News

Știrile zilei, 4 februarie 2024. Alertă meteo de vânt puternic și ninsori. Update

Știrile zilei, 4 februarie 2024. Au fost emise alerte meteo de tipul cod galben și cod portocaliu. Este vizată aproape toată țara.
04.02.2024 | 10:41
Stirile zilei 4 februarie 2024 Alerta meteo de vant puternic si ninsori Update
Alertă meteo de vânt puternic și ninsori. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT
04-02-2024
09:07

Știrile zilei, 4 februarie 2024. Cod portocaliu și cod galben de viscol și ninsori

Adminstrația Națională de Meteorologie a emis o alertă meteo de vânt puternic și ninsori. Vorbim de un două coduri galbene și un cod portocaliu, urmând să intre în vigoare duminică, 4 februarie și luni, 5 februarie 2024.

Prima alertă cod galben va fi valabilă de astăzi, de la ora 14:00, până luni, la ora 08:00. Vor fi intensificări ale vântului, viscol în zona montană înaltă, dar și ninsori moderate cantitativ. Mai exact, vântul va fi puternic în aproape toată țara. Local, în sudul Olteniei, nordul Crișanei, dar și în Transilvania, Maramureș și la munte vor fi rafale de 55..70 km/h.

„În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol.

Începând din orele serii, aria precipitațiilor moderate cantitativ (10…15 l/mp) va cuprinde cea mai mare parte a zonei de munte. Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1500 m va ninge”, informează ANM.

Un alt cod galben va fi valabil în intervalul 5 februarie, ora 08:00 – 5 februarie, ora 22:00. Potrivit meteorogilor, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, iar la munte vor fi precipitații moderate.

„La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h. În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h”, anunță ANM.

De asemenea, luni, 5 februarie, la ora 08:00, va intra în vigoare și un cod portocaliu de intensificări ale vântului și zăpadă viscolită în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură. Avertizarea va fi valabilă până luni seara, la ora 22:00.

 

Știrile zilei, 4 februarie 2024. Un incendiu uriaș a izbucnit la o pensiune din Călimănești, în județul Vâlcea. Alarma a fost dată duminică dimineața, în jurul orei 6, iar la fața locului au ajuns mai multe echipaje de intervenție ale pompierilor, precum și echipaje medicale.

Știrile zilei, 4 februarie 2024. Incendiu la o pensiune din Călimănești. Un bărbat și-a pierdut viața

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea spun că incendiul violent s-a manifestat la nivelul mansardei clădirii cu două etaje. De asemenea, au fost degajări mari de fum, în urma focului care a cuprins pensiunea.

ADVERTISEMENT
Incendiu la o pensiune din Călimănești
Incendiu la o pensiune din Călimănești. colaj Fanatik/ Foto ISU Vâlcea/ captură Gazeta Vâlceană

Opt turiști, dintre care patru adulți și patru copii, erau cazați în pensiune. Ei au reușit se se autoevacueze din interiorul imobilului înainte ca pompierii să ajungă la fața locului. Din nefericire, nu același lucru s-a întâmplat în cazul unui angajat.

Bărbatul a fost surprins la mansarda pensiunii, acolo unde a izbucnit focul. După aproximativ trei ore de căutări, a fost găsit inconștient de pompieri, cu arsuri minore la mâini. I-au fost aplicate manevre de resuscitare, însă din păcate, victima a fost declarată decedată.

ADVERTISEMENT

„La sosirea echipajelor operative incendiul se manifesta la nivelul mansardei, la o clădire cu două etaje, cu degajări mari de fum. Din spusele proprietarului, care era în stare confuză şi foarte agitat, în pensiune erau cazate două familii – patru adulţi şi patru minori, care s-au autoevacuat până la sosirea pompierilor – şi ar fi posibil ca la mansardă să mai fie o persoană – un angajat.

S-a intervenit cu celeritate şi cu prioritate pentru căutarea persoanei respective, concomitent cu intervenţia pentru localizarea şi lichidarea incendiului.”, a transmis ISU Vâlcea.

ADVERTISEMENT

Proprietarul și încă un angajat au ajuns la spital

Alte două persoane au fost rănite. Vorbim de proprietarul pensiunii, care s-a ales cu tăieturi după ce geamurile au fost sparte. De asemenea, un alt angajat care a ajutat la stingerea incendiului a suferit arsuri la mâini. Cei doi bărbați au fost transportați la spital.

Pompierii s-au luptat timp de câteva ore cu flăcările, reușind în cele din urmă de localizeze incendiul. La ora actuală, riscul extinderii focului la imobilele din apropierea pensiunii a fost eliminat.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, cauza izbucnirii incendiului este necunoscută. Urmează ca cercetările să stabilească în ce circumstanțe s-a produs această tragedie. Amintim că în decembrie 2023, chiar în a doua zi de Crăciun, un eveniment dramatic a avut loc în județul Prahova, acolo unde pensiunea Ferma Dacilor a fost cuprinsă de flăcări. Opt oameni și-au pierdut viața, iar alți doi au fost răniți.

ADVERTISEMENT