News

Statul român trebuie să plătească daune morale familiei Săcărin. Pașaportul fetiței adoptate, Sorina, confiscat abuziv

Familia Săcărin va primi daune morale din partea statului român, întrucât un procuror a confiscat abuziv pașaportul fetiței pe care au adoptat-o în urmă cu patru ani.
23.12.2023 | 22:50
Statul roman trebuie sa plateasca daune morale familiei Sacarin Pasaportul fetitei adoptate Sorina confiscat abuziv
Sorina Săcărin a împlinit 12 ani
ADVERTISEMENT

Adopția Sorinei de către familia Săcărin, cetățeni americani de origine română, a provocat un scandal de proporții în 2019, după ce au apărut imaginile în care un procuror a luat-o cu forța pe fetița de 8 ani de la asistenții maternali, familia Șaramăt. Au fost deschise mai multe litigii în justiție, iar într-unul dintre ele Tribunalul București a decis că pașaportul Sorinei a fost confiscat abuziv de un procuror timp de o lună, informează SpotMedia.

Comportament abuziv al procurorului

Părinții adoptivi ai Sorinei au dat statul român în judecată și au cerut despăgubiri susținând că procurorul Mihaiela Iorga-Moraru a împiedicat temporar plecarea din țară a minorei, confiscându-i pașaportul în perioada 26.06.2019 – 20.07.2019. Abia după ce pașaportul fetei a fost înapoiat, Sorina a putut pleca în Statele Unite cu noii săi părinți.

ADVERTISEMENT

Tribunalul București a dat dreptate familiei Săcărin și a decis că statul român trebuie să achite daune morale. Suma stabilită este de 120.000 de euro, împărțită între cei trei membri ai familiei. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la o curte de apel.

Admite în parte cererea de chemare în judecată şi obligă pârâtul să plătească:
reclamantului Săcărin Gabriel suma de 50.000 euro, echivalentul în lei la data plăţii la cursul BNR, cu titlu de daune morale.
reclamantei Săcărin Ramona Elena suma de 50.000 euro, echivalentul în lei la data plăţii la cursul BNR, cu titlu de daune morale.
reclamantei Săcărin Sorina suma de 20.000 euro, echivalentul în lei la data plăţii la cursul BNR, cu titlu de daune morale.
Respinge în rest cererea de chemare în judecată ca nefondată. Obligă pârâtul la plata către reclamanți a sumei de 4.760 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat”, se spune în hotărârea Tribunalului București.

ADVERTISEMENT

Diana Gavra, avocata familiei Săcărin, a spus că prin decizia instanței se constată că Sorinei Săcărin i-a fost restrâns ilegal dreptul la liberă circulație, printr-o măsură dispusă în mod arbitrar de către procurorul Mihaiela Moraru-Iorga.

În speță, în cadrul unui dosar penal (dosarul nr. 2015/P/2015) deschis la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție s-a dispus măsura de reținere a pașaportului minorei Sorina Săcărin. Prin încheierea nr. 265/14.07.2020 Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr. 415/1/2020 a constatat că a fost încălcat dreptul la liberă circulație al minorei Sorina Săcărin, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, reținându-se că aceasta a fost o măsură abuzivă, dispozițiile legale nu permiteau reținerea pașaportului minorei, iar măsura nu a fost necesară pentru administrarea probelor. Este un succes de etapă, am promis încă de atunci că nu vom tolera asemenea abuzuri specifice unui stat totalitar”, a declarat avocata familiei Săcărin.

ADVERTISEMENT

Sorina, o viață fericită în America

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu de la SpotMedia păstrează legătura cu părinții din America iar în acest an a publicat o serie de informații legate de evoluția Sorinei după adopția din urmă cu patru ani, adopție care s-a lăsat cu scandal din cauza procedurii brutale prin care procurorul a luat-o de la asistenții maternali.

Familia acuzată că a răpit brutal copila de la familia asistenților maternali îmi trimite de aproape 4 ani, lună de lună, fotografii, filme, diplome despre evoluția Sorinei. Fetița care a plecat din România, cu un retard cert în dezvoltarea fizică, emoțională și, mai ales, educațională, este acum, la 12 ani (împliniți recent), o adolescentă înfloritoare care a recuperat toate întârzierile cu ajutorul părinților și al sistemului de suport american.

ADVERTISEMENT

Învață foarte bine, cântă la pian și vioară, iar pe 17 mai va avea un nou concert. Are un cămin adevărat, o familie de care, în baza readopției conform legii americane, nu o mai poate despărți nimeni”, a notat jurnalista.

ADVERTISEMENT