News

SUA ar lua în calcul mutarea trupelor militare din Polonia în țara noastră. Cum s-a ajuns la această situație

O lege votată de Partidul Lege și Justiție generează tensiuni între SUA și Polonia, americanii luând chiar în calcul, conform presei poloneze, mutarea unor trupe militare din această țară în România
12.08.2021 | 18:41
SUA ar lua in calcul mutarea trupelor militare din Polonia in tara noastra Cum sa ajuns la aceasta situatie
O parte dintre soldații americani din Polonia ar putea fi mutați în România, notează publicația Politico. Sursa: colaj foto Fanatik
ADVERTISEMENT

O lege votată în parlamentul polonez de PiS (Partidul Lege și Justiție) îi nemulțumește profund pe americani. Astfel, formațiunea amintită a trecut prin parcursul legislativ o inițiativă care permite doar operatorilor ce activează în Spațiul Economic European (SEE) să dețină licențe de emisie.

Această lege are potențialul de a declanșa schimbări sistemice în politica din Polonia, cu repercusiuni asupra întregii zone. În acest sens, așa cum notează publicația Politico, au existat rapoarte în presa poloneză conform cărora americanii ar lua în considerare să mute o parte dintre trupele staționate în această țară în România.

ADVERTISEMENT

Contextul ar putea fi unul favorabil țării noastre, în contextul în care noul ambasador al României la Washington, Andrei Muraru, pledează susținut pentru o prezență întărită a partenerului strategic în țara noastră.

Militarii americani din Polonia, în atenția presei

Este, de asemenea, important de notat faptul că militarii americani au intrat de mai multe ori în atenția presei din Polonia, un cotidian local arătând faptul că aceștia vor avea unele privilegii, cum ar fi scutirea de taxe, dar nu imunitatea în fața legii la care sperau diplomații de la Washington.

ADVERTISEMENT

Sub acordul încheiat între Statele Unite și Polonia în ce privește prezența militarilor americani în această țară, se remarcă faptul că aceștia au reduceri de 75% la achiziția de carburant, atât în ce privește transportul rutier cât și cel aerian.

De asemenea, aceștia sunt scutiți de la taxa TVA, nu sunt nevoiți să aplice pentru un permis de conducere polonez, tot așa cum nu trebuie să plătească taxe pentru bunurile aduse din țara de origine, lucru care a atras atenția jurnaliștilor polonezi.

ADVERTISEMENT

În acest context trebuie citită de asemenea și informația transmisă de publicația Politico, care sugerează că administrația Washington ar lua în calcul transferul unora dinte trupele americane din Polonia, în România.

Ce prevede legea votată în Parlamentul polonez

Vizat de legea controversată este postul de televiziune TVN24, deținut din iulie 2017 de furnizorul de conținut TV Discovery din Statele Unite, pe care membrii PiS îl acuză că este părtinitor în ce privește măsurile sociale ale formațiunii. Proiectul de lege a fost inițiat în contextul în care licența de televiziune a postului TVN24 va expira pe data de 26 septembrie, o reînnoire a sa fiind, astfel, foarte puțin probabilă.

ADVERTISEMENT

Vestea a nemulțumit într-atât factorii decizionali de la Washington, încât, într-o declarație oferită presei, Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că administrația pe care o reprezintă este “profund îngrijorată” în legătură cu legislația problematică a Poloniei.

Mai mult decât atât, oficialul american a menționat inclusiv faptul că postul TVN24 este “cel mai urmărit post de televiziune independent, fiind totodată și una dintre cele mai mari investiții americane în Polonia”.

Legea controversată a fragmentat coaliția de guvernare

În plus, legea împotriva operatorilor de licențe TV din afara SEE a condus la fragmentarea coaliției de guvernare, aceasta pierzându-și în acest fel majoritatea pe care o avea în camera inferioară a Parlamentului.

Ca dovadă că subiectul deranjează foarte mult coaliția aflată la putere în Polonia, dezbaterile din Parlament pe marginea legii nu au fost lipsite de evenimente, Opoziția fiind la un pas de a obține amânarea votării ei. Cu toate acestea, reprezentanții puterii au făcut uz de toate mijloacele legislative pentru ca legea să treacă de camera inferioară a Parlamentului polonez.

Parcursul legislativ din această țară este însă foarte similar cu al României, astfel că legea va fi, cel mai probabil, respinsă în Senat, acolo unde Opoziția deține o opoziție la limită.

ADVERTISEMENT