News

Statul român vinde la preț de Black Friday un penthouse de lux al nepoatei unui fost șef SRI. Cum arată și cât costă imobilul

Statul român nu reușește să vândă apartamentul de lux sechestrat de DIICOT în dosarul nepoatei fostului șef al SRI, Radu Timofte.
28.11.2023 | 11:03
Ioana Timofte, nepoata fostului șef SRI, Radu Timofte, nu a ascuns niciodată faptul că e îndrăgostită de lux / Sursă foto: Economica.net
ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) organizează a doua licitație pentru vânzarea unui penthouse care aparține Ioanei Timofte, fostă șefă a Companiei pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (ISCIR), cercetată pentru delapidare.

Penthouse cu reducere de 25%, oferta statului român

Imobilul este situat la etajul 5 al unui bloc din zona Băneasa, are 4 camere, 3 băi, 4 terase și o suprafață construită de 260 mp. Apartamentul beneficiază de finisaje de lux, centrală termică proprie și încălzire prin pardoseală. Potrivit ANABI, penthouse-ul nu este conectat la energie electrică, gaz, canalizare, sau cablu, însă racordurile pentru aceste utilități sunt existente.

ADVERTISEMENT

În plus, apartamentul beneficiază și de două locuri de parcare situate în subsolul blocului. Acestea au supraveghere video, telecomandă, cartelă și cod de acces.

La prima licitație statul român nu a reușit să vândă proprietatea, așa că procedura va fi reluată, potrivit legii, la un preț redus cu 25%. Următoarea licitație este programată pe data de 22 februarie 2024, începând de la suma de 1.800.963,75 lei (aproximativ 360.000 de euro), la care se adaugă TVA de 365.017,50 lei. Cei care sunt interesați de achiziția imobilului trebuie să achite o garanție de 5% din prețul de pornire al licitației.

ADVERTISEMENT

Ioana Timofte susține că a plătit 350.000 de euro pe apartamentul din nordul Capitalei, și a mai investit cam tot atât în el. În zonă, prețul unui astfel de imobil ajunge și la 700.000 de euro, însă era puțin probabil ca statul român să reușească să obțină această sumă pe el. Legea spune că pentru un bun scos la licitație se pot organiza trei licitații, iar prețul acestuia scade succesiv cu până la 50%.

Ioana Timofte a fost de acord cu vânzarea imobilului, înainte de începerea procesului

Penthouse-ul Ioanei Timofte a fost sechestrat de procurorii DIICOT în vara acestui an, în cadrul unei anchete care o vizează pe nepoata fostului șef SRI. În etapa de urmărire penală, Ioana Timofte și-a dat acordul pentru vânzarea imobilului pentru recuperarea unui prejudiciu care se ridică la 9,7 milioane lei, echivalentul a 2 milioane euro.

ADVERTISEMENT

Vânzarea se face în baza unei modificări legislative care permite scoaterea la licitație a unor bunuri încă din timpul anchetei, dacă proprietarul își dă acordul. În această situație, suspecta poate beneficia de o reducere a pedepsei.

Ioana Timofte este acuzată de DIICOT că a coordonat un grup infracțional organizat, format din mai mulți angajați ISCIR, care a organizat 485 achiziții publice fictive, începând cu mai 2020. La începutul sfârșitul lunii aprilie, ea a fost reținută 24 de ore pentru acuzațiile de delapidare și constituire a unui grup infracțional organizat. Ulterior, ea a fost plasată în arest la domiciliu, măsură care a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar.

ADVERTISEMENT

Nepoata fostului șef al SRI, Radu Timofte, câștiga 60.000 de lei pe lună

Anul trecut, înainte să fie pusă sub acuzare, fosta șefă ISCIR i-a donat mamei sale, Lucreția Timofte, un apartament, două case și două terenuri. Un alt apartament, în valoare de 185.000 de euro, a fost vândut către Felix Brăniște, director în Ministerul Economiei și membru în CA al Societății Naționale a Apelor Minerale, despre care se spune că ar fi avut o relație cu nepoata lui Radu Timofte.

Ioana Timofte a avut, în 2022, venituri salariale de aproape 60.000 de lei pe lună.

Radu Timofte, unchiul Ioanei, a condus Serviciul Român de Informații în perioada 2001 – 2006, când a demisionat în contextul dispariției lui Omar Hayssam, sirianul acuzat de terorism în dosarul jurnaliștilor ținuți ostatici în Irak. În 2009, Radu Timofte a decedat.

ADVERTISEMENT