News

Alegeri parțiale în SUA. Administrația Biden, sub spectrul ascensiunii extremei drepte religioase. “Va fi un scrutin foarte tensionat”

Implicațiile alegerilor parțiale din SUA asupra Administrației Biden, așteptările lui Putin și pericolul extremei drepte religioase sunt analizate de Cristian Pîrvulescu.
07.11.2022 | 18:42
Alegeri partiale in SUA Administratia Biden sub spectrul ascensiunii extremei drepte religioase Va fi un scrutin foarte tensionat
O victorie a aripii dure a republicanilor la alegerile din 8 noiembrie l-ar încuraja pe Vladimir Putin, în „competiția” cu liderul SUA, Joe Biden (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

La 8 noiembrie, americanii votează. Teoretic, miza însumează 35 de fotolii senatoriale, 435 de posturi de deputat federal și 36 de fotolii de guvernator. În plus, vor fi reînnoite și 88 din cele 99 de Camere legislative statale. Totuși, dincolo de acest aspect, politologul Cristian Pîrvulescu atrage atenția asupra pericolului ascensiunii extremei drepte religioase, după modelul oferit de rezultatele recentelor alegeri din Israel.

Cristian Pîrvulescu: „Dacă extrema dreaptă religioasă va triumfa, vor exista puncte comune cu Putin și pot apărea presiuni asupra Administrației Biden!”

Cristian Pîrvulescu a comentat, în exclusivitate pentru FANATIK, situația din SUA: „Sunt alegeri congresionare. Va fi realeasă integral Camera Reprezentanților, dar și o treime din Senat. De asemenea, vor mai avea loc alegeri pentru câteva posturi de guvernatori. Acest scrutin va fi foarte tensionat, în condițiile în care observăm că republicanii au devenit din ce în ce mai „trumpiști” și mai extremiști”.

ADVERTISEMENT

De altfel, FANATIK a publicat, de curând, mesajul politicianului republican Jim Marchant, preluat de la BBC, din care reiese clar faptul că o serie dintre adepții teoriilor conspiraționiste, care susțin că ultimul scrutin prezidențial a fost fraudat, țintesc readucerea lui Donald Trump la Casa Albă. Fenomenul trezește temeri pe termen lung, însă interlocutorul nostru a atras atenția asupra modificărilor politice la nivel intern și internațional, pe termen scurt.

Cristian Pirvulescu
Analistul politic Cristian Pîrvulescu (sursa psnews.ro)

 

„În schimb, dacă discutăm despre impactul alegerilor din punctul de vedere al Administrației Biden, aceasta nu va avea de suferit, deoarece rămâne aceeași. Totuși, politica administrației poate fi influențată. Întrebarea este în ce zonă anume. Spre exemplu, Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților a declarat, în urmă cu două săptămâni, că, în condițiile în care partidul său va obține majoritatea în Congres, va condiționa ajutoarele trimise în Ucraina”, a amintit Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT

Analistul politic susține că „totul depinde foarte mult de cine va câștiga alegerile inclusiv în interiorul Partidului Republican. Dacă va triumfa extrema dreaptă religioasă, între acești politicieni și Vladimir Putin vor exista foarte multe elemente comune și atunci, în numele păcii universale, vor începe să facă presiuni asupra Administrației Biden. Dar nu cred că politica se va schimba…”

Reamintim cititorilor noștri faptul că politologul Cristian Pîrvulescu ne-a declarat, nu demult, în exclusivitate, faptul că personajele care îl atacă pe președintele Joe Biden „lucrează în folosul Moscovei”

ADVERTISEMENT

De altfel, recent, FANATIK a publicat o analiză realizată de publicația americană „Politico” și a dezvăluit numele celor șapte personaje principale pentru care rezultatele alegerilor din 8 noiembrie contează în mod special. Primul pe listă este, evident, președintele în exercițiu Joe Biden (deși, teoretic, postul său nu este „pus în joc”), care este urmat de Donald Trump. În urma acestora se află guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, cel al Californiei, democratul Gavin Newsom, șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, republicanul Rick Scott și republicana Liz Cheney.

Miting Partidul Republican
Republicanii mizează totul pe scrutinul din 8 noiembrie (sursa hepta.ro)

Implicarea în războiul din Ucraina și relațiile americano-române vor rămâne neschimbate

Pentru că discutăm și despre aspectele legate de politica externă, inevitabil discuția a intrat, la un moment dat, pe făgașul legăturilor dintre România și SUA. Chiar și în ultima vreme au existat discuții între foști sau actuali demnitari români, cu lideri republicani, inclusiv cu Kevin McCarthy, la care făcea referire profesorul Pîrvulescu, mai devreme.

ADVERTISEMENT

„Indiferent cine va câștiga alegerile din 8 noiembrie, relațiile româno-americane nu vor avea de suferit, în niciun fel. Dar, politica externă a Administrației SUA va fi afectată, într-o mică măsură și pe termen scurt, de o eventuală schimbare a majorității. O asemenea modificare îi va crea foarte multe probleme președintelui Joe Biden, pe plan intern. Doar în măsura în care extremiștii religioși vor ajunge să joace un rol foarte important, abia atunci ar fi posibil ca această situație să afecteze și relațiile internaționale”, este de părere intervievatului nostru.

Revenind, însă, la problema războiului din Ucraina, Cristian Pîrvulescu a făcut apel la recentele declarații ale fostului secretar de Stat Mike Pompeo, care afirmase, nu demult, că a fost nevoie de apariția unui asemenea conflict, pentru a-l „trezi” pe Joe Biden și sublinia faptul că omenirea are nevoie de dominația energetică a SUA:

„Dincolo de faptul că președintele Joe Biden a prezentat respectiva afirmație arătând cât de „solizi” sunt republicanii, pentru că unii dintre aceștia, inclusiv cei care l-au sprijint pe Donald Trump, cum este cazul lui Mike Pompeo, au spus că ajutorul pentru Ucraina este necondiționat, aici ar putea interveni singura schimbare posibilă”.

Donald Trump
Donald Trump nu a renunțat la gândul revenirii la Casa Albă (sursa hepta.ro)

„Dacă Donald Trump va pune mâna pe partid, va încerca să impună o linie foarte dură și pro-rusă”

Dincolo de conflictul armat din Ucraina, tensiunile dintre democrați și republicani riscă să se acutizeze. Este simplu de estimat că un număr mai mare de politicieni republicani în Congres ar reprezenta un plus de obstacole așezate în fața Administrației Biden, cel puțin până la alegerile prezidențiale, care vor avea loc peste doi ani și care reprezintă, de fapt, adevărata miză a „jocului”.

Din acest motiv, negocierile dintre cele două părți par tot mai greu de purtat, iar aceasta este cauza pentru care viitoarea reacție a SUA, pe termen scurt și mediu în contextul internațional, este un subiect de discuție extrem de important.

„Dacă luăm în calcul alte elemente de politică externă, este greu de anticipat ce va urma. Depinde foarte mult ce majoritate va fi apărea și din cine va fi compusă aceasta. Sunt foarte multe necunoscute. Într-adevăr, în cazul în care republicanii vor avea câștig de cauză, pentru Administrația Biden va fi mult mai greu să negocieze. Va trebui să negocieze foarte mult, și probabil că, în condițiile în care Donald Trump va pune din nou mâna pe partid, va încerca să impună o linie foarte dură și pro-rusă”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

„În subsidiar, Vladimir Putin se freacă pe mâini, în speranța că republicanii vor câștiga alegerile, în mod radical. De fapt, el asta așteaptă. Dacă nu câștigă războiul pe teren, dorește să obțină pacea inclusiv prin rezultatele alegerilor din Italia, Israel și SUA”, a continuat politologul.

Benjamin Netanyahu
Liderul israelian Benjamin Netanyahu, marele învingător la ultimele alegeri generale din „Țara Sfântă” (sursa hepta.ro)

Exemplul lui „Bibi” Netanyahu, o lecție pentru democrația americană

La final, referindu-se la pericolul creat de posibila întoarcere în forță a lui Donald Trump, Cristian Pîrvulescu a făcut o paralelă între situația din SUA și cea creată în Israel, odată cu revenirea în forță a lui Benjamin „Bibi” Netanyahu.

Încă dinaintea scrutinului, mai mulți comentatori europeni de politică externă opinau că rezultatul alegerilor din Israel va duce la înlocuirea actualului premier centrist Yair Lapid (ceea ce s-a și întâmplat) și la posibila intrare în coaliția de guvernare a unui conglomerat de partide de extremă dreaptă, cu un istoric rasist. Acest conglomerat se numește „Sionismul religios” și este condus de Itamar Ben-Gvir, în vârstă de 46 de ani, șeful Partidului Puterii Evreiești.

„În comparație cu ceea ce se vorbește în SUA referitor la revenirea lui Donald Trump, vă ofer un exemplu. Majoritatea parlamentară care se creionează acum în Israel este una nefrecventabilă. Noii aleși vor putea obliga Administrația prezidențială să se întâlnească în curând cu miniștrii cvasi-fasciști, pe care Netanyahu îi va propune în funcție”, a precizat Pîrvulescu.

Intervievatul nostru a adăugat că, „dacă respectivii reprezentanți ai partidului religios sunt, pur și simplu, fasciști, în schimb, Netanyahu nu mai există. El este prizonierul dreptei religioase, pentru că, dacă nu vrea să ajungă la închisoare, va trebui să le dea mână liberă”.

„Totuși, așa cum spuneam, chiar și într-o situație nedorită, va fi foarte greu ca relațiile internaționale ale SUA să aibă de suferit”, este concluzia politologului Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT