News

Statul Islamic a lovit din nou. Atac terorist sinucigaș, soldat cu zeci de morți și răniți

Un atentat sinucigaș cu bombă a fost comis în districtul Bajaur din provincia Khyber Pakhtunkhwa, în nord-vestul Pakistanului.
31.07.2023 | 23:36
Statul Islamic a lovit din nou Atac terorist sinucigas soldat cu zeci de morti si raniti
Terorismul în creștere în Pakistan: Atentat sinucigaș cu bombă atribuit organizației 'Statul Islamic' în nord-vestul țării. Foto: Captura Video.
ADVERTISEMENT

Militanții organizației teroriste internaționale “Statul Islamic” sunt implicați în atentatul sinucigaș cu bombă comis duminică în districtul Bajaur din provincia Khyber Pakhtunkhwa, în nord-vestul Pakistanului. Acest lucru a fost raportat de ziarul Dawn citând un oficial de securitate.

Peste 40 de persoane au fost ucise

“Nu există niciun dubiu cu privire la implicarea ISIL în această crimă”, a declarat un reprezentant al serviciilor de securitate pakistaneze. Pe 30 iulie, un atentator sinucigaș cu bombă a efectuat o explozie la un congres al partidului coaliției de guvernământ, Adunarea Teologilor Islamici.

ADVERTISEMENT

În sala în care a avut loc congresul se aflau 400 de persoane. Cel puțin 45 de persoane au fost ucise și alte aproximativ 150 au fost rănite. Secretarul general al partidului, Har Ziaullah, de asemenea, a fost ucis în atac.

În Bajaur a fost declarată starea de urgență. Spitalele din capitala provinciei, Peshawar, au fost plasate în stare de alertă maximă. Mulți dintre răniți sunt în stare critică. Premierul pakistanez Shahbaz Sharif a ordonat lansarea unei anchete și găsirea vinovaților.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 44 de persoane au fost ucise într-o explozie în Pakistan, care a avut loc în timpul unui miting electoral al partidului islamic Jamiat Ulema Islam-Fazl (JUI-F). Atentatul ar fi putut fi orchestrat de grupuri jihadiste care încearcă să destabilizeze țara. Autoritățile au declarat pentru BBC că poliția are dovezi că explozia a fost un atac sinucigaș.

Potrivit mai multor surse, numărul victimelor ar putea fi de aproape 200. Cu toate acestea, serviciile de securitate care au izolat zona avertizează că victimele atacului ar putea fi chiar mai multe, deoarece la miting au participat aproximativ 500 de persoane.

ADVERTISEMENT

Televiziunile locale au prezentat imagini cu ambulanțe care îi transportau pe răniți la un spital local. Cei deosebit de grei sunt transportați cu elicopterul la clinicile din Peshawar. Spitalul local nu are suficiente paturi sau medici pentru a face față afluxului de răniți, dintre care unii zac pe coridor așteptând ajutor.

Potrivit oficialilor locali, liderul regional al JUI-F, Maulana Ziaulla, a fost, de asemenea, ucis în explozie, aceasta producându-se chiar în momentul în care se adresa susținătorilor.

ADVERTISEMENT

Liderul JUI-F, ucis în urma atentatului terorist

JUI-F este un important partid politic religios și face parte din coaliția guvernamentală din parlamentul pakistanez. Mitingul din orașul Khar a fost organizat înainte de alegerile parlamentare generale din țară, care vor avea loc în toamna acestui an.

Kamran Murtaza, membru al JUI-F în camera superioară a parlamentului pakistanez, a declarat pentru cotidianul britanic Guardian că “militanții semănau frica și au început să atace și adunările politice”.

“Există temeri că astfel de atacuri asupra mitingurilor politice s-ar putea repeta, ceea ce înseamnă că partidul nostru nu va putea desfășura o campanie electorală în toată regula în acest an”, a adăugat el.

Partidul JUI-F este condus de clericul islamic Fazlur Rehman, care și-a început cariera politică ca un adept al liniei dure. În ultimii ani, acesta și-a îndulcit oarecum retorica pentru a putea încheia alianțe politice de coaliție cu partidele seculare din Pakistan.

Pakistanul găzduiește un grup taliban local

De când talibanii au revenit la putere în Afganistanul vecin, atacurile teroriste din Pakistan au crescut vertiginos. Armata afirmă că militanții au baza în Afganistan, de unde fac incursiuni pe teritoriul pakistanez. Aceștia au amenințat cu un “răspuns eficient”, deși nu au spus care va fi acest răspuns.

Pakistanul însuși găzduiește un grup taliban local, Tehrik-e-Taliban Pakistan, cunoscut sub numele de TTP. Deși jură credință talibanilor afgani (mișcarea este catalogată ca fiind teroristă și interzisă în Rusia și în alte părți ale lumii), nu face parte în mod oficial din talibani.

În ianuarie, un atentator sinucigaș cu bombă al TTP s-a aruncat în aer într-o moschee din interiorul unei secții de poliție din orașul Peshawar, în nord-vestul țării, ucigând peste 80 de ofițeri. TTP nu este singura grupare militantă care desfășoară atacuri în zonă.

Este posibil ca atacul să fi fost comis de un grup pakistanez al așa-numitului “Stat Islamic”, care a declarat anterior că partidul JUI-F a fost una dintre țintele sale.

În iunie, SI a revendicat uciderea unui activist al partidului în orășelul Inayat Killi. Grupul a emis declarația în numele filialei sale din provincia Khorasan, care operează în Afganistan și în nord-vestul Pakistanului.

ADVERTISEMENT