News

SUA anunță o „gravă amenințare” la adresa securității țării. Rusia ar plasa capacități nucleare în spațiu

SUA anunță o „gravă amenințare” la adresa securității țării. Sunt evocate capacitățile nucleare din spațiu ale Rusiei, lui Biden i se cere să declasifice informațiile
15.02.2024 | 11:42
SUA anunta o grava amenintare la adresa securitatii tarii Rusia ar plasa capacitati nucleare in spatiu
Amenințarea implică potențiala desfășurare de către Rusia a unei arme nucleare antisatelit în spațiu / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un înalt oficial american a avertizat asupra unei amenințări la adresa securității țării, pe fondul informațiilor privind capacitatea nucleară rusă în spațiu. Președintele republican al Comisiei pentru informații a Camerei Reprezentanților, Mike Turner, i-a cerut președintelui Joe Biden să declasifice informațiile despre amenințare, în timp ce președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că nu este nevoie de panică.

Rusia, arătată cu degetul de media americană

Președintele Comisiei pentru informații a Camerei Reprezentanților, Mike Turner, nu a precizat originea sau natura pericolului, dar mai multe media americane au indicat Rusia.

ADVERTISEMENT

Miercuri, înalți oficiali americani au anunțat că Statele Unite se confruntă cu o nouă și „gravă amenințare” la adresa securității lor. Potrivit mai multor instituții media americane, amenințarea se referă la capacitățile militare ale Rusiei.

Într-o declarație enigmatică, președintele republican al Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților, Mike Turner, a declarat că a cerut membrilor Congresului să examineze „informații referitoare la o amenințare gravă la adresa securității naționale”, pe care nu a precizat-o.

ADVERTISEMENT

Capacități militare „extrem de îngrijorătoare”

NBC și CNN, citând surse neidentificate, au evocat capacități militare rusești „extrem de îngrijorătoare”. ABC News și New York Times au citat surse anonime care au declarat că amenințarea de securitate la care se referea Turner implică potențiala desfășurare de către Rusia a unei arme nucleare antisatelit în spațiu.

New York Times a precizat că aliații SUA au fost, de asemenea, informați cu privire la aceste informații, care nu au fost considerate ca reprezentând o amenințare urgentă, deoarece presupusa capacitate rusă se află încă în curs de dezvoltare.

ADVERTISEMENT

„Biden să declasifice toate informațiile”

„Îi cer președintelui Biden să declasifice toate informațiile referitoare la această amenințare, astfel încât Congresul, administrația și aliații noștri să poată discuta despre acțiunile necesare pentru a o aborda”, a adăugat Michael Turner, scrie Le Monde.

De partea sa, consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, s-a arătat deranjat de faptul că Michael Turner a decis să abordeze subiectul în mod public înainte de o ședință de informare pe care urmează să o ofere joi reprezentanților și oficialilor din domeniul informațiilor. „Este alegerea lui. Tot ce pot să vă spun este că ne vom vedea și voi vorbi cu el (…) mâine (joi)”.

ADVERTISEMENT

Nu sunt motive de panică?

Comisia a votat marți pentru a permite membrilor Congresului să examineze informațiile într-un loc sigur, a adăugat el într-o scrisoare comună cu vicepreședintele democrat al Comisiei, Jim Himes. Ambii oficiali au subliniat, totuși, că nu există „nici un motiv de panică”.

La rândul lui Mike Johnson, președintele Camerei Deputaților, a declarat că nu este nevoie să se intre în panică din cauza presupusei amenințări anonime. El a spus că nu este autorizat să discute informații clasificate, dar a declarat reporterilor: „Vrem doar să ne asigurăm că toată lumea are o mână sigură pe volan. Lucrăm la asta și nu există nici un motiv de alarmă”, scrie The Guardian.

Sateliți de sabotaj

Nu este clar dacă noua alertă a serviciilor de informații are legătură cu lansarea din 9 februarie a unei rachete Soyuz care transporta o încărcătură clasificată a Ministerului Apărării rus.

„Rusia a efectuat mai multe experimente cu sateliți de manevră care ar putea fi concepuți pentru a sabota alți sateliți”, a declarat Hans Kristensen, director al proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani. El a subliniat că orice astfel de desfășurare de arme nucleare în spațiu ar încălca Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, la care Moscova este semnatară.

„Problema nu se referă atât de mult la o amenințare crescută cu arme nucleare în sine, ci la faptul că ar crește amenințarea împotriva mijloacelor de comandă și control nuclear din spațiu ale altor țări. Ar fi extrem de destabilizator”.

Pavel Podvig, un expert în forțele nucleare rusești, a declarat: „Sunt foarte sceptic (ca să nu spun mai mult). Din păcate, este imposibil să excludem categoric ceva în aceste zile. Dar, totuși, nu cred că este plauzibil”.

Puțin sens practic

Kristensen a sugerat că o amenințare a Rusiei de a plasa arme nucleare în spațiu, distrugând astfel încă un tratat de neproliferare, ar putea fi cea mai recentă dintr-un lung șir de mișcări ale lui Vladimir Putin menite să sporească presiunea asupra SUA și aliaților săi pentru a pune capăt sprijinului lor militar pentru Ucraina.

Daryl Kimball, șeful Asociației pentru Controlul Armelor, a declarat că o armă nucleară anti-satelit are puțin sens practic. „Nu ai nevoie de o armă nucleară pentru a arunca în aer un satelit aflat pe orbită. Toate obiectele din spațiu sunt atât de fragile, încât poți face ceva cu mult mai puțin decât o detonare nucleară”, a declarat Kimball. „În plus, este complet ilegal”.

Resturile Moscovei în spațiu

Oficialii americani au tras un semnal de alarmă în ultimii ani cu privire la rachetele lansate de la suprafața Pământului care pot distruge sateliți aflați pe orbită. În 2021, Rusia a efectuat un test cu o rachetă antisatelit asupra unuia dintre sateliții proprii, spărgându-l în peste 1.500 de bucăți i – care pot reprezenta o amenințare serioasă pentru alte obiecte aflate pe orbită.

Există o serie de alte aspecte pe care administrația le-a considerat îngrijorătoare în ceea ce privește activitățile Rusiei în spațiu, inclusiv anumite evoluții ale sateliților săi și bruierea sateliților americani.

Administrația a fost, de asemenea, îngrijorată de racheta de croazieră hipersonică 3M22 Zirkon a Rusiei, care poate zbura cu viteze cuprinse între Mach 6 și Mach 8 și este proiectată să lovească ținte terestre și navale. Racheta hipersonică Zirkon a intrat în serviciu anul trecut la bordul unei fregate rusești, scrie Politico.

Kim Jong-un în ecuație

Perspectiva dezvoltării de către Rusia a unor capacități în domeniul spațial vine pe fondul consolidării legăturilor dintre Moscova și Phenian. În decembrie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a promis că va lansa trei sateliți militari de spionaj în 2024.

Cu trei luni mai devreme, Kim s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la portul spațial Vostocini, cel mai important centru de lansare din Rusia, pentru a discuta despre modul în care țările pot coopera în domeniul spațial.

Acest episod are loc într-un moment în care Congresul blochează un nou pachet major de ajutor pentru Ucraina, care se află în război cu Rusia de când Moscova a invadat-o în urmă cu doi ani. Senatul democrat a aprobat un nou pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, dar liderul republican al Camerei refuză să îl voteze.

ADVERTISEMENT
Tags: