News

SUA au reluat călătoriile internaționale. Scene de bucurie pe aeroporturi, dar și îngrijorare din cauza situației Covid din Europa

Statele Unite și-au redeschis granițele călătorilor internaționali. Bucuria revederii, umbrită de îngrijorare după ce Europa a devenit epicentrul pandemiei
09.11.2021 | 15:55
SUA au reluat calatoriile internationale Scene de bucurie pe aeroporturi dar si ingrijorare din cauza situatiei Covid din Europa
ADVERTISEMENT

Noile reglementări au pus capăt unei interdicții de călătorie de 20 de luni. Călătorii complet vaccinați din 33 de țări, inclusiv mare parte din Europa, pot intra acum în SUA fără a fi nevoiți să intre în carantină, cu condiția să aibă dovada vaccinării și un test negativ.

Bucurie, dar și îngrijorare din cauza situației Covid din Europa, după ce SUA au reluat călătoriile internaționale

Familiile și prietenii despărțiți de la începutul pandemiei au ajuns luni dimineață în aeroporturile din marile orașe europene, încântați să-i vadă pe cei dragi pentru prima dată de când fostul președinte Donald Trump a impus restricții dure de călătorie la începutul pandemiei, într-un efort de a controla răspândirea virusului.

ADVERTISEMENT

Dincolo de aceste scene fericite este un fundal mult mai sumbru. Europa se află sub apăsarea unui nou val de cazuri de infecție cu coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății avertizând săptămâna trecută că regiunea se află din nou „în epicentrul” pandemiei.

Părți mari din Europa se luptă pentru a învinge exploziile de cazuri cauzate de varianta Delta, pe fondul relaxării restricțiilor și al campaniilor de vaccinare cu sincope în unele țări, OMS avertizând că jumătate de milion de europeni ar putea muri de Covid-19 într-o iarnă potențial devastatoare.

ADVERTISEMENT

Germania a înregistrat luni cea mai mare rată de incidență pe șapte zile de la începutul pandemiei. În aceeași zi, Austria vecină a interzis accesul persoanelor nevaccinate în restaurante și hoteluri pe fondul unui val de cazuri. Islanda a reintrodus, de asemenea, măștile și regulile de distanțare socială în urma unei creșteri. Iar cazurile se situează la niveluri record în Rusia, Ucraina și Grecia.

Și Franța a înregistrat o creștere bruscă a cazurilor în ultima lună, președintele Emmanuel Macron urmând să se adreseze națiunii marți, primul său discurs TV major din iulie, când a anunțat vaccinarea obligatorie pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății.

ADVERTISEMENT

Călătorii europeni se tem că granițele s-ar putea reînchide din cauza situației Covid

Cu toate acestea, un flux constant de călători a sosit luni dimineață pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, încântați să-i vadă în sfârșit pe cei dragi în SUA.

Tabloul de plecări al aeroportului a fost umplut cu zboruri aproape unul după altul către destinații din SUA. Unii călători s-au întrebat dacă nu cumva aceasta este doar o fereastră de oportunitate pentru a-i vedea pe cei dragi înainte ca un alt val de Covid-19 în Europa să-i îndepărteze din nou de lume.

ADVERTISEMENT

Multe companii aeriene europene, inclusiv Lufthansa, Virgin Atlantic, Swiss Air și British Airways, au raportat zboruri complet ocupate sau aproape complete în prima zi în care SUA s-au redeschis pentru călătorii internaționali vaccinați.

British Airways și Virgin Atlantic au sărbătorit relaxarea restricțiilor cu o dublă decolare a primelor lor zboruri de la aeroportul Heathrow din Londra către aeroportul JFK din New York.

Călătorii care au sosit pe aeroportul John F Kennedy au fost întâmpinați cu aplauze, baloane și prăjituri.

Air France a declarat că își va crește capacitatea după ce anunțul SUA a dus la o creștere semnificativă a rezervărilor, în special pe rutele către New York, Miami și Los Angeles în perioada sărbătorilor de Crăciun.

United Airlines spune că se așteaptă la o creștere cu 50% a numărului de pasageri internaționali care sosesc, în timp ce șeful executivului Delta, Ed Bastian, i-a avertizat pe călători să se aștepte la cozi.

Relaxările restricțiilor au atras și un val de migranți

Și granițele terestre ale SUA cu vecinii din Canada și Mexic s-au redeschis pentru cei complet vaccinați. Mii de migranți au sosit în zone de-a lungul graniței Mexic cu SUA, sperând să profite de noile reguli relaxate.

În sudul Mexicului, o nouă caravană de mii de migranți în principal din America Centrală, mulți dintre ei copii, a traversat din Chiapas în statul Oaxaca, cu scopul final de a ajunge la graniță și de a fi acceptați în SUA.

Migrant Alliance Group, un grup de advocacy cu sediul în Mexic, a avertizat că în unele comunități sunt răspândite informații false despre noile reguli, mulți solicitanți de azil presupunând că vor primi acum un tratament mai favorabil din partea oficialilor de frontieră.

Ce trebuie să știe cei care vor să călătorească în SUA?

Țara impune obligativitatea vaccinării contra Covid-19 pentru vizitatorii străini cu un vaccin aprobat de Organizația Mondială a Sănătății.

În plus, toți vizitatorii străini care sosesc și rezidenții care se întorc în SUA trebuie să aibă un test Covid negativ obținut în termen de 72 de ore înainte de sosire.

După cum prevede recenta proclamație prezidențială, „este în interesul Statelor Unite să se îndepărteze de restricțiile de la țară la țară aplicate anterior în timpul pandemiei de Covid-19 și să adopte o politică de călătorie cu avionul care se bazează în primul rând pe vaccinare pentru a avansa reluarea în siguranță a călătoriilor aeriene internaționale către Statele Unite.”

Statele Unite cer călătorilor străini adulți să fie vaccinați complet cu un vaccin aprobat de Organizația Mondială a Sănătății. Copiii sub 18 ani sunt scutiți, deoarece disponibilitatea vaccinurilor este încă limitată în multe țări.

În plus, toți vizitatorii străini care sosesc și rezidenții care se întorc trebuie să aibă un test Covid negativ efectuat în termen de 72 de ore înainte de sosirea în SUA.

Reglementările de călătorie includ protocoale privind testarea. Pentru a consolida și mai mult protecția, călătorii nevaccinați – fie că sunt cetățeni americani, rezidenți permanenți legali (LPR) sau numărul mic de cetățeni străini nevaccinați acceptați – vor trebui acum să se testeze cu 24 de ore înainte de sosirea în SUA.

Minorii nevaccinati trebuie să facă teste în același timp cu adulții cu care călătoresc – maxim trei zile înainte cu adulții vaccinați și o zi cu adulții nevaccinați.

Implementarea acestor schimbări este o provocare, nu în ultimul rând pentru că nu există un standard global pentru verificarea înregistrărilor Covid ale călătorilor în timpul pandemiei.

Așa cum SUA a rămas în urmă în ceea ce privește ridicarea interdicției de călătorie, țara adoptă o abordare foarte diferită cu privire la modul de filtrare a documentației Covid a călătorilor care vin.

În timp ce majoritatea țărilor deja deschise au dezvoltat o soluție digitală națională pentru ca călătorii să-și furnizeze informațiile despre vaccin și testare, Statele Unite au lăsat în schimb responsabilitatea verificării acreditărilor Covid pe companiile aeriene.

Companiile aeriene verifică dovada vaccinării

Aceasta înseamnă că cei care vin în SUA trimit documentația legată de imunizarea contra Covid nu către Customs and Border Protection (CBP), ci companiei lor aeriene.

