climă, ci și pentru finanțele noastre publice, și pentru independența noastră. Și încă plătim și astăzi pentru asta.

Doar câțiva vizionari au înțeles că adevărata problemă era reprezentată de combustibilii fosili în sine, nu doar de prețul lor. Printre aceștia s-au numărat prietenii noștri danezi. Când a izbucnit criza petrolului, Danemarca a început să investească masiv în valorificarea puterii vântului.

Aceștia au pus bazele poziției sale de lider mondial în acest sector și au creat zeci de mii de noi locuri de muncă. Aceasta este calea de urmat! Nu doar o soluție rapidă, ci o schimbare de paradigmă, un salt în viitor”, a mai zis președintele CE

ADVERTISEMENT