Life

Leru-i ler până la Google! Ștefan Hrușcă, proces de cinci ani cu giganții tehnologiei americane

Ștefan Hrușcă a decis să se judece cu giganții tehnologiei americane precum Google sau Apple, procesul lor având, deja, cinci ani de când e în fața magistraților.
17.01.2022 | 18:24
Lerui ler pana la Google Stefan Hrusca proces de cinci ani cu gigantii tehnologiei americane
Ștefan Hrușcă se judecă cu Google și cu Apple pentru drepturile de autor ale pieselor sale Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ștefan Hrușcă, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți ai României, cel care a provocat, de-a lungul anilor, dezbateri cât se poate de serioase cu privire la ceea ce înseamnă cuvântul ”Ler” a decis să deschidă un proces împotriva giganților tehnologiei americane.

Ștefan Hrușcă, în proces cu Google și Apple

Acum cinci ani, Ștefan Hrușcă, în calitate de reclamant, i-a chemat în fața magistraților de la Tribunalul București pe reprezentanții mai multor companii. Printre acestea, giganții tehnologiei americane Google și Apple, dar și una dintre cele mai cunoscute mărci românești când vine vorba de muzică, Electrecord.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care celebrul cântăreț i-a chemat în fața judecătorilor pe pârâții Google și Apple este legat de nemulțumirea lui Hrușcă cu privire la respectarea proprietății intelectuale, speța deschisă acum cinci ani fiind în categoria ”drept de autor şi drepturi conexe”.

Procesul, deschis în 2017, a avut parte de câteva amânări și suspendarea procesului în perioada stării de urgență din 2020, din România. Cu toate acestea, până acum, Ștefan Hrușcă a obținut câteva mici victorii, ”de etapă” în lupta sa cu două dintre cele mai mari companii din lume.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Ștefan Hrușcă a reușit să obțină de la judecători încuviințarea cererilor pe care le-a făcut, iar în luna martie a acestui an va avea o nouă înfățișare pentru a-și susține cauza pentru care luptă de cinci ani.

Ce vrea Ștefan Hrușcă de la companiile americane?

În procesul pe care l-a deschis Ștefan Hrușcă, cântărețul cere, cel mai probabil, să îi fie plătite drepturile de difuzare, melodiile sale fiind ascultate și prin diverse platforme de streaming, precum Apple Music, Spotify sau Youtube. Iar cum piese cântărețului sunt, cel mai probabil, printre cele mai căutate de românii din întreaga lume, mai ales în perioada Sărbătorilor de Iarnă, cererea lui pare a fi întemeiată.

ADVERTISEMENT

De altfel, cântărețul român stabilit în Canada, în orașul Whitby de lângă Toronto, în cazul în care va câștiga procesul împotriva Google sau Apple, va putea emite ulterior pretenții pe măsură, financiar vorbind, mai ales că piesele sale sunt difuzate pe zeci de canale de Youtube.

De exemplu, piesa devenită celebră în toată lumea, ”Leru-i, da leru-i ler”, este postată pe mai multe canale Youtube, iar numărul vizualizărilor totale trece, lejer, de 10 milioane, lucru care, așa cum este lesne de înțeles, îi aduce pierderi serioase.

ADVERTISEMENT

Cum situația se repetă și în cazul altor platforme de streaming, procesul deschis de Ștefan Hrușcă are ca obiect banii pe care acesta i-a pierdut de-a lungul timpului prin difuzarea mai mult sau mai puțin legală ale colindelor interpretate de el.

În ciuda eforturilor FANATIK de a sta de vorbă cu artistul, prin email sau la telefon, Ștefan Hrușcă nu a putut fi contactat.

Ștefan Hrușcă a pierdut o avere din cauza pandemiei

Un cântăreț care, până în 2019, avea zeci de concerte și câștiga zeci de mii de euro din recitalurile sale în perioada Sărbătorilor de iarnă, Ștefan Hrușcă a fost nevoit, din cauza pandemiei, să renunțe la a apărea pe scenă, cel puțin în România.

De altfel, la sfârșitul anului 2021, Ștefan Hrușcă a anunțat că nu va putea onora invitațiile de a urca pe scenele românești. Iar cum, în 2019, de exemplu, el a avut nu mai puțin de 28 de concerte în România, cu zeci de mii de spectatori în total, fiecare dintre aceștia plătind, în medie, 100 de lei pentru un bilet, se poate calcula că Ștefan Hrușcă a avut pierderi de ordinul sutelor de mii de euro în ultimii doi ani.

Trebuie menționat că, în ultimii ani, majoritatea artiștilor –  cum concertele au depins de condițiile impuse de autorități pentru a limita efectele pandemiei – s-au bazat pe încasările făcute din platformele de streaming, lucru pentru care, acum, Ștefan Hrușcă de judecă cu firme precum Google, Apple sau Electrecord.

Ștefan Hrușcă locuiește de mai bine de 30 de ani în Canada, loc în care s-a mutat imediat după Revoluție alături de Gianina, soția lui și femeia care i-a dăruit doi copii artistului.

ADVERTISEMENT
Tags: