News

Străinii internați în 2023 la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au plătit, în medie, 25.000 de lei fiecare. Bilanţ impresionant anunţat de conducerea unității

Străinii aleg Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, în detrimentul altor unități medicale. 800.000 de lei au fost încasați în urma intervențiilor.
22.12.2023 | 17:51
Strainii internati in 2023 la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi au platit in medie 25000 de lei fiecare Bilant impresionant anuntat de conducerea unitatii
Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Dacă până acum eram obișnuiți să auzim povești ale românilor care au fost nevoiți să meargă la spitale aflate în afara granițelor, pentru a-și rezolva problemele de sănătate, acum aflăm că și străinii vin în România cu același scop.

Străinii aleg Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, în detrimentul altor unități medicale

De exemplu, reprezentanții Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi au anunțat că în anul 2023, foarte mulți străini au ales unitatea medicală. Ei au beneficiat de intervenţii medicale complexe şi radiochirurgie stereotatică de tip Gamma Knife. Vorbim de 32 de cetățeni străini, din țări precum Japonia, Italia, Portugalia, SUA, Suedia, etc.

ADVERTISEMENT

Potrivit bilanțului, la Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi au ajuns 800.000 de lei în urma acestor intervenții chirurgicale. Străinii au plătit între 25.000 de lei și 40.000 de lei, fiecare.

Reprezentanții unității medicale susțin că, cel mai probabil, pacienții au fost atrași și de prețurile accesibile. În alte state, aceleași tratamente au costuri de două ori mai mari în comparație cu cele stabilite de spitalul din Iași.

ADVERTISEMENT

“Ceea ce ne face pe noi deosebiţi faţă de ceilalţi este faptul că în Spitalul de Neurochirurgie am tratat 32 de pacienţi din străinătate, cum ar fi Italia, Japonia, Republica Moldova, Nigeria, Portugalia, Ucraina, Suedia şi SUA.

Toţi aceşti pacienţi au fost operaţi în regim privat. În urma acestor intervenţii chirurgicale efectuate am încasat aproximativ 800.000 de lei. Preţurile sunt stabilite la nivelul spitalului. Includ atât costurile directe cât şi cele indirecte. Aceste tratamente care variază între 5.000 şi 8.000 de euro, nu sunt scumpe. În ţările din jurul nostru se plăteşte şi de două ori mai mult pentru acelaşi tratament”, a transmis dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Toți banii ajung în contul spitalului

Însă, legislația nu permite ca acești bani să ajungă în conturile medicilor care se ocupă de tratamentul pacienților, ci în contul spitalului. Managerul spitalului consideră că legea ar trebui schimbată. Astfel, echipa medicală ar putea primi procent din sumele încasate din intervenţiile chirurgicale efectuate pacienţilor străini.

„Un punct important în tratamentul pacienţilor îl reprezintă cunoştinţele echipei medicale. Trebuie să recunoaştem că ele trebuie plătite. Noi nu avem obişnuinţa faptului că experienţa medicală şi cunoştinţele acelui medic trebuie plătite la justa valoare”, a adăugat dr. Lucian Eva.

ADVERTISEMENT

În 2023, la Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi au fost internați peste 10.000 de oameni. După cum am precizat, 32 dintre aceștia au fost străini, 5.500 au fost din județul Iași, iar câte 1.000 de pacienți au fost din judeţele Vaslui, Neamţ și Botoşani. Alte 500 de persoane internate au fost din județul Bacău și 350 din Galați.

 

ADVERTISEMENT
Tags: