Suntem în luna cadourilor și pe cât de plăcute sunt cumpărăturile de Crăciun în această perioadă a anului, pe atât de dificil este să alegi cadoul potrivit. Pe de altă parte, fiecare dintre noi ne-am putea găsi în situația de a primi un cadou nedorit sau nepotrivit, cu care nu știm ce să facem.
În cadrul unui sondaj efectuat de Revolut, alături de Dynata, care a avut ca subiect cadourile de Sărbători, 5% dintre români au recunoscut că returnează darurile pe care le primesc, dacă acestea sunt nepotrivite. În schimb, altor 5% li se pare jenant să le returneze şi rămân cu ele.
Pentru 29% dintre cei care primesc cadouri nu contează ce li se oferă, fiindcă ei se bucură de fiecare dar, pe acelaşi principiu mergând cei 41% care respectă vorba din bătrâni de a “nu căuta la dinți calul de dar”, mulţumindu-se cu orice primesc. Mai există şi un procent de 20% dintre români care nu au dileme, fiindcă persoanele dragi le cunosc preferințele și aleg bine cadourile.
Studiul Revolut este însă mult mai amplu şi captează şi obiceiurile altor popoare. Astfel, dacă majoritatea românilor tind să nu returneze cadourile, ţările în care acestea sunt returnate cel mai des sunt Singapore (8%), Spania (6%) și Australia (5%), în principal printre destinatarii din grupa de vârstă 25-34 de ani (5%). În schimb, italienii sunt cei mai jenați când vine vorba de a returna un cadou, în proporție de 22%.
Cel mai bine își cunosc gusturile și așteptările portughezii (23%) și polonezii (22%), astfel că aceștia primesc darurile cele mai potrivite, în timp ce spaniolii (36%), portughezii (34%) și brazilienii (31%) se declară mai mult decât mulțumiți de orice cadou primit.
Bugetele alocate pentru acest moment al anului nu sunt nici ele deloc de neglijat. Astfel, în decembrie 2022, clienții Revolut din România au realizat peste 150.000 de plăți către comercianți din categorii precum. bijuterii, ceasuri și pietre prețioase, antichități și obiecte de artă, croaziere, cluburi de golf, cosmetice și parfumuri.
Suma medie cheltuită de un român cu Revolut pentru a achita bijuteri, pietre prețioasei și ceasuri, de exemplu, a crescut cu 27% în decembrie 2022 față de aceeași perioadă a anului precedent, arată datele interne ale băncii digitale.
La sondaj au participat peste 14.000 de respondenți, din 14 țări, printre care și 1.000 de români. Între altele, aceștia au mai dezvăluit ce sume sunt dispuși pentru cadourile de Crăciun în 2023, un procent de 28% mărturisind au un buget de cadouri cuprins între 100-200 de euro, în timp ce 27% plănuiesc să cheltuiască chiar mai puțin, între 50 şi 100 de euro.
Practic, mai bine de jumătate dintre români ar aloca pentru cadourile de Crăciun maxim 200 de euro, în timp ce doar un român din cinci are un buget care merge până la 500 de euro. La polul opus se află un procent de 2%, care spune că nu va cumpăra niciun cadou de Crăciun.