Sport

Cum a ajutat-o „Pomul de Crăciun” pe Aston Villa să aibă un final de an liniştit. Care a fost strategia câștigătoare a lui Steven Gerrard

În doar o lună de când a preluat echipa, Steven Gerrard a Steven Gerrard a reușit să o resusciteze pe Aston Villa. Cu o tactică potrivită, el a obținut patru victorii în șapte meciuri în Premier League.
31.12.2021 | 15:06
Cum a ajutato Pomul de Craciun pe Aston Villa sa aiba un final de an linistit Care a fost strategia castigatoare a lui Steven Gerrard
ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii septembrie, Aston Villa ajunsese la doar patru puncte în urma liderului Premier League, după triumful în fața lui Manchester United chiar pe Old Trafford, și nu acuza deloc pierderea lui Jack Grealish, plecat la campioana Manchester City pentru 100 de milioane de lire sterline.

Dar o serie de cinci înfrângeri consecutive a aruncat clubul în a doua jumătate a clasamentului și a condus la despărțirea de managerul Dean Smith, demis înaintea pauzei internaționale din noiembrie în urma eșecului cu Southampton.

ADVERTISEMENT

Înlocuitorul său, Steven Gerrard, a debutat pe banca grupării din Birmingham pe 20 noiembrie cu o victorie în fața lui Brighton pe Villa Park, iar palmaresul său este impresionant în cele șapte runde disputate până la sfârșitul anului. Stevie G. are patru succese și doar trei înfrângeri, suferite doar în fața primelor trei clasate în Premier League: Manchester City, Liverpool și Chelsea.

Doar Liverpool și City au luat mai multe puncte decât Villa de când Steven Gerrard a revenit în Premier League

Astfel, Aston Villa ocupă un liniștitor loc 12 în acest moment, cu 22 de puncte, la 11 puncte distanță de zona retrogradării și la numai opt puncte în urma lui Tottenham Hotspur, ocupanta locului 6, care duce în Europa League.

ADVERTISEMENT

O adevărată legendă în Premier League ca jucător, Gerrard și-a arătat calitățile de lider și după ce a îmbrăcat costumul de manager prin cucerirea titlului în Scoția, cu Glasgow Rangers, după o așteptare de un deceniu, precum și printr-un traseu lung în Europa League, unde s-a oprit în optimile de finală în ultimele două sezoane.

Mai mult, de când Steven Gerrard s-a întors în Anglia ca manager și până la Crăciun, doar Liverpool și Man. City au obținut mai multe puncte decât gruparea Claret and Blue. Și totul a fost posibil datorită unui sistem tactic inspirat, pe care Gerrard l-a adaptat lotului avut la dispoziție.

ADVERTISEMENT

Schimbarea la față și în rezultate a lui Aston Villa: de la 4-2-3-1 la 4-3-2-1

Sub comanda lui Dean Smith, Aston Villa a jucat predominant în modulul 4-2-3-1 și, spre finalul perioadei acestuia ca manager pe Villa Park, în 3-5-2 în tentativa eșuată de a conferi mai multă stabilitate în defensivă. Deși sistemul preferat al lui Gerrard la Rangers a fost 4-3-3, utilizat în 70 la sută din meciurile disputate în sezonul precedent, încununat cu câștigarea coroanei de campioană în Scottish Premier League, la Villa, el a optat din start pe modulul 4-3-2-1. Sau “Pomul de Crăciun”, cum mai este cunoscută în folclorul fotbalului varianta neconvențională a sistemului 4-3-3, ca urmare a asemănării structurii sale cu un brad, pornind de la bază spre vârf.

Într-o formație obișnuită 4-3-3, atunci când o echipă se apără jos sau la mijloc, aripile au tendința de a coborî și de a deveni parte din linia mediană, făcând adesea ca structura să ia forma unui 4- 1-4-1 sau un 4-5-1.

ADVERTISEMENT

Într-un modul 4-3-2-1, extremele ajung chiar în spatele atacantului central pentru a apăra spațiile interioare, lăsând mijlocașii și fundașii laterali să apere zonele largi în cea mai mare parte. La Aston Villa, Gerrard a optat pentru o abordare mai tactică, utilizând jucători precum Jacob Ramsey și Ashley Young drept „atacanți interiori”.

