News

Studiu Revolut. Câți bani cheltuie românii pentru cadourile de Crăciun. Sumele nu sunt deloc mici

Un român din cinci este dispus să aloce un buget ce poate ajunge până la 500 de euro pentru cadourile pe care le va cumpăra de Sărbători.
18.12.2023 | 16:33
Studiu Revolut Cati bani cheltuie romanii pentru cadourile de Craciun Sumele nu sunt deloc mici
Românii sunt dispuşi să cheltuie mai puţini bani pe cadouri de Crăciun decât în 2022 Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Bugetul alocat cadourilor de Sărbători reprezintă marea provocare a acestor zile, din economiile noastre dorind să facem cât mai multe bucurii şi, dacă se poate, să ne mai rămână ceva bani pentru eventuale cheltuieli neprevăzute.

Doar trei la sută dintre români cheltuiesc pentru 1.000 de oră

Un studiu realizat de Revolut şi Dynata arată cât de mult sunt dispuşi să cheltuie românii anul acesta pe cadourile de Craciun, iar sumele, chiar dacă nu sunt deloc de neglijat, sunt totuşi mai mici decât cele de anul trecut.

ADVERTISEMENT

În 2022, cei mai mulți dintre cei chestionaţi, în proporţie de 48%, spuneau că vor aloca sub 250 de euro pentru cadouri sărbători, în timp ce 6% erau decişi să nu cheltuiască niciun ban pentru a le cumpăra ceva celor dragi. În acelaşi timp, 43% se așteptau să cheltuiască între 250-1.000 de euro și doar 3% aveau planificate bugete de peste 1.000 de euro.

Anul acesta, bugetele pentru cadouri de Crăciun sunt gestionate uşor diferit. 28% din români au un buget de cadouri cuprins între 100 şi 200 de euro, iar 27% chiar mai puțin, fiind dispuşi să cheltuie între 50 şi 100 de euro.

ADVERTISEMENT

Practic, mai bine de jumătate dintre români ar aloca pentru cadourile de Crăciun între 50-200 de euro, deci un buget mai mic decât în 2022, se arată în studiul Revolut, care a fost realizat în rândul a 1.000 de respondenți români, în septembrie 2023, pe un eșantion reprezentativ după vârstă, gen și regiune geografică, pentru populația de peste 18 ani din ţara noastră.

Doar un român din cinci are pregătit un buget de 200-500 de euro pentru aceste cheltuieli de Sărbători, în timp ce 2% nu vor cumpăra deloc cadouri (un procent inferior celui înregistrat în 2022). Oricât de mici ar fi, cadourile aduc, totuși, bucurie în jurul bradului de Crăciun, astfel că 8% dintre cei chestionaţi afirmă că vor cheltui măcar 50 de euro pe cadouri.

ADVERTISEMENT

Studiul a mai fost derulat şi în alte ţări, precum Australia, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Franța, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Singapore și Spania. Între acestea, cel mai bogat Moş Crăciun pare să fie cel al francezilor, 35% dintre aceștia alocând pentru cadouri bugete cuprinse între 200 şi 500 de euro.

Acelaşi buget îl au 29% dintre spanioli şi italieni, dar pe măsură ce ne apropiem de estul Europei constatăm că și bugetul Moșului se micșorează. Astfel, bugetele de 200-500 euro sunt mai rar întâlnite în Letonia (13%), Ungaria (14%), Polonia și Lituania (18%).

ADVERTISEMENT

Datele statistice arată că, în decembrie 2022, clienții Revolut din România au realizat peste 150.000 de plăți către comercianți din categorii precum: bijuterii, ceasuri și pietre prețioase, antichități și obiecte de artă, croaziere, cluburi de golf, cosmetice și parfumuri. Suma medie cheltuită de un român cu Revolut pentru a achita bijuteri, pietre prețioasei și ceasuri, de exemplu, a crescut cu 27% în decembrie 2022 față de decembrie 2021, după cum arată datele interne ale Revolut.

ADVERTISEMENT
Tags: