News

Studiu: Care sunt cele mai mari trei surse de infectare cu coronavirus

10.11.2020 | 07:31
Studiu Care sunt cele mai mari trei surse de infectare cu coronavirus
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă a pandemiei în care numărul de cazuri zilnice a explodat, specialiștii ne anunță care sunt cele trei mari surse de infectare cu noul coronavirus existente în viața de zi cu zi.

Toate acestea au un numitor comun: sunt spații închise, locuri în care oamenii se adună, din diferite motive, în număr destul de mare, iar transmiterea bolii se realizează extrem de ușor.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, medicul Cristian Oancea ne avertizează că principalele surse de infectare cu coronavirus sunt transportul în comun, petrecerile, mai ales ale adolescenţilor, şi locurile de muncă în care nu se respectă măsurile de protecție

Principalele trei surse de infectare cu coronavirus

Treptat, odată cu intrarea în sezonul rece, numărul cazurilor de COVID-19 din România a explodat. La baza acestui fenomen stau trei principale mari surse de infectare, consideră cadrul medical din Timișoara.

ADVERTISEMENT

Dr. Oancea a ajuns la această concluzie după un studiu realizat din mers pe pacienţiii care i-au trecut prin spital și care i-au explicat modul de infectare.

”În primul rând, transportul în comun. În al doilea rând, petrecerile private, mai ales ale adolescenţilor, care le transmit pe linie familială părinţilor şi bunicilor. În al treilea rând, oamenii nu respectă regulile, mai ales purtarea corectă a măştilor, în special cei care lucrează în fabrici”, a declarat medicul, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Referitor la riscul infectării în orice spaţiu închis şi aglomerat, dr. Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Bucureşti ne spune că:

”Cu cât stau mai mulţi oameni într-un spaţiu închis şi cu cât se stă mai mult, cu atât riscul de transmitere este mai mare dacă unul sau mai mulţi dintre cei prezenţi sunt infectaţi.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă toată lumea poartă mască, pentru că masca nu oferă o protecţie de 100%. Într-un spaţiu închis se realizează o concentraţie de virus care rămâne acolo”.

Un alt spațiu cu risc de infectare ridicat: familia

Un alt studiu, de această dată extern, al cercetătorilor din SUA şi din Elveţia, arată că riscul de infectare cu SARS CoV-2 în urma contactului cu un singur membru infectat al familiei este de patru ori mai mare decât în urma unui contact pozitiv extern.

Medicul Adrian Marinescu de la ”Matei Balș” avertizează că persoanele riscă să fie mai puțin defensive atunci când se întâlnesc cu apropiați în viața de zi cu zi, iar riscul de infectare crește din nou.

”Poate că sună un pic greu de înţeles, însă marea problemă când ne infectăm este că atunci când venim în contact cu grupul de cunoscuţi, de obicei, lăsăm garda jos. Adică nu mai respectăm măsurile de prevenţie. Asta înseamnă familia extinsă şi tot ceea ce înseamnă cunoscuţi”, explică dr. Marinescu, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT