News

Studiu. Tulpina britanică, rată a mortalității uriașă față de variantele originale

10.03.2021 | 17:31
Studiu Tulpina britanica rata a mortalitatii uriasa fata de variantele originale
ADVERTISEMENT

Varianta infecțioasă de Covid-19 reprezentantă de tulpina britanică, care s-a răspândit rapid în lume după ce a fost descoperită în Marea Britanie, are o rată a mortalității uriașă în comparație cu variantele originale, arată un studiu.

Mutația ”B.1.1.7” a fost raportată pentru prima dată în Regatul Britanic în septembrie 2020 și de atunci a fost găsită în peste 100 de țări, inclusiv în România.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui studiu realizat în insulă, această tulpină este între 30% și 100% mai mortală decât mutațiile predominante anterioare, au anunțat miercuri cercetători citați de Reuters.

Tulpina britanică de Covid-19, rată a mortalității uriașă față de variantele originale

Recent, în Marea Britanie a avut loc un studiu care a comparat rata mortalității printre britanicii infectați cu noua variantă de SARS-CoV-2, cunoscută ca B.1.1.7, față de cei infectați cu alte tulpini ale virusului ce provoacă Covid-19.

ADVERTISEMENT

În urma acestui demers, oamenii de știință au ajuns la concluzia că noua variantă are o rată a mortalității ”semnificativ mai mare”, iar valorile anunțate ale mortalității sunt alarmante: de la 30% la 100%.

Totodată, este știut deja faptul că cercetătorii de la nivel european estimează că tulpina UK este cu 40-70% mai transmisibilă decât variantele care circulau până la descoperirea ei.

ADVERTISEMENT

În această cercetare, publicată miercuri în British Medical Journal, contaminările cu noua variantă au dus la 227 de decese într-un eșantion de 54.906 pacienți cu Covid-19, comparativ cu 141 într-un eșantion de aceeași mărime cu pacienți infectați cu alte tulpini.

”Dată fiind capacitatea sa de răspândire, acest lucru face ca B.1.1.7 să fie o amenințare care trebuie luată în serios”, a afirmat Robert Challen, cercetător la Universitatea Exeter și unul dintre cei doi cercetători principali ai studiului.

ADVERTISEMENT

Tulpina britanică, responsabilă de explozia cazurilor din Europa

Experții independenți au declarat că descoperirile acestui studiu nu fac decât să întărească dovezile preliminare anterioare care leagă infecția cu varianta de virus B.1.1.7 cu un risc crescut de mortalitate din cauza Covid-19. Aceste concluzii publicate în British Medical Journal au fost prezentate guvernului britanic, împreună cu alte cercetări.

Lawrence Young, virolog și profesor de oncologie moleculară la Universitatea Warwick, a spus că mecanismele precise din spatele ratei mai mari de deces ale variantei B.1.1.7 nu sunt încă clare, dar ”ar putea fi legate de niveluri mai ridicate de replicare a virusului cu transmisibilitate crescută”.

Cercetătorul a avertizat de asemenea că varianta britanică este vinovată de explozia recentă a infecțiilor în toată Europa.

ADVERTISEMENT
Tags: