News

Ștefan Godei a dat în judecată Poliția de două ori. Cum a pierdut procesele patronul azilelor groazei

Ștefan Godei, patronul azilelor groazei din Voluntari și Afumați, a chemat în judecată de două ori Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov.
01.08.2023 | 14:04
Stefan Godei a dat in judecata Politia de doua ori Cum a pierdut procesele patronul azilelor groazei
Asociația condusă de Ștefan Godei avea două centre pentru îngrijirea persoanelor vulerabile, în Voluntari și Afumați Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Ligia Gheorghe, google.maps
ADVERTISEMENT

Pe 27 iulie, Curtea de Apel București a decis prelungirea cu 30 de zile a perioadei de arest preventiv pentru Ștefan Godei, patronul azilelor groazei din Voluntari și Afumați. Alături de el, depuseseră contestații Godei Daniel, Pleșa Gheorghe, Bosîncianu Glorentina, Cărăulașu Ioana Andreea și Tudorancea Cristina, care ceruseră să fie cercetați în libertate.

Primul dosar a fost înregistrat pe 13 iulie 2020

Aceștia se aflau în arest preventiv din 5 iulie, fiind acuzați pentru trafic de persoane și grup infracțional organizat. Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul primind arest la domiciliu sau fiind puși sub control judiciar. Ștefan Godei a avut probleme cu legea și înainte de acuzațiile care i se aduc în dosarul azilelor groazei.

ADVERTISEMENT

El a fost amendat de Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov în două rânduri, în iulie 2020 și iulie 2021, dar de fiecare dată a contestat în instanță plângerea contravențională, dând în judecată instituția. Primul dosar a fost înregistrat pe 13 iulie 2020, la Judecătoria Secorului 2, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

Ștefan Godei a figurat ca petent, iar IJP Ilfov ca intimat. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sector 2 Bucureşti la data 13.07.2020 sub nr. #####/300/2020 Ștefan Godei a cerut anularea procesului verbal seria PIFW nr. ##########.07.2020. La data de 15.07.2020, prin rezoluţia preşedintelui completului de judecată s-a dispus comunicarea lipsurilor plângerii contravenţionale formulate, cu menţiunea că în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării petentul Ștefan Godei trebuie să facă completările sau modificările dispuse, sub sancţiunea anulării cererii.

ADVERTISEMENT

„Astfel, s-a dispus comunicarea către petentul Ștefan Godei a obligaţiilor, de a certifica pentru conformitate cu originalul toate înscrisurile depuse în fotocopie (prin aplicarea pe fiecare filă a mențiunii conform cu originalul și a semnăturii olografe în original a persoanei care certifică) de a depune încă un exemplar al înscrisurilor doveditoare, în copii certificate pentru conformitate cu originalul, de a face dovada calităţii de reprezentant, de a indica motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea, de a indica mijloacele de probă, de a depune la dosar procesul verbal contestat, precum şi obligaţia de a achita taxa judiciară de timbru în sumă de 20 lei”, se arată în dosar.

Al doilea dosar a fost înregistrat pe 8 iulie 2021

„La data de 23.07.2020 a fost îndeplinită procedura de comunicare cu petentul Ștefan Godei, la adresa indicată de aceasta în cererea de chemare în judecată. Dacă cererea de chemare în judecată este netimbrată sau insuficient timbrată, petentului i se pune în vedere obligaţia de a timbra cererea în cuantumul stabilit de instanţă şi de a transmite instanţei dovada achitării taxei judiciare de timbru, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării instanţei. Petentul Ștefan Godei trebuie să facă modificările sau completările dispuse de instanţă, sub sancţiunea anulării cererii.”, au mai notat judecătorii.

ADVERTISEMENT

„Instanţa constată că la data de 05.08.2020 s-a împlinit termenul acordat în vederea complinirii lipsurilor plângerii contravenţionale şi achitării taxei judiciare de timbru. De asemenea, instanţa constată că petentul nu s-a conformat dispoziţiilor legale arătate mai sus, la dosarul cauzei nefiind înregistrată dovada îndeplinirii obligaţiilor dispuse în sarcina sa. Prin urmare, instanţa va face aplicarea art. 33 alin. 2 din OUG 80/2013 coroborat cu art. 200 alin. 4 C.proc.civ. şi va anula plângerea contravenţională formulată de petentul Ștefan Godei în contradictoriu cu intimata IPJ Ilfov.”, a decis instanța. Pe 3 septembrie 2020, Judecătoria Sectorului 2 a anulat cererea de chemare în judecată formulată de Ștefan Godei.

Pe 8 iulie 2021, la Judecătoria Buftea a fost înregistrat un alt dosar în care Ștefan Godei a figurat ca petent, iar IPJ Ilfov ca intimat. Pe rol a fost judecarea cauzei civile privind pe petentul Ștefan Godei şi pe intimat IPJ Ilfov, având ca obiect plângere contravenţională PIFW NR. ##########.07.2021. “În fapt în prezenta speţă, instanţa constată că, prin rezoluţia judecătorului s-a dispus comunicarea către reclamant a lipsurilor cererii de chemare în judecată, respectiv că are obligaţia să achite taxa de timbru în raport de obiectul cererii sau să precizeze elementele acţiunii astfel încât să se poată stabili taxa de timbru. Reclamantul a primit comunicarea instanței și nu a formulat în termenul legal cerere de reexaminare a taxei.”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Ștefan Godei nu și-a plătit taxele de timbru

“Nu au fost îndeplinite obligaţiile privind taxele de timbru. Reclamantul Ștefan Godei nu a justificat în niciun mod neîndeplinirea obligaţiilor. Conform art. 197 Codul de procedură civilă, taxele de timbru se plătesc anticipat, iar reclamantul până la data prezentei şedinţe nu a înţeles să îşi îndeplinească obligaţia. Reclamantul nu a formulat cerere de reexaminare sau solicitare de ajutor public judiciar, aspecte ce i-au fost puse în vedere de instanţă.”, au mai comunicat judecătorii.

„Procedura reglementată de art. 200 Codul de procedură civilă a fost considerată în acord cu art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Curtea Europeană a Drepturilor Omului arată că „procedura de regularizare a cererii de chemare în judecată, reglementată de art. 200 din Noul Cod de procedură civilă (NCPC), nu se substituie unei cercetări judiciare şi nu anticipează faza de admitere a probelor, însă este vorba de o etapă obligatorie, care urmăreşte a impune reclamanţilor o anumită disciplină, în vederea evitării oricărei tergiversări în cadrul procedurii, prin urmare o astfel de procedură e prevăzută de lege şi urmăreşte buna administrare a justiţiei”, se mai menționează în dosar.

„Curtea a apreciat că anularea cererii reclamantei nu a constituit o ingerinţă disproporţionată în dreptul său de acces la instanţă, reţinând că reclamantul Ștefan Godei a fost informat de instanţă asupra omisiunii sale şi de sancţiunea susceptibilă a-i fi aplicată. Având în vedere că termenul de 10 zile s-a împlinit între timp, fără ca reclamantul să se fi conformat dispoziţiilor instanţei, cererea sa de chemare în judecată se va anula, în temeiul art. 200 alin. 3 – 4 Codul de procedură civilă şi art. 33 din OUG 80/2013.”, se mai scrie în dosar. Pe 13 decembrie 2021, Judecătoria Buftea a anulat cererea de chemare în judecată formulată de Ștefan Godei.

ADVERTISEMENT