News

Statul trimite studenți în străinătate pe cheltuiala sa. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească tinerii care vor primi bursă

Ministerul Educației vrea să inițieze un program de burse de studii în străinătate pentru masterat, doctorat, studii postdoctorale și de cercetare.
09.01.2023 | 15:04
Statul trimite studenti in strainatate pe cheltuiala sa Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca tinerii care vor primi bursa
Statul român vrea să trimită mai mulți masteranzi și doctoranzi în străinătate/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Statul român vrea să pregătească specialiști într-o serie de domenii de interes, iar pentru acest lucru este dispus să suporte costurile pentru studii aprofundate ale celor care vor să-și completeze educația cu masterat, doctorat sau stagii de cercetare sau postdoctorale. Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației.

Burse de cel puțin 1.000 de euro pe lună

Oportunitatea acestui proiect de act normativ este susținută de necesitatea instituirii cadrului legal pentru formarea de specialiști în domeniile de interes pentru România (energie, bioeconomie, tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, spațiu și securitate, mediu și schimbări climatice, eco-nano-tehnologii și materiale avansate, sănătate etc.) și pentru instituțiile europene (afaceri transatlantice, studii economice europene, drept european, relațiile internaționale și diplomația UE, studii politice și de guvernanță europene etc.) în vederea creșterii reprezentării țării noastre la nivel european și consolidării profilului României în cadrul organizațiilor din care face parte”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

ADVERTISEMENT

Ministerul susține că reprezentarea academică a țării noastre în cadrul instituțiile de învățământ prestigioase la nivel european este periclitată de numărul redus de studenți români din lipsa resurselor financiare. În momentul de față, aceștia reușesc să-și definitiveze studiile în străinătate doar în urma unor înțelegeri bilaterale la nivel de stat sau în cadrul unor oferte unilaterale.

Selectarea bursierilor statului român se va face printr-un concurs național, organizat prin intermediul Agenției de Credite și Burse de Studii, iar numărul și durata burselor se va stabili anual, prin ordin al ministrului educației.

ADVERTISEMENT

Cuantumul burselor se stabileşte anual, pe ţări, prin ordin al ministrului educației și nu poate fi mai mic de 1 000 de euro/lună. Bursa lunară se acordă doar pentru perioada stagiului efectiv realizat, cu prezență fizică, în străinătate”, prevede proiectul de hotărâre.

Masteranzii, doctoranzii și cercetătorii care vor merge în străinătate vor primi o bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite, decontarea unei călătorii dus-întors cu avionul sau trenul din România până în locul de stagiu, o singură dat pe an universitar, precum și plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului.

ADVERTISEMENT

Contract între bursieri și statul român

În nota de fundamentare este prezentată și o estimare a costurilor pe următorii patru ani. La un cuantum mediu al bursei de 1.500 de euro pe lună, costurile sunt estimate în intervalul 4,8 – 5 milioane lei pe ani, adică aproximativ 1.000.000 de euro.

Deși nu este menționat explicit în actul normativ, programul de burse ar putea avea ca efect și reducerea „exodului creierelor”, astfel încât beneficiarii de bursă să nu rămână în străinătate după finalizarea studiilor. Un indiciu în acest sens este faptul că este prevăzută obligativitatea semnării unui contract între beneficiar și Agenția de Credite și Burse de Studii care să stipuleze drepturile și obligațiile părților.

ADVERTISEMENT

Evoluția mediului extern impune adaptarea sistemului național de acordare a burselor necesităților academice și profesionale prezente și viitoare ale tinerilor români, fără de care riscăm să eșuăm în realizarea obiectivelor naționale afirmate prin proiectul național „România Educată” de a construi un sistem de educație racordat la bunele practici internaționale și la tendințele viitorului”, mai argumentează Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2...
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2 ani
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același...
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același oraș din Mexic
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Recalcularea pensiilor. Guvernul a aprobat normele de aplicare ale legii
Recalcularea pensiilor. Guvernul a aprobat normele de aplicare ale legii
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în...
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în momentul despărţirii FOTO
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024....
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de legendă atunci când e an bisect