Prințul Paul mai primește o lovitură, la scurtă vreme după ce și-a pierdut, în instanță, drepturile părintești asupra fiul său, Carol. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București a început procedura de executare silită împotriva lui, pentru recuperarea unor sume cu titlu de despăgubiri civile materiale, în dosarul Ferma Băneasa.
În noiembrie 2021, Prințul Paul a fost condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale. În același dosar, omul de afaceri Remus Truică a primit 7 ani de închisoare, Benjamin Steinmetz – 5 ani și Tal Silberstein – tot 5 ani. Alți oameni de afaceri și funcționari publici au fost găsiți vinovați și trimiși în spatele gratiilor.
Paul Philippe al României a dispărut din România cu câteva luni înainte de finalizarea dosarului, el fiind trecut, în prezent, pe lista urmăriților general. În acest moment, Paul este căutat nu doar de statul român, ci și de diverși creditori.
Unul dintre aceștia este Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București, care vrea să recupereze, în solidar, de la Prințul Paul, Remus Truică și alți 4 condamnați, suma de 17.829,73 euro, cu titlu de despăgubiri materiale.
Instanța a admis deja cererea formulată de un executor judecătoresc pentru recuperarea despăgubirilor datorate de Remus Truică și a făcut o solicitare asemănătoare pe numele lui Paul Philippe al României și a expertului Ioan Stoian, condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare.
În același dosar, Paul al României a fost obligat să plătească, tot în solidar cu alți condamnați, peste 1 milion de euro, despăgubiri civile materiale către Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA.
Statul român trebuie să recupereze alți 4.000.000 de euro, proveniți din activități ilegale, conform deciziei Înaltei Curți de Casație, care a decis confiscarea specială a acestei sume. Banii au fost obținuți de Prințul Paul prin vânzarea drepturilor litigioase asupra terenurilor, către societatea lui Truică.
Instanța a decis ca Prințul Paul și partenerii lui să înapoieze peste 170.000 mp de teren, ca urmare a unei cereri formulate de Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală a Finanțelor Publice Brașov.
Potrivit procurorilor, Paul și acoliții lui au cauzat statului român un prejudiciu de 145.398.469 euro, doar prin retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov (46,78 hectare, de la Romsilva) – 9.523.769 euro și a Fermei Regale Băneasa (28,6 hectare, de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București) – 135.874.800 euro. Și aceste terenuri s-au întors în proprietatea statului.
Ferma Regală Băneasa nu a fost în proprietatea Casei Regale a României, ci a fost dată în folosință Domeniilor Coroanei de către statul român. Cu toatea astea, în 2008, ea a fost revendicată de Paul al României, care la acea vreme nu-și câștigase în instanță calitatea de moștenitor al Casei Regale.
Paul Lambrino, pe numele din certificatul de naștere, și-a vândut drepturile succesorale companiei Recipisa, controlată de Truică și Steinmetz, care a încercat apoi să dobândească mai multe terenuri prin exercitarea unor fapte de corupție la nivel înalt. Conform procurorilor, gruparea ar fi încercat să pună mâna inclusiv pe castelul Peleș și să ceară despăgubiri pentru domeniul regal de la Balcic.