News

Stațiunea din România care a trecut printr-o adevărată transformare. A renăscut, deși părea că devine o ruină. I se spune perla munților Apuseni, cazarea e ieftină și peisajele de poveste

Stațiune din România care și-a recăpătat strălucirea de altădată. Este căutată de turiști pentru beneficiile oferite de apele sale termale.
25.02.2024 | 12:00
Statiunea din Romania care a trecut printro adevarata transformare A renascut desi parea ca devine o ruina I se spune perla muntilor Apuseni cazarea e ieftina si peisajele de poveste
Stațiunea din România care a trecut printr-o transformare. Foto Centrul de Informare Turistică Arad
ADVERTISEMENT

Stațiunea din România care a trecut printr-o adevărată transformare. Dacă în urmă cu câțiva ani părea ca va fi lăsată în paragină pentru multă vreme, acum a renăscut. Este căutată de turiști pentru beneficiile oferite de apele sale termale.

Stațiunea din România care a renăscut, deși părea că se transformă într-o ruină

Stațiunea Moneasa din Arad sau perla muniților Apuseni, așa cum i se mai spune, și-a recăpătat strălucirea de altădată. După ce a fost ignorată vreme de câțiva ani, investițiile făcute în ultima perioadă încep să aibă efectele dorite.

ADVERTISEMENT

Aflată la poalele munților Codru-Moma, la altitudinea de 280 m, stațiunea este renumită pentru aerul curat. În trecut se număra printre destinațiile preferate ale românilor. Acum este din nou căutată de turiștii de pretutindeni, care vin aici pentru tratarea afecțiunilor sistemului nervos sau ale aparatului locomotor.

Consiliul Județean Arad, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Arad promovează stațiunea, reușind să îi redea strălucirea. În 2023, CJ Arad a modernizat drumul care duce spre Moneasa, prin fonduri europene.

ADVERTISEMENT

„Unul dintre cele mai importante motive pentru depopularea stațiunii a fost considerat, de Primăria din Moneasa, accesul îngreunat de la Arad, pe un drum județean care necesita reparații.

Consiliul Județean Arad a accesat însă fonduri europene. A modernizat tot drumul, nu pe o rută, ci chiar pe două, înspre stațiune. Arad-Horia-Șiria-Pâncota. Și, de aici mai departe, fie spre Ineu, fie spre Buteni”, declara, anul trecut, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT
Statiunea Moneasa
Stațiunea Moneasa. Foto Locuri din România

De la Arad la Moneasa turiștii fac o oră și jumătate, toate drumurile fiind recent modernizate. Aproximativ 1.000 de locuri de cazare pot fi găsite în stațiune, iar tarifele sunt extrem de accesibile.

Cât costă o noapte de cazare la o pensiune din Moneasa

De exemplu, cei care vor să își rezerve o cameră dublă la o pensiune plătesc până în 200 de lei, pentru o noapte. Prețul este pentru două persoane. Mulți proprietari oferă și mic dejun inclus în acest tarif.

ADVERTISEMENT

Stațiunea se poate mândri că are aceeași concentrație de ozon ca acum un secol, aici fiind cel mai curat aer din România. De altfel, apele termale au fost folosite pentru prima dată încă din 1835, arată locuridinromania.ro.

Cinzeci de ani mai târziu, regiunea a primit titlul de stațiune balneară de la Ministerul de Interne Imperial din Viena, fiind vizitată de mii de oameni. Apele termale din Moneasa sunt bicarbonatate, calcice, hipotone, sodice , magnezice și au proprietăți benefice asupra organismului.

Persoanele care ajung aici pot vizita numeroase obiective turistice, cum ar fi Peștera Liliecilor, Cariera de Marmură, Grota Urșilor, Cuptorul de Fier, Rezervația de nuferi. Turiștii au șansa de a vedea și Cetatea Deznei, Izvorul Piatra cu Lapte sau Stânca Laptelui.

 

ADVERTISEMENT