Life

Stațiunea renumită pentru apele cu proprietăţi medicale de care românii și-au bătut joc. “Fabrica de sănătate” din anii ’90 a ajuns o ruină: “Stă să cadă tot”

Stațiunea renumită pentru apele cu proprietăţi medicale care a ajuns o ruină. Românii și-au bătut joc de ea. Ce s-a ales de aceasta?
03.12.2023 | 10:00
Statiunea renumita pentru apele cu proprietati medicale de care romanii siau batut joc Fabrica de sanatate din anii 90 a ajuns o ruina Sta sa cada tot
Stațiunea renumită pentru apele cu proprietăţi medicale care a ajuns o ruină. foto Știri de Cluj
ADVERTISEMENT

Stațiunea renumită pentru apele cu proprietăţi medicale care acum a ajuns o ruină. Era numită fabrica de sănătate în anii 90 și acum nu mai seamănă deloc cu ce a fost.

Stațiunea renumită pentru apele cu proprietăţi medicale care a ajuns o ruină

Băile Băiţa era o stațiune renumită în anii 90, dar acum a ajuns o ruină. Aceasta este la 43 de kilometri de orașul Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT

Apele sărate de la această stațiunea românească au fost descoperite încă de pe vremea romanilor, iar de atunci generații de oameni s-au bucurat de ele. De asemenea, aici se găsesc și două izvoare minerale hipotermale speciale pentru cei cu boli reumatice sau chiar de piele.

La Băile Băița se găsesc și instalații pentru băi calde și are ape slab clorurate. Stațiunea a ajuns să fie doar o ruină după anii 1989.

ADVERTISEMENT

”Era considerată una dintre staţiunile cele mai frumoase. Era tot timpul aglomerată. Ar putea reveni la viaţă, dar ar trebui să fie administrată de oameni pricepuţi şi cu bani”, a spus Radu Codorean, un angajat care a lucrat aici 20 de ani.

Ce se întâmplă azi cu stațiunea

Stațiunea a fost cumpărată de un om de afaceri italian care a scos-o la vânzare. Cere aproape două milioane de euro pe ea. Deși stațiunea stă să cadă, acesta are speranțe că va găsi potențialii cumpărători.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a început să demoleze pentru a construi un nou hotel. Dar l-a prins pandemia și a sistat lucrările. Acum nu are nici hotel nou și nici structura veche.

”Acest proiect s-a desfăşurat în timpul pandemiei, am vrut să fac nişte vile, unde se putea face tratament intern.

ADVERTISEMENT

Noi începusem să demolăm, pentru a construi un nou hotel. De asta am rămas şi cu una şi cu alta. Fără structură veche şi fără hotel nou”, a afirmat Giani Calderon, scrie Știri de Cluj.

Mai era niște căsuțe aici unde se putea caza turiștii, dar au fost închise și ele între timp din cauza costurilor prea mari.

ADVERTISEMENT