Aston Villa creează pericolul din flancuri

O schimbare majoră vizibilă încă din primele meciuri ale lui Gerrard a reprezentat-o urcarea constantă a fundașilor laterali pe faza ofensivă, în timp ce doi dintre mijlocașii centrali împing mai mult spre zonele lăsate descoperite. Astfel, spațiile sunt acoperite în cazul pierderii posesiei, iar echipa nu este expusă contraatacurilor.

Totodată, pe faza ofensivă, această manevră îi permite lui Villa să avanseze cu mingea pe flancuri, mai ales că mijlocașii săi centrali se simt mai confortabil atunci când au posesia și când urcă din spatele terenului. Tendința echipei este să atace pe părțile laterale, astfel că mișcarea lui Gerrard de a avea mijlocașii în benzi pentru a iniția faza ofensivă este una inspirată, la fel ca și urcarea fundașilor laterali.

În ultimul succes din Premier League, 2-0 cu Norwich City în deplasare, la jumătatea lunii decembrie, 24 din cele 29 de atacuri poziționale ale lui Aston Villa au venit din părțile laterale: 18 din dreapta și șase din stânga și doar cinci din zona centrală.

Pressing mai jos, dar o echipă mai compactă

Distanțele dintre fiecare mijlocaș au fost foarte mari, tridentul ofensiv a fost foarte compact, iar fundașii laterali au stat foarte sus, în special Matty Cash pe partea dreaptă. Astfel, aripile au stat foarte aproape de axul central, permițând apărătorilor laterali să urce cât mai mult în benzi, ceea ce a făcut ca forma în timpul posesiei să arate ca un 2-3-5, practic un pom de Crăciun răsturnat.

Sub comanda lui Dean Smith, Villa a încercat să facă un pressing avansat, dar în cea mai mare parte, acesta a fost ineficient și destul de dezordonat. În schimb, acum echipa presează mai puțin, iar Stevie G. preferă ca prima linie de pressing să fie angajată într-o zonă mai joasă, în apropierea centrului terenului. Dar pe faza defensivă, Aston Villa se strânge precum un arici într-un bloc solid, reducând la maximum distanțele între jucători.

Nu este de mirare că Villa a permis în medie pe fază defensivă peste 16 pase ale adversarilor săi, cu șase mai mult decât în perioada Dean Smith, ceea ce subliniază faptul că Gerrard pune mai mare preț ca echipa să rămână compactă decât să recupereze mingea într-o zonă mai avansată.

Villa recuperează majoritatea baloanelor din zonele laterale

Totodată, sub conducerea lui Smith, Aston Villa era mult mai vulnerabilă pe zona centrală, de unde provin ocaziile de cea mai bună calitate. Practic, obligându-și adversarii să joace în lateral, Gerrard a făcut să scadă și calitatea sau gradul de periculozitate al șanselor acestora întrucât centrările din flancuri au o rată de succes mult mai scăzută.

O altă particularitate a acestui modul 4-3-2-1 propus de Steven Gerrard este legată de implicarea totală a mijlocașilor, lucru cât se poate de firesc în condițiile în care cel care solicită asta și-a clădit legenda tocmai pe combativitatea neobosită de pe gazon.

Astfel, când mingea este jucată în lateral, mijlocașul cel mai apropiat trebuie să îl blocheze pe purtătorul de balon și să îi închidă opțiunile de pasă, iar ceilalți doi mijlocași trebuie să se deplaseze la unison pentru a preveni crearea unor spații prin deschiderea blocului defensiv în zona centrală. În acest sens, Villa a făcut o treabă remarcabilă la revenirea lui Stevie G. pentru prima oară ca adversar pe Anfield, în ciuda eșecului la limită, scor 0-1.

Gerrard a creat o echipă care nu seduce, dar care e greu de bătut

Din cele 76 de baloane recuperate de jucătorii lui Gerrard, 90 la sută au fost în propria treime și în cea de mijloc. În același timp, 70% din mingile câștigate de cei de la Villa au fost în zonele laterale, iar mijlocașii centrali s-au descurcat excelent în misiunea lor, recuperând 32 de mingi în lateral, dintre care Nakamba a avut 19.

Există, totuși, și un risc din folosirea continuă a acestui sistem pentru că, uneori, fundașii laterali pot fi expuși deposedărilor deoarece aripile nu prea coboară pentru a-i ajuta. Dar cel mai important este că Steven Gerrard a făcut din Aston Villa o echipă care nu seduce, dar este foarte greu de ucis în Premier League.


  • (P) Cota Get’s Bet pentru Brentford – ASton Villa: 2,10 este cota pentru „peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: