News

Cum i-a colindat Trump, în 2023, pe autocrații lumii. Xi Jinping e „strălucit”, Putin e „foarte inteligent”, iar Kim Jong-un „foarte drăguț”

Trump a încheiat un an de elogii pentru dictatorii și autocrații lumii. Pentru Xi Jinping, Putin și Kim Jong-un, numai laude
19.12.2023 | 15:13
Cum ia colindat Trump in 2023 pe autocratii lumii Xi Jinping e stralucit Putin e foarte inteligent iar Kim Jongun foarte dragut
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un îmbrățișat frățește de Donald Trump / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Afinitatea lui Donald Trump pentru figurile autoritare este bine știută. Când se afla la Casa Albă, Trump se lăuda cu relațiile sale cu lideri precum dictatorul nord-coreean Kim Jong Un și cu președintele rus Vladimir Putin.

Temeri de noi derive autoritare

Dar ultimele laude ale lui Trump la adresa unor lideri autoritari și comentariul său potrivit căruia nu ar fi un dictator „decât în prima zi” (după ce va câștiga alegerile de anul viitor) i-au alarmat pe criticii acestuia. Aceștia spun că se tem că fostul președinte va vira mai mult spre autoritarism dacă va fi reales.

ADVERTISEMENT

Ei amintesc de faptul că Trump i-a numit pe dușmanii săi politici „paraziți”, un cuvânt folosit în trecut de fasciști și naziști, și de planurile pentru al doilea mandat elaborate de aliații lui Trump despre care susțin că ar răsturna normele de guvernare în SUA.

„L-a repetat ca un papagal pe Adolf Hitler”

Sâmbătă seară, în New Hampshire, Trump a repetat o frază despre imigranții fără acte – că aceștia „otrăvesc sângele țării noastre”. Declarația a determinat echipa de campanie a lui Joe Biden să publice un comunicat în care se spunea că Trump „l-a repetat ca un papagal pe Adolf Hitler”.

ADVERTISEMENT

„Donald Trump și-a canalizat modelele de urmat atunci când l-a repetat ca un papagal pe Adolf Hitler, l-a lăudat pe Kim Jong-un și l-a citat pe Vladimir Putin, în timp ce a candidat la președinție pe baza promisiunii de a guverna ca un dictator și de a amenința democrația americană”, a declarat Ammar Moussa, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden.

„Trump nu se dă înapoi de la planul său de a închide milioane de oameni în lagăre de detenție și continuă să mintă despre acea perioadă în care Joe Biden l-a eliminat cu peste 7 milioane de voturi în urmă cu trei ani”.

ADVERTISEMENT

„Alarmiștii” de stânga

Trump și susținătorii săi au minimalizat cuvintele sale măgulitoare la adresa unor figuri autoritare și discuțiile sale despre folosirea puterilor executive pentru a adopta politici de frontieră pe care criticii le numesc draconice, spunând că el încearcă să emane forță și că indignarea adversarilor nu este altceva decât o „farsă” și alarmism de stânga.

Trump a declarat că comentariile sale au fost scoase din context, iar unii dintre aliații săi din Congres au spus că Trump doar „glumea”, scrie Politico.

ADVERTISEMENT

Biden e, de fapt, „adevăratul dictator”

Dar admirația pentru dictatori face parte dintr-o dinamică care s-a jucat la Casa Albă, odată cu venirea lui Trump. El nu s-a zgîrcit cu laude la adresa liderilor care l-au complimentat și cu care s-a înțeles în trecut, sau pe care îi vede ca fiind figuri puternice pe scena mondială – indiferent de atacurile acestora împotriva democrației și a drepturilor omului.

Make America Great Again, Inc., comitetul independent de acțiune politică care-l susține pe Trump, a declarat într-un comunicat că Biden a fost cel care a fost „adevăratul dictator”. „În timp ce Casa Albă și marionetele lor din mass-media se proiectează asupra președintelui Trump, adevărul este că adevăratul dictator se află deja la Casa Albă”, se arată în comunicat.

Xi e „strălucit”, Putin „foarte inteligent”

Pe 11 aprilie, într-un interviu acordat jurnalistului Tucker Carlson (pe atunci încă la Fox News”, Trump i-a lăudat pe președintele chinez Xi Jinping și pe Vladimir Putin. Xi este un „om strălucit”, cu „privirea, creierul, cu totul”, iar Putin este „foarte inteligent”

„Cât de inteligent este Xi? Ați putea spune?” a întrebat Carlson. „La cel mai înalt nivel”, a răspuns Trump. „Președintele Xi este un om strălucit. Dacă ați merge peste tot la Hollywood să căutați pe cineva care să joace rolul președintelui Xi, nu ați putea să îl găsiți, nu există nimeni ca el: privirea, creierul, totul”, a adăugat el.

Mai târziu, Trump i-a făcut și lui Putin un compliment, spunând că liderul rus este „foarte inteligent” – deși, a recunoscut Trump, a avut un „an prost”.

Erdogan „își iubește țara și poporul”

În urma realegerii președintelui turc Recep Tayyip Erdogan în luna mai, Trump a postat pe rețeaua sa de socializare Truth Social pentru a sărbători victoria acestuia.

„Felicitări președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru marea și binemeritata sa victorie în Turcia”, a scris Trump. „Îl cunosc bine, este un prieten, și am aflat direct cât de mult își iubește țara și marele popor din Turcia, pe care l-a ridicat la un nou nivel de notorietate și respect!”.

Viktor Orban, „liderul Turciei”

În octombrie, Trump l-a lăudat pe premierul ungar Viktor Orban, care și-a descris propriul stil de guvernare ca fiind o „democrație iliberală”. „Există un om, Viktor Orban, a auzit cineva de el?”. a spus Trump. „Este probabil unul dintre cei mai puternici lideri de oriunde din lume”, înainte de a-l identifica greșit ca fiind „liderul Turciei”.

Trump a rămas în contact cu Orban de când a părăsit Casa Albă și l-a găzduit la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, vara trecută, înainte ca președintele ungar să țină un discurs la o conferință a contributorilor lui Trump, la Dallas.

La un eveniment din New Hampshire, în noiembrie, Trump a scos iar aceleași complimente pentru președintele Xi.„Președintele Xi este ca un casting central”, a spus el. „Nu există nimeni la Hollywood care ar putea juca rolul președintelui Xi – aspectul, puterea, vocea”.

Să te ai bine cu țările ce au arsenale nucleare

Donald Trump a dezvăluit, de asemenea, relația sa de prietenie cu Vladimir Putin și Kim Jong-un. „Este bine să ai o relație bună cu Putin și Xi și cu toți acești oameni care au o mulțime de arme nucleare”, a spus Trump. „Și cu Kim Jong-un am o relație bună. Este un tip dur și inteligent”.

În același timp, Trump i-a țintit adversarii și detractorii săi interni, numindu-i pe cei care i se opun „paraziți și sugerând că amenințarea din interior este mai mare decât cea reprezentată de țări precum Rusia, China și Coreea de Nord.

Președintele SUA, „foarte slab” și „foarte prost”

Fostul președinte le-a spus susținătorilor la un miting din Fort Dodge, Iowa, pe 18 noiembrie, că Xi este atât „feroce”, cât și „foarte inteligent” și „tare ca granitul” – spre deosebire de Biden, pe care Trump l-a criticat ca fiind „slab” și „foarte prost”.

„Acum, presei nu-i place când spun lucruri bune despre Xi”, a spus Trump. „Ce pot să spun? El conduce 1,4 miliarde de oameni cu o mână de fier”.

În cadrul aceluiași eveniment, el s-a lăudat cu o conversație pe care a avut-o odată cu liderul taliban Abdul Ghani Baradar, în timpul căreia Baradar s-a referit la el cu „excelența voastră”.

„Vreau să închid granița și să forez după petrol”

Pe fondul laudelor aduse liderilor autoritari din afara SUA, Trump a declarat că el însuși ar vrea fie dictator – doar în prima zi a celui de-al doilea mandat al său.

„Promiteți Americii în această seară, nu veți abuza niciodată de puterea de președinte ca răzbunare împotriva cuiva?”, l-a întrebat Sean Hannity, prezentatorul Fox, pe Trump într-un interviu înregistrat în Davenport, Iowa. „Cu excepția primei zile”, a răspuns Trump. „Vreau să închid granița și vreau să forez, să forez, să forez” (după petrol).

Kim e „foarte drăguț”

Trump a împrumutat și o frază de la Putin în încercarea de a-l prezenta pe Biden ca pe un conducător autoritar în timpul unui miting în Durham, New Hampshire.

„Chiar și Vladimir Putin spune că persecuția lui Biden motivată politic contra rivalului său politic este foarte bună pentru Rusia, deoarece arată putreziciunea sistemului politic american, care nu poate pretinde că îi învață pe alții despre democrație”, a declarat fostul președinte în fața participanților la miting.

Orban și Kim au primit, de asemenea, noi elogii. Orban pentru că este „prim-ministrul foarte respectat al Ungariei” și Kim pentru că este „foarte drăguț”.

ADVERTISEMENT