News

Statul care interzice pastila pentru avort. O nouă victorie a conservatorilor americani

Conservatorii americani au înregistrat o nouă victorie în lupta împotriva dreptului la avort după ce un prim stat a interzis pilula abortivă
18.03.2023 | 15:09
Statul care interzice pastila pentru avort O noua victorie a conservatorilor americani
Protest pentru eliminarea dreptului la avort în Statele Unite. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Wyoming a devenit primul stat american care a interzis utilizarea sau prescrierea pastilelor abortive medicamentoase, după ce guvernatorul Mark Gordon a promulgat un proiect de lege care a fost adoptat la începutul acestei luni de legislativul statului, controlat de republicani.

Pastila pentru avort, interzisă în SUA

Punctul central al proiectului de lege de două pagini din Wyoming este o dispoziție care face ilegală “prescrierea, eliberarea, distribuirea, vânzarea sau utilizarea oricărui medicament în scopul de a obține sau de a efectua un avort”.

ADVERTISEMENT

Așa-numitele pilule “de a doua zi”, medicamente contraceptive eliberate pe bază de prescripție medicală utilizate după actul sexual, dar înainte ca o sarcină să poată fi confirmată, sunt exceptate de la interdicție. Măsura include, de asemenea, o excepție pentru orice tratament necesar pentru a proteja o femeie “de un pericol iminent care îi pune în mod substanțial în pericol viața sau sănătatea”, precum și pentru orice tratament al unui “avort spontan natural în conformitate cu orientările medicale acceptate în prezent”.

Încălcarea interdicției urmează să fie tratată ca o infracțiune penală, pedepsită cu până la șase luni de închisoare și o amendă de până la 9.000 de dolari. Legea stipulează însă că o femeie “asupra căreia se efectuează sau se încearcă efectuarea unui avort chimic nu va fi urmărită penal”.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație, directorul ACLU Wyoming, Antonio Serrano, a criticat decizia guvernatorului de a semna legea. “Sănătatea unei persoane, nu politica, ar trebui să ghideze deciziile medicale importante – inclusiv decizia de a face un avort”, a declarat directorul cunoscutei organizații ce apără în instanță libertățile civile, citat de The Guardian.

Guvernatorul a declarat că permite, de asemenea, promulgarea, fără semnătura sa, a unui proiect de lege separat, adoptat de legislatorii statului, care interzice procedurile convenționale de avort, cu excepția cazului în care este necesar pentru a proteja sănătatea și viața mamei sau în caz de viol sau incest. Excepția este permisă și pentru a pune capăt unei sarcini dacă medicii stabilesc că există o anomalie letală a fătului.

ADVERTISEMENT

Dreapta conservatoare câștigă teren în USA

Noua lege din Wyoming vine în contextul în care campania conservatorilor de dreapta ce vrea drastice împotriva avorturilor medicamentoase ia amploare. În Texas, un judecător federal are pe rol un caz ce vizează posibilitatea de a interzice la nivel național pilula de avort mifepristonă, ca răspuns la un proces intentat de grupurile anti-avort.

O combinație de două pastile de mifepristonă și un alt medicament este cea mai frecventă formă de avort în SUA. Avorturile medicamentoase au fost metoda preferată pentru întreruperea sarcinii în SUA chiar înainte ca instanța supremă să anuleze Roe vs. Wade, hotărârea care a protejat dreptul la avort timp de aproape cinci decenii.

ADVERTISEMENT

De la acea decizie din iunie anul trecut, restricțiile privind avortul au fost la latitudinea statelor, iar peisajul s-a schimbat rapid. Treisprezece state aplică acum interdicții privind avortul în orice moment al sarcinii, iar încă unul, Georgia, îl interzice odată ce poate fi detectată activitatea cardiacă, adică la aproximativ șase săptămâni.

Instanțele au suspendat aplicarea interdicțiilor sau a restricțiilor profunde privind avortul în Arizona, Indiana, Montana, Ohio, Carolina de Sud, Utah și Wyoming. Instanțele din Idaho au forțat statul să permită avorturile în timpul urgențelor medicale.

ADVERTISEMENT