News

Stațiunea din România vizitată de sute de mii de turiști, plină de gunoaie. Oamenii nu se tem de amenzi

Stațiunea din România vizitată de sute de mii de turiști, plină de gunoaie. Oamenilor nu le este frică de amenzi. Decizia autorităților.
06.03.2024 | 23:44
Statiunea din Romania vizitata de sute de mii de turisti plina de gunoaie Oamenii nu se tem de amenzi
Stațiunea România plină de gunoaie. Sursa foto: Observator News/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Stațiunea din România care a ajuns să fie plină de gunoaie. Este vizitată anual de sute de mii de turiști, iar autoritățile fac eforturi pentru a-i ține în frâu pe cei care aruncă deșeuri. Din păcate, amenzile nu-i sperie deloc pe oameni.

Stațiunea din România care a ajuns să fie plină de gunoaie. Este vizitată anual de sute de mii de turiști

Este vorba despre Râșnov, o stațiune foarte vizitată de turiști, având o istorie de aproximativ 100 de ani. În oraș se află mormane de gunoaie, iar situația este aceeași de câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Pe Ghimbășel, afluent al Oltului, se pot vedea saltele de pat vechi, canapele rupte, sticle de plastic, aparate electrocasnice sau saci de moloz, în loc de pietre. Deși aruncarea deșeurilor se pedepsește cu amenzi destul de mari, situația nu s-a rezolvat.

Persoanele care aruncă deșeuri pe malurile râului pot primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Acest avertisment, însă, pare să fie ignorat de oameni. Râul este plin de tot felul de gunoaie.

ADVERTISEMENT

În ultimele patru luni, s-au strâns mai multe mormane de gunoi în Râșnov. Firma de salubrizare angajată de primărie face curat în oraș doar opt luni pe an, adică din martie până în octombrie.

Astfel, în timpul iernii, deșeurile s-au înmulțit considerabil. Lcalnicii spun că oamenilor nu le este teamă că ar putea primi amenzi destul de mari. Deși există coșuri de gunoi, deșeurile tot în râu ajung.

ADVERTISEMENT

“Toată lumea dă vina pe cei din zonă. Problema e că oamenii din zonă nu pot să arunce tone de PET-uri de acelaşi tip, moloz, că nimeni nu-şi construieşte încontinuu casei”, a spus un localnic pentru Observator News.

Ce decizie au luat autoritățile

Anul trecut au fost date șase avertismente și 41 de amenzi, valoarea totală a acestora fiind de peste 37 de mii de lei. Primarul stațiunii a anunțat, astfel, că vor fi luate măsuri dure, cum ar fi montarea camerelor de supraveghere.

ADVERTISEMENT

“Anul acesta se vor monta camere de supraveghere pe toată distanţa râului Ghimbăşel. Sperăm că vom identifica persoanele care aruncă deşeuri mult mai uşor”, a spus Răzvan Iancu, purtător de cuvânt Primăria Râșnov.

La nivel județean, au fost date amenzi în valoare de 500 de mii de lei pentru aruncarea gunoiului la întâmplare. “Comisariatul Braşov are ca obiectiv şi inspecţia periodică a albiilor de râu pe care o facem de două, trei ori pe an.

Sunt şi locaţii predispuse pentru înmagazinarea acestor deşeuri, cu toate că primăriile respective nu sunt vinovate pentru dezaxări. Deşeurile vin de cele mai multe ori din amonte şi se blochează în anumite puncte”, a transmis Mircea Paraschiv, comisar-șef, Comisariatul Județean Brașov, Garda Națională de Mediu.

ADVERTISEMENT