News

Studenții din România se bat pentru un loc în cămin, cea mai ieftină variantă de cazare. Cât e chiria într-o garsonieră sau apartament

Studenții din România se bat pe cazarea în cămine, singura variantă pe care și-o permit. Chiria într-o garsonieră sau într-un apartament pare imposibil de plătit.
02.09.2022 | 08:17
Studentii din Romania se bat pentru un loc in camin cea mai ieftina varianta de cazare Cat e chiria intro garsoniera sau apartament
Studenții se bat pe un loc în cămin. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

A mai rămas mai puțin de o lună până la începerea anului universitar, astfel că bătaia dintre studenți pe locurile din cămine a început. Căminul e cea mai ieftină variantă pentru studenți, în contextul în care toate s-au scumpit în România.

Cât e chiria într-o garsonieră în Cluj sau București

Comparativ, pentru o cameră de cămin un student trebuie să scoată 200 de lei din buzunar. În această cameră vor sta, de obicei, patru persoane în patru paturi diferite și vor beneficia de grup sanitar propriu. Pentru ”pretențioși”, o cameră cu doar două paturi, pentru două persoane, ajunge la aproximativ 500 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Ieftin, dacă e să analizăm chiriile din Cluj-Napoca sau București, principalele orașe unde tinerii aleg să urmeze o facultate. În Capitală, o garsonieră poate fi închiriată la periferie cu 250-300 de euro, în timp ce un apartament cu două camere costă aproximativ 400 de euro.

Cei ce aleg să se mute într-un cartier rezidențial trebuie să știe că, pe lângă chirie, vor avea costuri lunare de aproximativ 500 de lei, conform Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Viața de student poate fi și mai scumpă pentru cei ce aleg varianta Cluj-Napoca. Aici un apartament cu două camere decent se închiriază cu minimum 450 de euro. Conform specialiștilor, chiriile se scumpesc mereu când începe anul universitar, însă în Cluj aceste chirii au explodat chiar și cu 40%, în cartierul mărginaș Iris.

Totuși, ce poate face un student care nu își permite o chirie mare? O primă idee ar fi găsirea unui coleg, cu care să fie împărțită chiria. Dacă apartamentul are 3 sau 4 camere cu atât mai bine, pentru că se pot muta mai multe persoane împreună, care pot împărți chiria.

ADVERTISEMENT

Pe lângă această chirie, important de știut e cât vor fi costurile cu întreținerea. Un bloc izolat înseamnă, automat, facturi mai mici la încălzire. Dacă locuința e luminată de Soare pe timpul zilei, costurile la gaz și curent vor fi mai mici. Preferabil e ca apartamentul sau garsoniera să aibă centrală proprie pentru a controla după bunul plac consumul de gaz.

Cel mai important lucru dintre toate, niciodată nu ar trebui acceptată o chirie fără un contract clar de închiriere. Garanția și durata de ședere sunt două aspecte foarte importante atunci când vine vorba de chirie, astfel că e bine să fie trecute clar într-un contract scris. În caz contrar, chiriașul poate fi dat afară oricând din apartament și riscă să își piardă și garanția.

ADVERTISEMENT

În România există peste 550.000 de studenți. Cele mai bune orașe românești pentru studenți sunt Cluj-Napoca și Timișoara, conform QS Best Student Cities 2023. Pe locul trei vine București, urmat de Iași. La nivel mondial, cel mai bun oraș e considerat Londra, urmat de Munchen, Seul, Zurich, Melbourne, Berlin, Tokyo, Paris, Sydney și Edinburgh.

ADVERTISEMENT