News

Statul român, dat în judecată pentru expropierile făcute lângă baza militară de la Mihail Kogălniceanu

14.04.2021 | 23:48
Statul roman dat in judecata pentru expropierile facute langa baza militara de la Mihail Kogalniceanu
Statul român, dat în judecată pentru expropierile făcute lângă baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Statul român este dat în judecată pentru expropierile făcute lângă baza militară de la Mihail Kogălniceanu. În acea zonă ar trebui să se contruiască un oraș militar NATO. Localnicii se plâng de tarifele mici pe care le-au primit din partea statului.

În luna mai 2020, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, emitea Decizia de Expropriere a 2.400 de hectare de teren situate în apropierea Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa.

ADVERTISEMENT

„Guvernul impune un preţ nejustificat de mic, fără să fi fost luat în calcul impactul social, economic, financiar asupra cetăţenilor sau administraţiei locale”, se arată într-o petiţie semnată de mai mulţi fermieri rămaşi fără pământ, conform Adevărul.

Statul român, dat în judecată. Oamenii se plâng că prețul primit este de 6 ori mai mic de cel de pe piață

Tarifele au fost de 0,5 euro/mp de teren extravilan şi cu 3,90 euro/mp teren intravilan agricol. Din cauza prețului mic, pe rolul Tribunalului Constanţa se află zeci de dosare în care statul român este chemat în judecată.

ADVERTISEMENT

Exproprierea a 2.400 de hectare de teren aflat în jurul actualei baze militare de la Mihail Kogălniceanu pentru construirea unui oraş militar NATO a stârnit un val de nemulţumiri din partea proprietarilor de terenuri din acea regiune.

Decizia avea la bază Hotărârea de Guvern 23 din ianuarie 2020 şi Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publică. În oraşul militar NATO ar urma să locuiască 10.000 de soldaţi şi civili.

ADVERTISEMENT

1000 de persoane au fost afectate

În acest moment fiind scoase la licitaţie primele lucrări de infrastructură. Proiectul se va implementa în următorii 20 de ani. Decizia de expropriere a vizat peste 1.000 de persoane, dintre care 22 de familii aveau afaceri cu profil agricol. Preţul stabilit pentru despăgubiri este de cel puţin şase ori mai mic decât preţul mediu al pieţei libere, susțin proprietarii, conform sursei citate.

Localnicii sunt revoltați: ”Eu intru în faliment din cauza preţului terenurilor”

„Eu intru în faliment din cauza preţului terenurilor, care nu sunt la preţul zilei şi a afacerii în sine: am cumpărat animalele, dar am rămas fără pământ”, spune unul dintre localnici.

ADVERTISEMENT

”Oamenii nu se opun construirii unui oraş militar, înţeleg măsurile de apărare a ţării, dar nu înţeleg de ce s-a ajuns să se aplice nişte tarife aflate doar în grila notarială, fără să fie corelate cu realitatea. În cazul exproprierii terenurilor, despăgubirile oferite de expropriator s-au raportat la valorile din grilele notariale din anul 2020. Analizând grila notarilor constatăm că s-au oferit preţurile cele mai mici, atât pentru teren intravilan, cât şi pentru teren extravilan arabil”, spune avocatul Teodor Tanasă, cel care reprezintă mai multe persoane nemulţumite în faţa instanţei.

ADVERTISEMENT