News

Plata burselor pentru elevi, peste trei săptămâni întârziere: ”Nu există scuze reale”. Ce spun guvernanții

Au trecut mai bine de trei săptămâni de la data de 15 octombrie, când trebuia făcută plata burselor pentru elevi. Copiii spun că guvernanții nu au nicio scuză pentru întârziere.
03.11.2022 | 08:41
Plata burselor pentru elevi peste trei saptamani intarziere Nu exista scuze reale Ce spun guvernantii
Guvernul întârzie cu plata burselor pentru elevii din țară. Banii trebuiau virați pe 15 octombrie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Încă din septembrie, potrivit unei Hotărârii de Guvern publicate în Monitorul Oficial, autoritățile erau obligate să plătească bursele școlare ale elevilor pe data de 15 a fiecărei luni.

Guvernul întârzie cu plata burselor pentru elevii din țară. Banii trebuiau virați pe 15 octombrie

Ne aflăm deja în 3 noiembrie, iar copiii din țară încă nu și-au primit banii pe luna trecută. Elevii se simt mințiți de statul român și se întreabă ce rol mai au aceste Hotărâri de Guvern dacă ele nu sunt respectate.

ADVERTISEMENT

În HG 1138/14 septembrie 2022 se prevede, la al doilea articol, că bursele școlare vor fi plătite ”obligatoriu” pe data de 15 a lunii pentru luna care a trecut. Am intrat deja în noiembrie și nici urmă de ban.

Reprezentanții elevilor acuză autoritățile că nu au nicio scuză pentru această întârziere.

”Nu este firească această situație. Nu există nicio scuză reală. Guvernul s-a lăudat recent, când a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru stabilirea cuantumului minim al burselor, cu faptul că nu vor mai întârzia plățile, stabilind termenul de plată la data de 15 a fiecărei luni”, spune Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor, pentru Ziare.com.

ADVERTISEMENT

În anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare acordate elevilor din România este:

  • 500 de lei, pentru bursa de performanță;
  • 200 de lei, pentru bursa de merit;
  • 150 de lei, pentru bursa de studiu;
  • 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.

Ce spun reprezentanții Ministerului Educației

Într-un comunicat oficial, Ministerul Educației spune că ”întârzierile au fost cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilității, fie de data organizării ședințelor pentru buget ale consiliilor locale”.

ADVERTISEMENT

Încă de pe 26 octombrie, instituția anunța o ședință cu toți inspectorii generali școlari și pe contabilii inspectoratelor. De atunci până în prezent s-a mai întâmplat nimic.

Cert este un singur lucru: câteva sute de mii de elevi din România așteaptă să își primească drepturile cuvenite prin lege. La trei săptămâni de la data limită, nicio autoritate a statului nu a demarat o anchetă privind întârzierea uriașă.

ADVERTISEMENT