News

Studiul care ne dă fiori! Coronavirusul este peste tot: în aer, în baruri, restaurante și școli

05.07.2020 | 22:32
Studiul care ne da fiori Coronavirusul este peste tot in aer in baruri restaurante si scoli
ADVERTISEMENT

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus la nivel global a depășit pragul critic de 11.450.000 și înregistrează creșteri pe zi ce trece, în condițiile în care majoritatea statelor au intrat în etapa de relaxare a restricțiilor. În plus, mai avem mult de așteptat până la apariția vaccinului care să pună capăt acestei boli cumplite.

Totodată, într-o scrisoare trimisă Organizației Mondiale a Sănătății, 239 de experți din toate colțurile lumii avertizează că agentul patogen circulă prin aer în spațiile închise și îi contaminează imediat pe cei care nu își iau măsurile de protecție necesare. Aceștia se pregătesc să publice un studiu care demontează majoritatea teoriilor lansate de specialiștii instituției.

ADVERTISEMENT

Potrivit OMS, încă nu există dovezi concrete cum că particulele de coronavirus ajunse în aerul din baruri, restaurante, şcoli, săli de cazino sau biserici ar avea puterea de a infecta persoanele care nu poartă mască. Doar persoanele infectate pot da mai departe infecţia cu virusul Sars-Cov-2, dacă tuşesc sau strănută, vorbesc de la distanţă apropiată sau intră în contact direct, susține Organizația.

Specialiști din peste 30 de țări avertizează: coronavirusul circulă prin aer în toate încăperile închise

Din studiul științific ce va fi publicat în următoarele zile reiese că noul coronavirus circulă cu ușurință prin încăperi şi este dus mai departe de aerisiri sau sisteme de ventilaţie. Astfel, îi infectează pe toți cei care nu se protejează.

ADVERTISEMENT

Pentru a evita această situație, recomandarea specialiştilor este ca ventilaţia în locurile publice închise să fie minimă, iar purtatul măştii în interior să devină obligatoriu. În replică, medicul Benedetta Allegranzi de la OMS afirmă că nu sunt suficiente dovezi pentru a susține teoria celor 239 de experți.

Noi am susţinut mereu că virusul se poate transmite prin aer, dar nu există nicio dovadă solidă pentru asta. E o dezbatere aprinsă pe acest subiect”, a explicat Bill Hanage, epidemiolog la şcoala publică de sănătate Harvard T.H. „Avem noţiunea asta, că particulele care atârnă în aer sunt capabile să te infecteze multe ore mai târziu, se plimbă pe străzi, prin cutiile de scrisori şi îşi găsesc calea în casele tuturor. Dar clar nu este cazul“, a spus el.

ADVERTISEMENT

OMS nu este de acord cu concluziile la care au ajuns cei 239 de specialiști

Totodată, Organizația Mondială a Sănătății îi contrazice pe semnatarii scrisorii și în privinţa pacienţilor asimptomatici, după ce s-a opus iniţial ideii că orice mască ajută la protecţia împotriva noului coronavirus.

Reprezentații instituției consideră că sunt rare cazurile în care asimptomaticii au transmis virusul mai departe, în timp ce alte organizaţii atrag atenţia că tocmai aceștia sunt cei care îi infectează cel mai ușor pe oamenii cu care intră în contact.

ADVERTISEMENT

Adevărul este că mulţi din staff-ul tehnic al OMS îşi scarpină capul în privinţa acestui subiect“, a declarat un consultant OMS pentru NY Times, sub protecţia anonimatului. „Asta nu ne oferă credibilitate“, a mai spus el.

ADVERTISEMENT