Pasagerii trebuie să prezinte documentele care atestă vaccinarea, iar companiile aeriene trebuie să le potrivească cu numele și data nașterii pentru a confirma că pasagerul este aceeași persoană reflectată în dovada vaccinării, să stabilească faptul că documentul a fost emis de o sursă oficială (de exemplu, agenție de sănătate publică, agenție guvernamentală) din țara în care a fost administrat vaccinul și să examineze informațiile esențiale pentru a determina dacă pasagerul îndeplinește definiția CDC pentru vaccinarea completă, cum ar fi vaccinul administrat, numărul de doze de vaccin primite, data (datele) administrării, locul (de exemplu, clinică de vaccinare, unitate de îngrijire medicală) de vaccinare.

Companiile aeriene trebuie să refuze îmbarcarea pasagerilor care nu îndeplinesc aceste cerințe sau celor care sunt testați pozitiv pentru COVID-19, se arată în comunicat.

Delta Air Lines are soluția sa Delta FlyReady, United a încorporat cerințe în aplicația United, în timp ce American Airlines folosește VeriFLY.

Unele companii aeriene adoptă o digitizare mai largă, așa că, de exemplu, „dacă călătorul are un permis, cum ar fi un permis de călătorie IATA sau un permis comun, îl pot conecta la sistemul companiei aeriene”, spune Sherry Stein, șef de tehnologie pentru Americi la Société Internationale de Télécommunications Aéronautiques (SITA), citată de Forbes.

Experții avertizează cu privire la formarea cozilor

Săptămâna trecută CEO-ul Delta Air Lines, Ed Bastian, a avertizat că cei care călătoresc în SUA ar trebui să fie pregătiți pentru cozi lungi atunci când vor fi ridicate restricțiile pe 8 noiembrie.

„Va fi puțin haos la început. Vă pot asigura că vor exista cozi, din păcate, dar o vom rezolva. Vom avea o creștere bună a cererii, dar pentru a menține această creștere, va trebui să facem din ce în ce mai ușor pentru oameni să-și dea seama care sunt cerințele legate de documentație”, a spus Bastian.

La fel ca Bastian, Stein se așteaptă, de asemenea, la o redeschidere foarte dezordonată luni și în viitorul apropiat.

„Înainte de Covid, problema cu care ne confruntam ca industrie era cum să gestionăm dublarea continuă a volumelor de pasageri, deoarece infrastructura aeroportuară nu era pregătită să se extindă pentru a sprijini asta”, spune Stein.

„Acum, cum facem față timpilor de așteptare pentru toate aceste procese manuale, pe bază de hârțogăraie, cu sau fără Covid? Pentru că mai trebuie verificate vizele și pașapoartele, tot trebuie făcute toate aceste lucruri.”

Timpi de așteptare de până la 8 ore

„Ne așteptăm să vedem timpi de așteptare de până la opt ore”, spune Stein, citând o predicție a Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA), o asociație comercială a companiilor aeriene din lume.

Rămâne de văzut dacă guvernul Statelor Unite își va asuma în cele din urmă responsabilitatea pentru verificarea vaccinării împotriva Covid-19 și a acreditărilor de testare,

S-ar putea argumenta că SUA au fost mult mai puțin agile pe acest front, deoarece SUA nu au un sistem de sănătate centralizat.

În cazul în care SUA decid să schimbe politica, Stein spune că există deja o aplicație care ar putea fi adaptată pentru verificarea documentației de sănătate.

În colaborare cu US Customs and Border Protection, SITA a dezvoltat aplicația Mobile Passport Control pentru intrarea în Statele Unite.

Aplicația direcționează călătorii către un formular digital în care încarcă informații despre pașaport. „Acest formular este absolut personalizabil, că ar putea accepta aceleași tipuri de întrebări pentru a aborda expunerea la Covid.”

Între timp, călătorii internaționali ar trebui să fie pregătiți pentru o intrare dificilă în SUA.

ADVERTISEMENT
Tags: