News

Studiul care ne dă fiori! Cât poate rezista coronavirusul în straturile interne ale măștilor de protecție

23.05.2020 | 10:08
Studiul care ne da fiori Cat poate rezista coronavirusul in straturile interne ale mastilor de protectie
ADVERTISEMENT

Cel mai recent studiu realizat de specialiștii din cadrul Institutului Superior al Sănătății din Italia nu vine cu vești tocmai bune în contextul pandemiei de coronavirus. Se pare că agentul patogen poate rezista până la patru zile în țesuturile interne ale măștii de protecție, motiv pentru care se recomandă ca acestea să fie folosite doar o singură dată.

Măștile de protecție păstrează particule virale infectate până la patru zile după contaminare

În țesutul măștii particule virale infectate au fost detectate până la 24 de ore după contaminare, în timp ce în stratul interior al măștilor chirurgicale până la patru zile mai târziu”, au explicat cercetătorii din Peninsulă.

ADVERTISEMENT

Măștile lavabile trebuie folosite o singură dată și apoi puse imediat în mașina de spălat, fără a le așeza pe mobilier. Cele de unică folosință trebuie aruncate imediat după utilizare.

În ambele cazuri, acestea ar trebui să fie atinse numai pe partea elastică, iar înainte de a le scoate și după mâinile trebuie spălate. În cele din urmă, măștile nu se aruncă pe jos: riscul de infecție este minim, dar impactul asupra mediului este ridicat”, au mai spus aceștia.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a constatat că virusul dezvoltă o rezistență mult mai mare la temperaturi scăzute și în medii umede. Potrivit epidemiologului Paolo D’Ancona, faptul că SARS-CoV-2 supraviețuiește nu înseamnă neapărat că transmite boala.

Cu cât există mai puține particule virale, cu atât riscul de infectare este mai redus. „Din păcate, nu se cunoaște doza minimă pentru infectare, de asemenea, depinde de imunitatea fiecăruia. Prin urmare, trebuie să fim întotdeauna foarte atenți”, susține specialistul.

ADVERTISEMENT

Ce măști sunt recomandate în zonele publice

Când vine vorba despre măștile de protecție, atingem un subiect sensibil și extrem de controversat, întrucât specialiștii din întreaga lume s-au împărțit deja în două tabere bine delimitate. Pe de-o parte îi avem pe cei care susțin că acestea trebuie purtate doar de persoanele bolnave și de îngrijitori, iar pe de altă parte sunt cei care recomandă utilizarea la scară largă.

Totodată, având în vedere că în ultima vreme au apărut pe piață nenumărate tipuri de măști, puțini știu care dintre acestea sunt cele mai eficiente în lupta împotriva coronavirusul și chiar dacă știu, nu își pot permite să le cumpere. Cu timpul, însă, din ce în ce mai multe țări au început să recomande populației măștile confecționate acasă, din diverse materiale pe care le au la îndemână.

ADVERTISEMENT

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din America (CDC- Center for Disease Control and Prevention) susține în continuare ca măștile chirurgicale și N-95 să fie folosite doar de cadrele medicale și recomandă folosirea măștilor textile în zone publice, mai ales în regiunile cu transmitere comunitară ridicată. În China, țara în care a fost descoperit, practic, noul coronavirus, se recomandă ca măștile să fie folosite frecvent.

În opinia mea, cea mai mare greșeală în Europa și Statele Unite ale Americii este că oamenii nu poartă măști. Acest virus este transmis prin picături și contact apropiat. Picăturile joacă și ele un rol cât se poate de important.

Atunci când vorbești, elimini continuu picături prin gură, de aceea trebuie să porți o mască. Multe persoane au infecții asimptomatice sau presimptomatice. Purtarea măștilor poate preveni transmiterea de picături care poartă virusul către alte persoane și infectarea acestora”- Directorul general al Centrului Chinez pentru Prevenție și Control al Bolilor, George Gao.

ADVERTISEMENT
Tags: